Hands-on: Super Monkey Ball: Banana Splitz – De eerste Super Monkey Ball verscheen op de GameCube en bleek een groot en erg verslavend succes te zijn. Super Monkey Ball lijkt op elke platform wel een keer te verschijnen en de PlayStation Vita kan binnenkort aan dat lijstje worden toegevoegd. De gameplay van de aap in een balletje die alle kanten op rolt is populair genoeg om nog maar eens terug te keren. Super Monkey Ball: Banana Splitz blijkt echter niet de zoveelste opvolger van Super Monkey Ball te zijn. Dit wordt de meest complete Super Monkey Ball ooit en dat op onze alleskunner, de PlayStation Vita.

Directe verslavingsopwekking

De basis is al jarenlang hetzelfde gebleven en hier valt dan ook geen verandering in te bespeuren. Het halen van zoveel mogelijk bananen op een parcours binnen een zo kort mogelijke tijd blijft de basis van het spel. Naarmate de game vordert, worden de levels steeds moeilijker. Een simpel maar bijzonder verslavend concept dat in elke deel weer goed werkt. Ook op de PlayStation Vita is deze verslaving direct voelbaar.

Bij elke platform waar Super Monkey Ball op verscheen zijn er nieuwe features bijgekomen. Op de iPhone was dat het gebruik van de tilt control en de Nintendo 3DS maakte gebruik van 3D. Bij de PlayStation Vita worden meerdere features uit het verleden gecombineerd en zijn er een aantal bijgekomen. Dit is dan ook de meest complete Super Monkey Ball in de franchise. Er is een challenge mode aanwezig met meer dan honderd levels, een aantal minigames en een groot aantal apen om in het balletje te plaatsen.

Super Monkey Ball ziet er fenomenaal uit!

Je kan de game spelen met behulp van de bewegingssensor of gebruik maken van de knopjes. Beide besturingen zijn erg gevoelig en vragen wat gewenning maar als je er even mee gespeeld hebt, lijkt dit prima te werken. Verder ziet Super Monkey Ball: Banana Splitz er fenomenaal uit kunnen we met zekerheid zeggen dat dit de mooist uitziende titel uit de franchise is.

Een nieuwe feature is het maken van je eigen levels door middel van de camera. Je maakt een foto van een object, schudt even met de PlayStation Vita en er wordt een compleet nieuw level gegenereerd. Naarmate je harder schudt, wordt het level complexer en op deze manier kunnen zowel beginners als gevorderden hier een uitdaging in vinden. Een toffe feature die ervoor zorgt dat Super Monkey Ball: Banana Splitz een vrijwel onbeperkte speelduur krijgt.

Er zijn ook verschillende minigames te vinden welke je alleen of met twee personen kunt spelen. De meesten hiervan zijn al bekende minigames zoals Monkey Fight en Monkey Target. Hier zijn er echter nog een paar van bijgekomen en wij mochten er deze uitproberen. Bij één van deze minigames moesten wij met twee spelers tegelijk door een parcours manoeuvreren. Je scoort hierbij punten door zo synchroon mogelijk door het level te bewegen. Het level wordt van bovenaf getoond en is via de touchscreen of met behulp van de knopjes te besturen. Je kunt met meerdere spelers op één systeem spelen of online.

Voorlopige conclusie

Het lijkt erop dat SEGA goed haar best doet om alle features van de PlayStation Vita volop te benutten. Bij Super Monkey Ball Banana Splits lijkt dit enorm goed te werken. Door het gebruik van de camera om nieuwe levens te genereren creëren ze een game met een onbeperkte speelduur. De multiplayeropties en de aanwezigheid van leaderboards breidt de speelduur nog eens extra uit. Deze titel lijkt de mooist ogende en meest complete titel in de franchise te worden.