DLC Special: Mass Effect 3’s Leviathan – Begin dit jaar kwam BioWare met het laatste deel uit de Mass Effect trilogie. Een serie, waarin we verschillende rassen leerden kennen, maar het draaide vooral om Shepard en de strijd tegen de Reapers. Mass Effect 3 mag gerust in bioscooptermen een blockbuster worden genoemd. Zeker als je kijkt naar het verhaal, personages en de actie. Het einde liet volgens velen te wensen over en vandaar dat BioWare met een alternatief einde kwam als downloadbare content. Een tijdje terug kwamen zij opnieuw met nieuwe content voor de game dat zich niet afspeelde rondom het beruchte einde. Het gaat hier om de Leviathan DLC (prijs: €9.99), welke we laatst hebben gespeeld en we gaan je nu vertellen of het wat toevoegt en of het je geld waard is.

Terug naar de Citadel

In Mass Effect 2 waren de vijanden voornamelijk de Collector´s, maar de zoektocht naar informatie over de echte vijand (Reapers) was ook van belang. Wat zijn ze nu eigenlijk en wat is de oorsprong? In het derde deel kwam daar wel wat nieuwe informatie bij, maar de echte oorsprong bleef toch wat achterwege aangezien de nadruk meer op de strijd tegen de Reapers lag. Niet gek, want je gaat niet even op onderzoek uit terwijl planeten worden aangevallen. De Leviathan DLC geeft daar echter wel antwoord op en het begint allemaal in de welbekende Citadel. Als speler stap jij weer in de schoenen van Shepard, welke bericht krijgt van Admiraal Hackett. Hij geeft aan dat dokter Bryson met een diepgaand onderzoek bezig is die meer inzicht kan geven over de Reapers.

Eenmaal aangekomen in het lab van Bryson wordt verteld dat hij een mysterieuze levensvorm genaamd Leviathan heeft ontdekt. Hij denkt zelf dat dit een speciale Reaper is, maar voordat de man zijn verhaal af kan maken gaat het finaal mis. Hoe verklappen we liever niet, maar het zorgt ervoor dat de zoektocht naar Leviathan een stuk noodzakelijker is geworden. Hierdoor heb je ook niet het idee dat dit zo maar een missie tussendoor is, maar iets substantieels voor het algemene verhaal van Mass Effect 3. Als Shepard ga jij in het lab op onderzoek uit om zo meer te weten te komen wat Bryson allemaal heeft bereikt als het gaat om de kennis over Leviathan. Dit gedeelte van de DLC is naar onze mening niet heel schokkend. Je loopt wat door het lab heen en zoekt naar aanwijzingen.

Meer leren over de Reapers

Qua uitdaging is hier niet veel te vinden, want je loopt wat rond en vanzelf lichten iconen op wat aangeeft dat je het kan activeren, waardoor je meer informatie krijgt. Soms is het wel interessant, maar als speler wil je zo snel mogelijk op pad. Althans dat gevoel hadden wij. We wilden juist nieuwe locaties aandoen en wat actie zien. Beiden kregen we gelukkig ook en zo waren we weer wat planeten aan het scannen, waar we vervolgens konden landen en werken naar ons doel. Op deze wijze leer je meer over Leviathan en waarom de Reapers er ook achteraan zitten. Het verhaal van deze DLC staat eigenlijk op zichzelf en is zonder veel weg te geven tof opgezet. Echter kom je onderweg personages tegen waarmee Shepard niet echt een band mee heeft.

Het is iets wat je juist in het normale verhaal van Mass Effect 3 wel meer hebt en daar waren jouw kameraden, zoals Garrus of Liara ook meer betrokken. Het is echt Shepard´s zoektocht naar de geschiedenis van de Reapers en dat is het zo´n beetje. Geen ramp op zich, maar de afwisseling tussen verhaal en actie is ook niet heel sterk. Zo heb je de nodige shootouts met de Reapers, maar iets speciaals heeft het niet. Het zijn nogal korte gevechten waar je dan ook niet al te lang mee bezig bent, welke zich afspelen in kleine en beperkte ruimtes. Niets spectaculairs hier. Nee, de DLC wordt eigenlijk best echt leuk naarmate het einde nadert. Dan wordt het qua verhaal ook een stuk boeiender, doordat er een steeds beter beeld ontstaat van wat er echt aan de hand is.

Tof einde, maar toch een gemiste kans

Het einde is erg vermakelijk en dat komt mede doordat je met mech en al de oceaan in duikt. Hoewel dit nieuw is tot de serie moeten we er wel bij zeggen dat dit ook weer een gemiste kans is. Dit gedeelte had namelijk veel langer en uitgebreider kunnen zijn. Verder is het jammer dat je tussen al de verschillende missies, welke zich afspelen op toffe en afwisselende locaties elke keer weer in dat lab moet rondlopen. Naast dat we al eerder zeiden dat het zoeken naar nieuwe aanwijzingen niet echt wat toevoegt aan het geheel haalt het ook nog eens het tempo uit de game. We hadden liever gezien dat je tijdens de missies achter nieuwe informatie komt en dan gelijk naar die andere planeet gaat. Zo word je als speler immers niet uit het normaliter vlotte speltempo gehaald.

Conclusie:

BioWare heeft met Leviathan een prima stuk content afgeleverd, maar dan wel met wat haken en ogen. Hoewel het verhaal best interessant is word je als speler door de opzet geregeld uit het tempo gehaald. Het is een mix van onderzoeken, actie en verhaal te noemen, maar de stukken waarin je in het lab loopt zijn gewoonweg saai. Je wilt juist verder en niet wat rondwandelen in een lab. Niet dat we er een hekel aan hadden, maar we waren liever echt op pad en een planeet aan het verkennen. De gevechten met de Reapers en het duiken met de mech had van ons ook een stuk uitgebreider mogen zijn. Het verhaal van Leviathan is nog het beste onderdeel van deze DLC en daarmee maakt het de content tot iets wat je eigenlijk moet ervaren voor het einde van Mass Effect 3. Ondanks de minpunten moeten we zeggen dat we ons goed hebben vermaakt met de Levathian DLC, maar volgende keer mag de balans tussen actie en verhaal wel wat beter. Ben je fan van de serie dan is het voor het verhaal er achter zeker te overwegen.