Review FIFA 10 – Vele gamewebsites zijn ons al voorgegaan met het plaatsen van een FIFA 10 review. Vaak ten onrechte, want wij zijn van mening dat je een footie echt door en door moet spelen om er een goede review over te kunnen schrijven en de minpunten te ontdekken. Vandaar dat we dus ook iets later zijn met het plaatsen ervan. FIFA 10 is, zoals je waarschijnlijk al weet, een zeer goede game maar kent toch een aantal minpunten. Welke dat zijn? Dat lees je in de review!

EA heeft tv gekeken

Heel wat voetbalwedstrijden zullen zijn bekeken in het kantoor van EA om echte wedstrijdsituaties in de game te kunnen verwerken. Zo hebben verdedigers meerdere manieren om een bal te onderscheppen, en passen ze die per situatie anders toe. Zo zal een verdediger zijn been naar achter steken, met een omhaal de bal uit de zestien wegwerken, een karate kick na een sprint uitvoeren om een bal op een meter hoog weg te schieten en nog veel meer. Wie veel voetbal op tv kijkt en FIFA 10 speelt, zal veel momenten gaan herkennen.

360-graden dribbel systeem

EA heeft een aantal veranderingen doorgevoerd in FIFA 10. De belangrijkste hiervan is het 360-graden dribbel systeem. Dit houdt in dat je als speler werkelijk alle kanten op kan. Het vereist enige oefening, maar wanneer je dit onder de knie hebt zul je merken dat je gerichter op het doel schiet en passes beter in de voeten speelt. Zeker als je veel FIFA 09 hebt gespeeld is dit wennen. Door deze toevoeging zijn er meerdere manieren om doelpunten te maken, waardoor elke doelpunt uniek aanvoelt. In FIFA 09 scoorde je vaak meerdere malen ‘hetzelfde’ doelpunt in een wedstrijd, in FIFA 10 zal dit vrijwel niet gebeuren. Het is echter wel een riskante vernieuwing, aangezien er online veel gamers zullen zijn die zo goed kunnen dribbelen dat ze zo door je defensie heen wandelen.

Live Season 2.0

Om de gamer meer te betrekken bij de resultaten van zijn favoriete ploeg in het echt, heeft EA een interessante mode toegevoegd bij Live Season. Je kunt namelijk wedstrijden uit het echt naspelen in de game en proberen een beter resultaat neer te zetten dan de spelers daarvoor op de real-life groene mat hebben gedaan. Nadeel is wel dat je 9,99 euro dient te betalen voor Live Season 2.0. Dit is totaal onnodig en EA zou een voorbeeld moeten nemen aan de NBA-serie van 2K Games. In die games kun je elke dag een gratis update downloaden met alle statistieken, vormen en resultaten van teams en spelers. Dat EA hier dan 9,99 euro voor vraagt is naar onze mening werkelijk belachelijk.

Extras

Wie zich verheugde op de manager-mode van FIFA 10 komt (voorlopig) bedrogen uit. EA beloofde veel verbeteringen, maar die zijn niet allemaal met succes doorgevoerd. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 63 bugs gemeld bij EA, wie dus vooral deze mode wil gaan spelen kan beter even wachten tot EA de bugs deels heeft verholpen.

Vele gamers hebben in FIFA 09 zichzelf gecreëerd om met zichzelf zo hoog mogelijk te spelen bij een club en het Nederlands elftal te halen. Deze mode is in FIFA 10 uiteraard weer aanwezig met als belangrijkste verbetering het kunnen toevoegen van je eigen foto op het hoofd van je speler. Zelfs de commentator probeert je achternaam uit te spreken!

Tegendraads inkoppen

De grootste ergernis in FIFA 10 is het feit dat spelers niet tegendraads kunnen inkoppen. Bij een voorzet van de rechterkant zal de kopper, meestal de spits, altijd in de linkerhoek koppen. Hoe erg je ook met je analoge stick naar de andere hoek duwt -die dan meer open is-, alsnog kopt de aanvaller de bal naar de linkerhoek. Dit is erg vervelend, want elke keer als ik een voorzet geef op mijn spits die bij de tweede paal staat kopt hij of naast, of in de korte hoek. Elke spits zou in het echte leven tegendraads de bal inkoppen als zij zulke kansen krijgen. Vele kansen gaan hierdoor verloren. In zo’n goede voetbalgame als FIFA 10 is het eigenlijk bizar dat een speler niet tegendraads kan inkoppen.

Super verdedigers

Een ander nadeel in FIFA 10 zijn sommige verdedigers, die heeft EA simpelweg te goed gemaakt. Hierbij gaat het om verdedigers als Puyol, Pepe, Sergio Ramos, Terry en nog vele andere. Deze verdedigers kunnen werkelijk elke speler van de bal af zetten. Aan de ene kant wel logisch, het zijn immers goede verdedigers. Maar als ik Ibrahimovic met de bal richting mijn zestien zie komen switch ik tussen mijn spelers totdat ik bijvoorbeeld Terry heb om vervolgens op Ibrahimovic af te lopen en de bal af te pakken. Het is wel nodig dat dit kan, omdat sommige mensen zo goed kunnen omgaan met het 360-graden dribbelsysteem en anders niet van de bal af te krijgen zijn. Het blijft wel een aparte manier om balans aan te brengen tussen verdedigen en aanvallen.

Tempo in de game

Een groot kritiekpunt in FIFA 09 was het tempo. Bij buitenspel duurde het lang voordat je eindelijk weer door kon spelen. Dit is net als de laadtijden in FIFA 10 sneller gemaakt. EA heeft veel kleine verbeteringen doorgevoerd waardoor de gameplay sneller verloopt. Zo kunnen keepers de bal veel sneller richting een speler werpen.

Het filmpje tijdens het wisselen van een speler is nog altijd het ‘stadionshot’. Daarbij zie je een stukje van het stadion waarna de wissel plaatsvindt. Nergens voor nodig natuurlijk en het is bijzonder hinderlijk tijdens het spelen. Ook het filmpje dat je vaak bij een corner te zien krijgt is er slechts één en ook die komt steeds terug, namelijk een speler die met handgebaren duidelijk maakt dat zijn team rustig aan moet doen. Al deze filmpjes halen simpelweg het tempo uit de game. Ik ben ervan overtuigd dat het speelplezier omhoog gaat als je al deze tussenfilmpjes ertussenuit haalt. Dit is bij PES wel het geval waardoor het speeltempo hoger blijft en je de game langer blijft spelen. Ook online zal dit dit prettig zijn, zodat je PlayStation 3 niet meer via je internetverbinding een inspiratieloos filmpje hoeft te laden.

Conclusie

In de bovenstaande alinea’s heb ik een aantal minpunten opgenoemd, maar een slechte game is FIFA 10 absoluut niet. EA is verder gegaan met een basis van zo’n 70% FIFA 09, wat al een topgame was. Door hierop voort te borduren is FIFA 10 een succes. Je kan echt lekker voetballen en het is heerlijk om te spelen. Hierdoor neem je de minpunten voor lief en zul je heel veel plezier beleven aan FIFA 10. Zeker samen met vrienden en online blijf je deze game spelen tot het volgende deel uitkomt.

Pluspunten:

  • Elk doelpunt voelt uniek
  • Nederlands elftal aanwezig!
  • Sfeer is goed (Engels commentaar, stadion)
  • Afstand schoten kunnen erin
  • De game speelt gewoon heerlijk!

Minpunten:

  • Niet tegendraads kunnen inkoppen
  • Nog steeds vervelend en onnodig lange filmpje bij wissels en andere momenten
  • Grafisch weinig vernieuwend
  • Nederlandse commentaar blijft een drama
  • Betalen voor Live Season 2.0