Destructie, humor, vriendschap, goud en lef: dat maakte de B-Company tot een mooie squad in Battlefield: Bad Company. Vooral de humor en het feit dat je alles kan verwoesten maakte deze game zeer succesvol en waarom dan geen tweede deel? Vanaf maart 2010 komt deze dan ook, weer uit handen van ontwikkelaar DICE en uitgever EA. Wordt het tweede deel net zo’n succes als het eerste en overtreft Battlefield: Bad Company 2 zijn voorganger zelfs? Dat kunnen we pas over 4 maanden zeggen, maar met de multiplayer bèta van Battlefield: Bad Company 2 in volle gang, vertellen we je alvast wat je kan gaan verwachten.

Marlowe, Sarge, Haggard en Sweetwater

De B-Company oftewel de Bad Company bestaat zoals in het vorige deel uit de destructieve George Haggard, de tactische Sweetwater, de schreeuwende Sergeant Redford (Sarge) en Preston Marlowe, die als laatst erbij kwam in deel één. Met dit zooitje ongeregeld mag je weer op pad, op jacht op de Russen. Ditmaal niet in de achtertuin van één of andere rijke stinkerd. Je gaat door de sneeuw of door het zand en alles wat je tegenkomt kan je gebruiken of vernietigen.

Multiplayer

De bèta van de game betreft de ‘Rush modus’, voorheen de ‘Gold Rush modus’. Het komt op hetzelfde neer: als aanvallende partij moet je de basisstations vernietigen van de Russen en als verdedigers de basisstations verdedigen tegen de Amerikanen. In de bèta speel je in de Arica Harbour map, een leuke map waarbij je alle kanten op kan gaan. In het ene stukje gedeelte van de map kan je het beste aan close-combat doen, het andere is weer beter geschikt als sniper of totale destructie met tanks. De variatie hier is aardig hoog en dat is al een grote stap vooruit. Je moet zelf kiezen wat de beste manier is om je doel te bereiken.

Pak je de quad of de tank, je sniper of shotgun?

Over voertuigen in de game is er niets te klagen, deze zijn er in grote getallen aanwezig. Wil je niet gaan lopen en snel ergens zijn? Pak dan de quad, scheur rechtstreeks naar je doel over heuvels en door de lucht. Doe je het liever iets veiliger, dan pak je gewoon de tank en gaat je rustig op je doel af, ondertussen vernietig je alles wat op je pad komt.

Nieuw in dit deel is de op afstand bestuurbare kleine helikopter. Deze bestuur je vanaf de basis en hiermee richt je een laser op een tank, vijand of gebouw en wordt er een raket op afgestuurd. Zo zie je gelukkig, ook de techniek in Battlefield: Bad Company 2 blijft niet achter.

Ook de keuze aan wapens is overweldigend. Je hebt keuze genoeg, denk maar eens aan de vele shotguns, snipers en mitrailleurs waarmee je de vijand kan doden. Elke heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus wil je van een afstand te werk gaan, neem een sniper. Houd je meer van close-combat, pak je een shotgun.

Wat er miste in het vorige deel, heb je nu wel: een parachute. Als je van een gebouw afspringt en je houdt het kruisje ingedrukt, dan gebruike je een parachute en doe je jezelf geen schade aan. Dit is zeker een voordeel als je sneller beneden wilt zijn.

Gameplay

Battlefield: Bad Company 2 heet geen ingewikkelde controls en speelt net zo lekker als zijn voorganger. Toch hebben we een minpunt: de besturing van de voertuigen. Ditmaal gebruik je alleen je linker analoge pook om het voertuig te besturen en dit wil weleens voor problemen zorgen. Ze hadden beter het gassen en remmen met de twee linkerschouder buttons kunnen blijven uitvoeren, omdat de besturing iets moeilijker is geworden nu.

Voor de rest is het lekker spelen, vooral online. Je kan overal naartoe, overal opkomen en onderdoor. Alhoewel het soms net even niet wil lukken als je bukkend ergens onderdoor of springend ergens overheen wilt waar het wel kan. Dit zijn dan net even een paar kleine haperingen welke irritant kan zijn.

Graphics & Sound

De graphics van Battlefield: Bad Company 2 heeft een grote stap voorwaarts gemaakt. Alles ziet er nog even beter uit als zijn voorganger. Helaas zijn er nog wel veel schoonheidsfoutjes te zien, maar daarom is de bèta er nu om deze te herstellen. Online loopt alles vloeiend en zonder haperingen en je kan nu nog meer kapot maken dan voorheen.

Aan het geluid moet ook nog beter gewerkt worden. Alhoewel alles zeer realistisch klinkt, is de overtuiging van de stemmen minder geworden. Riepen de mannen in Battlefield: Bad Company even keihard dat het doel niet gehaald was of dat we harder moesten vechten, in Battlefield: Bad Company 2 is de overtuiging helaas soms een beetje weg uit de stem.

Conclusie

Zodra de humor in de singeplayer weer goed is verwerkt samen met een goed verhaal, leveren DICE en EA weer een topgame af. Vooral de humor in Battlefield: Bad Company 2 zal een groot belang spelen, omdat je dit gewoon te weinig in games tegenkomt en dan vooral in shooters. En het feit dat je nog meer kan vernietigen zal zeker ook een positieve invloed hebben. Online valt er weinig te klagen en is vooral de diversiteit van de map enorm groot geworden. Al met al kunnen we in maart 2010 een hele goede Battelfield: Bad Company 2 gaan verwachten, welke de strijd kan aangaan met Call of Duty: Moderns Warfare 2. Zeker als de game ook nog eens twee nieuwe multiplayer modi zal krijgen, zoals aangekondigd door DICE.