De games van 2014: Thief & Tomb Raider Definitive Edition – Beide titels zijn natuurlijk verschillend, maar hebben wel degelijk overeenkomsten. Zowel bij Thief als bij Tomb Raider gaat het om een reboot van een bekende franchise en beide games hebben Square Enix als uitgever. Tijdens de afgelopen E3 hebben konden we al met Thief aan de slag en dat smaakte toen al naar meer. Alle verdere gameplay beelden die we daarna nog van de game gezien hebben ademen sfeer en zien er tevens erg goed uit. Daarnaast heeft uitgever Square Enix eerder al bewezen een in het slop geraakte franchise weer succesvol op de kaart te kunnen zetten. Dat geldt dus voor Tomb Raider die er op de PS3 werkelijk al verbluffend uitziet en waarbij de gameplay ook dik in orde is, reden te meer om uit te kijken naar een next-gen versie.

Thief – Ondanks dat over het verhaal nog weinig bekend is, komt uit de verschillende trailers naar voren dat Garrett een soort Robin Hood-achtige rol vervult. Garrett zijn specialiteit is ongezien te werk gaan, voornamelijk wordt Garrett ingezet om dingen te stelen wat hij dat voornamelijk doet van de rijken die het slecht voor hebben met de wereld. De stad waarin Garrett zijn avonturen beleeft is letterlijk verziekt en hij zal daarbij onder andere te maken krijgen met een duistere sekte die iets vreselijks van plan is. Dit wordt een weerzien met de game waar veel andere titels hun mosterd vandaan hebben gehaald. In dat opzicht mag Thief gezien worden als grondlegger van het stealth genre.

Waarom gaat dit een topper worden? Hoe lang Eidos Montreal al met de ontwikkeling van de game bezig is weten we niet, maar de visuele stijl van de game is nu al van een ongekend hoog niveau en ademt vooral de sfeer van de voorgaande delen uit. Dat geldt ook voor de gameplay waarbij het gebruik van geweld pas als laatste redmiddel dient en het belangrijk is om echt middels stealth te werk te gaan. Daarnaast krijg je tijdens het volgen van het verhaal de kans om tussendoor de stad en meer personages uit het Thief universum beter te leren kennen. Met de eerder genoemde reputatie van Square Enix reden genoeg om uit te kijken naar deze reboot.

Meer:
Gespeeld: Thief

Tomb Raider Definitive Edition – Het verhaal draait om de jonge studente Lara Croft die samen met haar onderzoeksteam aan het begin van het verhaal schipbreuk lijdt vlak voor de kust van een Japans eiland. Lara is op zoek naar het geheim van de Yamatai, maar wordt nadat ze op het eiland is aangespoeld direct gevangen genomen. Zij weet echter te ontsnappen waarna ze op zoek gaat naar de rest van het onderzoeksteam en tegelijkertijd het geheim van de Yamatai probeert te ontrafelen.

Waarom gaat dit een topper worden? Tomb Raider is in alles ÊÊn van de beste games die is uitgebracht voor de PlayStation 3. Grafisch is de PS3 versie al een wonder en dat laat ons nu al dromen over hoe overdonderend mooi de PS4 versie er straks wel niet uit moet gaan zien. De gameplay staat daarbij als een huis en de PS4 versie wordt ook nog eens gebundeld met alle tot nu toe uitgebrachte extra content en is via de Remote-play feature speelbaar op de PS Vita. Niet alleen verplichte kost voor iedereen die de game nog niet gespeeld heeft, maar ook voor iedereen die Lara eens echt in volle glorie aan het werk wil zien.

Meer:
Review: Tomb Raider (PS3)