http://youtu.be/587DqOe34F0
Manuel Noriega is een naam die in Panama niet echt geliefd is. Hij was in de jaren 80 een gevreesde dictator die politieke tegenstanders vermoorden niet schuwde. Begin jaren 90 verdween hij in een Amerikaanse cel om vervolgens uitgeleverd te worden aan Frankrijk om daar nog even opgesloten te worden. Aansluitend kwam hij een jaar of drie terug weer in Panama uit waar hij vervolgens weer de cel in mocht. Geen lieverdje dus.

Deze man heeft nogal wat op zijn kerfstok en is blijkbaar ook snel op zijn tenen getrapt, want zijn advocaten hebben in Los Angeles een aanklacht ingediend tegen Activision over Call of Duty: Black Ops 2. De reden voor aanklagen is dat in de game een personage zit met de naam Noriega die ook nog eens op de dictator lijkt. De betreffende missie speelt zich daarbij af in Panama dus je kunt wel stellen dat Treyarch inspiratie uit de geschiedenis van de echte Noriega heeft gehaald.

Meneer Noriega is er niet van gediend dat zijn naam en uiterlijk in de game gebruikt zijn en tevens vindt hij dat hij in de game wordt neergezet als een kidnapper, moordenaar en vijand van de staat. Dit alles om een realistisch beeld in de game te bieden wat uiteindelijk positief effect op de portemonnee van de uitgever heeft. Hierdoor heeft Noriega inkomsten misgelopen, is er sprake van onrechtvaardige verrijking, oneerlijke handelspraktijken en een overtreding van algemene publiciteit rechten.

Een schadevergoeding is hetgeen hij eist, maar of het ooit echt tot een rechtszaak komt is afwachten. In werkelijkheid is het beeld dat de game van Noriega schetst misschien wat anders, maar alsnog blijft het een moordenaar en een schender van mensenrechten.