Review: Turtle Beach Ear Force Recon 50 – Turtle Beach komt ieder jaar met nieuwe headsets, zo ook dit jaar. Deze headsets verschijnen in verschillende prijsklassen en een instapmodel is de Turtle Beach Ear Force Recon 50. Deze hebben we vanzelfsprekend aan een test onderworpen en nu is het moment daar waarop we je alles over deze multifunctionele headset gaan vertellen.

Instapmodel

De Turtle Beach Ear Force Recon 50 is een instapmodel en dat zie je aan alles af. Allereerst is daar de prijs van rond de €50.-, wat het op zich interessant maakt als je op zoek bent naar een goede headset, maar een beperkte portemonnee hebt. Turtle Beach staat bekend om de goede geluidskwaliteit van haar headsets en dat is met dit model niet veel anders. Deze headset brengt net stereo geluid voort en deze is te gebruiken op verschillende apparaten. Zo kun je deze headset gebruiken voor je telefoon, je PC, maar natuurlijk ook consoles.

Wel handig om hierbij te weten is dat deze headset enkel op current-gen consoles werkt, want het is een bedraade headset met een minijack plug, welke je in de DualShock 4 stopt. Op de PlayStation 3 is dit natuurlijk niet mogelijk en daardoor zal deze headset niet op last-gen consoles werken. Mocht je onverhoopt de headset ook bij je PC willen gebruiken, dan worden er nog extra kabels bijgeleverd. Vanzelfsprekend is de headset verder een kwestie van plug en play en fijn hierbij is dat de microfoon voor het chatten afgenomen kan worden, voor als je bijvoorbeeld op pad gaat en je niet voor joker wilt lopen.

Goed geluid, maar…

Zoals al aangegeven is het een multifunctionele headset qua gebruik. Puur voor geluid op je telefoon of tablet is dit een prima model. Ook als je gaat chatten in games werkt het naar behoren en het geluid is hierbij van goede kwaliteit. Natuurlijk is stereo altijd een stapje terug ten opzichte van surround geluid, maar het klinkt desondanks uitstekend en tevens houdt de headset het balans tussen gamegeluid en chatgeluid goed in de gaten, waardoor de één de ander niet zal overstemmen.

Tot zover positieve geluiden over de headset, maar toch moeten we ook de nodige punten van kritiek bij dit model plaatsen. De gehele behuizing voelt wat goedkoop aan en men is ook niet al te gul met het bieden van optimaal comfort. De oorschelpen zijn wat aan de kleine kant, maar daar zul je – ook als je grote oren hebt – weinig last van hebben. De hoofdbeugel bevat een kussen, maar deze is dermate dun dat je na enkele uren gamen last gaat krijgen op je hoofd, omdat het gewoon niet prettig zit. Iets meer vulling was hierbij niet verkeerd geweest.

Een ander punt van kritiek is de afstandsbediening die zich op de kabel van de headset bevindt. Deze is zeer simplistisch, want je kunt hier enkel het volume en de chat mee bedienen wat zich vertaalt naar harder of zachter en aan of uit. Prima oplossing om de zaken in te stellen, maar het draaiwieltje voor het volume zit dermate ver naar binnen – en is bovendien zeer klein, waardoor je regelmatig over de afstandsbediening heen schuift met je vingers, zonder dat er wat gebeurt. Sterker nog, het is handiger om dit wieltje met je nagel aan te draaien dan met je vingers gewoon, want dat werkt wat beter.

Conclusie

De Turtle Beach Ear Force Recon 50 is een op zich aardige headset. Het is beperkt in comfort en functionaliteit, maar biedt wel goed geluid en volstaat uitstekend als een headset die je af en toe gebruikt. Het is overduidelijk een instapmodel waar niet al te veel moeite voor is gedaan. Dat zien we terug in de prijs, maar ook in het gebruikte materiaal en de wat gemakzuchtige afwerking. Als je een headset veel gebruikt, dan zijn er betere alternatieven, maar daar is de prijs dan ook naar. Concluderend kunnen we stellen dat je voor het bedrag dat deze headset kost krijgt wat je ervan verwacht, maar dat is dan ook echt alles. Prima als instapmodel, ben je wat meer intensieve gebruiker, ga dan voor een duurdere Turtle Beach.