Review: Turtle Beach Ear Force PX24 – Een kleine twee jaar geleden keken we naar de Turtle Beach Ear Force PX22, welke we toen als een uitstekende premium headsets omschreven die erg gunstig geprijsd was. Inmiddels zijn we toe aan de opvolger, de Ear Force PX24. Een headset met de nodige functionaliteit, comfort en hoogwaardige geluidskwaliteit door een aantal handige features.

Zit comfortabel

Eerder deze week bespraken we de Ear Force Recon 50 en daar hadden we het één en ander aan op te merken. De Ear Force PX24 is wat dat betreft een stapje hoger (rond de €100.-) en als je meer te besteden hebt, dan is dat gelijk ook een aanzienlijk betere keuze. Dat zit hem in veel factoren, maar laten we beginnen met het comfort. De headset is zoals elke andere Turtle Beach headset zo in elkaar gezet dat de oorschelpen wat scheef vallen, waardoor ze beter om je oren heen passen. De oorschelpen zijn ook voorzien van een ietwat dunne rand, waardoor je oren daadwerkelijk binnen de algehele kap vallen en je dus puur geluid door de headset hoort, waarbij omgevingsgeluid tot op zekere hoogte goed gefilterd wordt.

De hoofdband is daarbij voorzien van een net kussen, waardoor de headset bij lang gebruik niet gaat irriteren en wat dat betreft steekt het stukje ontwerp en gebruikersgemak goed in elkaar. Het is zoals je van elke wat hoger geprijsde headset mag verwachten en daarbij is het ontwerp ook van wat meer glans voorzien dan bijvoorbeeld de Ear Force Recon 50. Het is een mooie headset die lekker zit en waarbij je door de fijne oorschelpen geen enkele vorm van discomfort zult ervaren. Aansluitend zit er nog een microfoon bij, welke op een zeer flexibele beugel zit, waardoor je deze in de gekste posities kan draaien.

Een nadeel hierbij is wel dat de headset echt voor thuisgebruik is, want je kan de microfoon in tegenstelling tot veel ander Turtle Beach headsets niet afnemen. Natuurlijk kan je de headset opdoen als je op reis gaat, maar het ziet er wat gek uit met een microfoon die op dat moment omhoog staat. Nu is dat niet het primaire doel van de Turtle Beach headsets, maar als je deze multifunctioneel in wilt zetten, dan is het handig hier rekening mee te houden. Dat gezegd hebbende is de headset verder uitstekend vormgegeven.

Handige, maar onhandige amplifier

De headset is op een gemakkelijke manier te verbinden met de PlayStation 4. Aan de headset zit immers een minijack kabel, die je rechtstreeks in de DualShock 4 kunt stoppen en direct kun je dan genieten van prachtig geluid. Voor meer features kan je de amplifier ertussen hangen, waardoor je ook bepaalde geluidsinstellingen kunt regelen. Dat is verstandig om te doen, aangezien hier ook de volumeregelaar op zit. Aanvullend hierop beschikt deze amplifier over verschillende features die erg handig en prettig zijn, maar daar komen we zo op terug.

Er is namelijk een nadeel aan deze amplifier en dat is dat er aan de ene kant een minijack ingang is (om de headset aan te sluiten) en aan de andere kant een minijack kabel, zodat je deze kunt doorlussen naar de controller. Deze kabel is echter aan de korte kant, waardoor de controller al snel gaat bungelen als je voorover gaat zitten of dat deze hinderlijk in de weg zit. Het is wat dat betreft een wat onhandig ding. Liever hadden we dan een clip aan deze amplifier gezien, zodat we deze ergens aan vast konden klikken. Ik zit als speler geregeld voorover gebogen en dan is een bungelende controller gewoonweg niet zo fijn.

Keerzijde is wel dat je met deze amplifier allerlei geluidsinstellingen kunt toepassen. Zo kan je deze headset aansluiten op de PlayStation 4, Xbox One en PC, evenals mobiele platformen en hiervoor is een schakelaar aanwezig, zodat de headset automatisch op de juiste manier verbonden wordt met het bedoelde platform. Eenmaal aangesloten, dan kan je met het draaiwieltje logischerwijs het volume regelen. Daarnaast kan je met een druk op de knop het chatgeluid uitzetten. Allemaal basisfunctionaliteiten, maar hier bovenop krijg je nog wat extra features en die maken het gelijk tot een interessante headset.

Met een druk op de knop kan je namelijk verschillende onderdelen apart aansturen. Standaard staat dit op het volume regelen, maar je kunt overschakelen naar virtueel surround, microfoon monitor en bass boost. Deze onderdelen kan je vervolgens op een gemakkelijke wijze instellen, zodat je hiermee de ultieme geluidsinstelling realiseert, waarbij de ene factor de andere niet overstemt en je zo optimaal kunt genieten van hetgeen je aan het doen bent op de PlayStation 4. Ter aanvulling is er nog een aparte knop onder de noemer ‘Superhuman Hearing’ en door deze functionaliteit in te schakelen, zal het volume ineens toenemen.

Pik meer van de omgeving op

Dat het volume ineens toeneemt, lijkt aanvankelijk zo, maar al snel zul je realiseren dat ineens de achtergrond en omgeving veel luider klinkt. Dit hebben we in verschillende games geprobeerd en dit is overduidelijk een merkbaar verschil met de standaard geluidsweergave. Zo speelden we verschillende sportgames en met Superhuman Hearing aan was het geluid op het veld (voetbal) alsook het ijs (ijshockey) veel beter te horen en tevens was het publiek veel meer aanwezig. Grappig genoeg gaat het gewone geluid hier niet onder lijden, want het is enkel een nog meer realistische weergave van alle geluidsstromen die er op dat moment zijn.

Ook probeerden we deze functie uit in Assassin’s Creed: Syndicate en hoewel het eigenlijk een klein detail is, de geluiden in de omgeving, zorgde het in Londen ineens voor een veel meer realistische beleving. Alsof het nog meer tot leven kwam en dat maakt het tot een erg prettige ervaring. Allemaal positieve geluiden dus, letterlijk, maar Superhuman Hearing heeft eigenlijk nog een meer belangrijke functionaliteit en dat is dat je vijanden veel beter hoort aankomen. Iets wat je in een shooter als Call of Duty: Black Ops III goed merkt en natuurlijk in je voordeel kunt gebruiken. Deze functie voegt echt wat toe en dat maakt de Ear Force PX24 toch wel tot een zeer degelijke headset.

Conclusie

In feite hebben we nu alle belangrijke aspecten van deze headset behandeld, behalve de geluidskwaliteit zelf. Daarover kunnen we vrij kort zijn, want dat klinkt uitstekend. Het chatgeluid is daarbij haarscherp en Superhuman Hearing maakt het compleet. Als je wat te besteden hebt, maar ook weer niet teveel kwijt wilt zijn, dan is de Turtle Beach Ear Force PX24 een erg interessante optie om voor te gaan. Het enige nadeel is de amplifier die wat in de weg kan zitten of gaat bungelen als je voorover zit. Buiten dat is dit een mooie, goede en prettige headset die je van alle functionaliteiten voorziet om optimaal te kunnen genieten van het geluid in je games.