Review: Turtle Beach Ear Force Recon 60P – Onlangs publiceerden we de review van de Turtle Beach Ear Force 50P, een leuke headset die geclassificeerd mag worden als instapmodel. Naast de Ear Force 50P is er nog een variant, die luistert naar de naam Turtle Beach Ear Force 60P. Zo op het eerste oog lijken beiden headsets identiek en dat klopt, toch is er een belangrijk verschil, dat voor gamers die nog op de PlayStation 3 spelen interessant genoemd mag worden.

Zelfde punten…

De headset kunnen we ook nu weer tot in detail bespreken, maar gezien deze identiek is aan de Ear Force 50P, richten we ons nu voornamelijk op de zaken die anders zijn. De headset zelf is immers hetzelfde model, maar het verschil zit hem in de bijgeleverde zaken. Wat dat betreft, houden we dezelfde kritiekpunten aan die we ook benoemden in de review van de Turtle Beach Ear Force 50P, want dat is logischerwijs niet anders met deze headset. Mocht je overwegen om deze headset aan te schaffen, neem dan zeker even de review van de Ear Force 50P door, zodat je precies weet wat je kan verwachten. Speel je nog op de PlayStation 3? Lees dan vooral verder.

Nu we dat uit de weg hebben, kunnen we naar de verschillen gaan kijken en die zitten hem in de bijgeleverde kabels. Deze headset is net zoals de Ear Force 50P te gebruiken op de PlayStation 4, tablets, mobiele telefoons en natuurlijk de PC. De microfoon is afneembaar, zodat je niet voor gek loop als je op pad gaat. Qua aansluiten gaat dit op een gemakkelijke manier, want op de PlayStation 4 kun je de minijack kabel direct aan de controller verbinden om zo het geluid via de speakers in de headset te horen, evenals te chatten.

De toevoeging

De toevoeging bij de Ear Force 60P zit hem voornamelijk in de functionaliteit om deze op de apparaten aan te sluiten die we eerder aangehaald hebben. Als extra mogen we hierbij nu de PlayStation 3 vermelden, want bij de headset wordt een USB-stick geleverd met daaraan een vrij lange kabel, waar je de minijack aansluiting die aan de headset vastzit in kan stoppen, zodat je de headset op een bedrade manier aan de PlayStation 3 kan verbinden.

Vreemd genoeg is dat echter niet voldoende, want je dient ook nog de twee AV aansluitingen voor geluid door te lussen met een bijgeleverde kabel, welke uitkomt in een minijack kabel die je vervolgens in de USB-stick kunt doen. Nadien heb je pas het geluid dat je hebben wilt en daarover kunnen we wederom vrij kort zijn: dit klinkt uitstekend. Toch is het wat onhandig om deze headset op de PlayStation 3 aan te sluiten, want enkel een USB-stick volstaat niet. Als je de PlayStation 3 via HDMI op je televisie hebt aangesloten, dan moet je de AV-kabel uit de kast trekken om zo het geluid door te lussen.

Dat zorgt vooral voor een extra wirwar aan kabels en we kunnen ons goed voorstellen dat je daar totaal niet op zit te wachten. Aan de andere kant is deze headset wel weer multifunctioneel, waardoor je deze kan blijven gebruiken als je pas in een later stadium overstapt naar de PlayStation 4. Ja, het is wat omslachtig en als we eerlijk moeten zijn: er zijn wat dat betreft praktischere alternatieven waarbij je niet met extra kabels hoeft te gaan klooien. Aan de andere kant is deze headset met een kleine €70.- ook weer niet al te duur en wel gelijk multifunctioneel, wat een groot voordeel is.

Bijkomend voordeel

Het doorlussen van kabels op de PlayStation 3 is een wat onhandig aspect, maar in ruil daarvoor krijg je wel net wat betere geluidskwaliteit dan bij de Ear Force 50P. Deze USB-stick is namelijk niet per se voor de PlayStation 3 bedoeld. Zo kan je deze ook prima op de PC of op de PlayStation 4 gebruiken. In het geval van de PlayStation 4 neemt de mobiliteit ietwat af, want de kabel beperkt zich niet meer tot de controller, maar loopt rechtstreeks naar de USB-stick die zich in de PlayStation 4 bevindt. De lengte van de kabel is echter voldoende, zodat dit op zich geen problemen kan en mag veroorzaken.

De USB-stick heeft hierbij een aanvullende werking, want bij het gebruik van deze stick lijkt het geluid net even wat meer helder te zijn en warmer. De verschillen zijn wat dat betreft niet bijster groot, maar het heeft in deze wel absoluut een toegevoegde waarde, waardoor het geluid in kwaliteit vanzelfsprekend de meer beperkte Ear Force 50P overstijgt. In die zin is de USB-stick dus een versterker en dat rechtvaardigt de hogere prijs ten opzichte van de Ear Force 50P tezamen met de mogelijkheid om deze op de PlayStation 3 aan te sluiten wat ons betreft voldoende.

Conclusie

De Turtle Beach Ear Force 60P is voor een instapmodel met ietwat meer functionaliteit een prima headset. Hou wel rekening met de kritiekpunten die we aanhaalden in onze review van de Turtle Beach Ear Force 50P, want dat is en blijft ook bij deze headset aan de orde. De mogelijkheid deze headset op de PlayStation 3 aan te sluiten is een mooie toevoeging, zeker voor mensen die nog over moeten stappen naar de PlayStation 4. Nadelig is dan wel de extra kabels die bij deze aansluiting komen kijken, maar in ruil daarvoor krijg je bij het gebruik van de Ear Force 60P op beide platformen beter geluid door de versterker in de USB-stick waar deze headset op aangesloten moet (PS3) of kan (PS4) worden.