Review: Plantronics RIG 500HS – Plantronics introduceert dit najaar twee verschillende headsets voor de PlayStation 4. Eén hiervan is de Plantronics RIG 500HS, een stereo headset die je op gemakkelijke wijze op de PlayStation 4 kan aansluiten en die tevens een aantrekkelijk prijskaartje kent. Deze headset hebben we eens uitvoerig getest en we gaan je nu vertellen of deze headset de moeite waard is als instapmodel, gezien de relatief lage prijs.

Uniek design

Deze headset is uniek te noemen en dat komt door het design. Normaal gesproken haal je een headset in complete set-up uit de doos waarbij je enkel de eventuele bekabeling aan dient te sluiten gezamenlijk met de microfoon. Deze headset vraagt iets meer werk, want de twee oorschelpen worden namelijk los bij de beugel geleverd. De beugel beschikt over drie gaten aan beide kanten, waar je vervolgens een oorschelp in kan klikken. Dit gaat bijzonder gemakkelijk, dus binnen een paar tellen heb je de oorschelpen op hun plek zitten.

Hierbij komt nog een beweegbare binnenband, die je tevens zelf moet bevestigen en die zich vervolgens automatisch afstelt op hoe groot je hoofd is. Deze veert dus automatisch mee zodra je de headset op je hoofd zet en ten opzichte van headsets met een hoofdband die is voorzien van een stukje schuimrubber is dit eigenlijk best wel een fijn alternatief. Vroeg of laat gaat een hoofdband toch wat irriteren en dat is bij deze headset veel minder van toepassing, omdat de binnenste band flexibel mee kan bewegen.

Deze aanpak voor de RIG 500HS is niet alleen een kwestie van anders uit de hoek komen, het heeft gelijk ook een functionele werking. De headset stel je helemaal af op hoe deze voor jou comfortabel zit en nadien zal je dit altijd hetzelfde ervaren. Bij headsets met beweegbare hoofdband kan het voorkomen dat deze qua hoe deze is ‘ingesteld’ verandert als je deze net wat ongelukkig neerlegt. Nu komt dat zelden voor, maar dit is bij de Plantronics RIG 500HS helemaal niet aan de orde. Dit systeem is wat dat betreft handig gevonden en ergens ook wel een beetje leuk.

Terug naar de oorschelpen, want als je een afwijkende maat hoofd hebt – tja, je weet het maar nooit – of als de headset in één van de drie standen net niet goed zit, dan is er eigenlijk geen gulden middenweg. Of dat echt een zorg is waar we ons druk over hoeven te maken, valt te betwijfelen, want meerdere mensen hebben de headset in verschillende standen opgehad en niemand had er tijdens het testen echt last van. Een leuk detail hierbij is dat de headset doordat deze te demonteren is je de optie geeft het te customizen. Liever andere oorschelpen? Geen probleem. Een andere kleur hoofdband? Geen probleem. Je kunt het geheel zelf invullen met de beschikbare accessoires.

Net iets te krap

De headset is naast de ietwat aparte opbouw qua design verder erg strak. de onderdelen zien er goed uit en men heeft zo min mogelijk onzin erin verwerkt, waardoor de headset bijzonder licht is. Wat hierbij erg tof is, is dat de microfoon inklapbaar is, wat erg handig werkt. Bovendien zal de chatfunctie dan gelijk uitgeschakeld worden, waardoor er geen extra knop nodig is. Ga je op pad met de headset op? Dan kan je de microfoon ook losmaken, zodat je wat stijlvoller over straat kan. Tot zover wat dat betreft veel positieve punten over de bijzondere RIG 500HS, maar er is ook gelijk nog een minpunt dat niet onbenoemd mag blijven.

De oorschelpen zijn absoluut comfortabel, maar zijn eigenlijk net iets aan de te kleine kant. M’n oren (gemiddelde maat) passen net niet helemaal in de schelp, waardoor het op een gegeven moment wat onaangenaam aan gaat voelen. Nu verschilt dat per persoon en het kan best enige tijd duren, maar dit is wel iets om even rekening mee te houden, want qua omvang is Plantronics niet al te gul geweest. Qua geluid dan weer wel, want het biedt uitstekend stereogeluid via de twee kleine speakers in de oorschelpen en ook chatgeluid komt prima door en klinkt erg helder.

Waar is de volumeknop?

Tot zover zijn we eigenlijk overwegend positief over de Plantronics RIG 500HS. Het design is erg tof, het geluid is goed, de headset is erg licht en aansluiten gaat met de minijack kabel op de DualShock 4 erg gemakkelijk. Er is echter één punt dat we totaal niet begrijpen en dat is het ontbreken van een volumeknop. Op de headset kan je geen optie vinden om het volume te regelen en ook op de kabel is geen afstandsbediening te vinden. Dat is al wat vreemd, want hoe kan je dan je geluid bedienen?

Nou, dat dien je via de PlayStation 4 zelf te doen. Via de audioapparaatinstellingen kan je namelijk het volume aanpassen en op die manier stuur je het volume van het geluid in het algemeen aan, evenals de chat. Dat is natuurlijk totaal onpraktisch als je even kort het huidige geluidsniveau wilt aanpassen. Er zijn tig redenen te verzinnen om het volume aan te passen en met deze headset zal je keer op keer naar het PlayStation 4 menu moeten gaan. Afzetten kan ook, maar dat is eveneens niet echt heel handig, zeker niet als je in een intensief multiplayer potje zit.

Conclusie

Plantronics heeft met de RIG 500HS een prima headset die goede stereo geluidskwaliteit biedt, toffe customization functies heeft en qua design erg strak genoemd mag worden. De oorschelpen zijn misschien een tikkeltje aan de kleine kant, maar dat zijn niet echt punten waar je je druk om mag maken voor de prijs van €54.99 die de headset bedraagt. Wat echter onbegrijpelijk en totaal onpraktisch is, is het ontbreken van een fysieke knop om het volume aan te passen. Dit zal je via de PlayStation 4 in de instellingen zelf moeten doen en dat is simpelweg een domme design keuze. Dat is ook het enige echt grote minpunt, want verder is de headset best wel cool.