Special: Disney Infinity 3.0 – Rise Against the Empire Play Set – Disney Infinty 3.0 is nu enige tijd uit en bij de game kreeg je de Play Set Twilight of the Republic. Een leuk avontuur dat qua gameplay niet al te bijzonder was, maar wel genoeg plezier wist te brengen. Inmiddels is de tweede Play Set uit, welke luistert naar de naam ‘Rise Against the Empire’ en ook deze Play Set weet weer veel speelplezier te brengen. Wij doken in het avontuur en gaan je nu vliegensvlug vertellen wat we ervan vinden, net zoals de Play Set vliegensvlug het verhaal van de eerste films vertelt.

Tatooine, Hoth en Endor

Dat laatste in de inleiding lijkt misschien een voorbode voor slecht nieuws, maar maak je geen zorgen. De Rise Against the Empire Play Set is net zoals de andere bijgeleverde Play Set bij Disney Infinity 3.0 ongeveer een uur of vier lang. In deze vier uur doe je de planeten Tatooine, Hoth en Endor aan, waar je naast verhalende missies ook een flinke hoeveelheid zijmissies kunt spelen. Tussendoor vlieg je in de ruimte rond en je doet zelfs de Death Star aan. Doordat het Star Wars materiaal behoorlijk uitgebreid is, zal deze Play Set niet in detail treden. Toch weet het op een goede manier het verhaal te vertellen, waardoor de jongere gamer hier absoluut plezier aan zal hebben.

Omwille van deze in feite ingekorte opzet, zijn er een aantal zaken anders qua verhaalvertelling. Heel erg belangrijk is dat niet, maar Star Wars fans zullen de verschillen herkennen. Het verhaal is wat dat betreft vrij oppervlakkig, maar zoals al aangegeven, biedt het plezier en een logisch verloop voor de aaneenschakeling van verschillende gameplay elementen. Dat is overigens ook waar de Play Set het van moet hebben, want het zit propvol met allerlei missies, verzamelobjecten en nog veel meer. Dat vervolgens verdeeld over drie planeten en het heelal zorgt voor veel variatie.

Dat is natuurlijk een positief punt en de jongere gamer zal hier – met de zijmissies erbij – flink wat uren mee bezig zijn. Deze zijmissies zijn echter niet al te bijzonder, want het komt veelal neer op haal dit op en breng het daarheen, schiet zoveel vijanden kapot, en meer. Enige nuance die hierbij geplaatst mag worden, is dat je dit zowel te been als in voertuigen (waaronder de Millenium Falcon) kunt doen en dat zorgt hierbinnen toch voor enige afwisseling. Desalniettemin lijken veel zijmissies best wel op elkaar, maar gezien de doelgroep is dat niet echt iets om wakker van te liggen.

Uitdaging…

Van de uitdaging kan je misschien wel wakker liggen, want dat is een beetje wisselvallig. De meeste verhaalmissies zijn vrij simpel en de game straft je ook niet al te erg als je een foutje maakt. Toch is het hierbij opvallend dat veel missies vrij gemakkelijk zijn, maar dat sommige secundaire doelstellingen evenals de hoogste doelen in bepaalde zijmissies bijzonder moeilijk zijn. Ik, als geoefende gamer, zou dit ten opzichte van de beoogde doelgroep zonder problemen moeten kunnen voltooien, maar de praktijk wijst anders uit. Het is dan ook vreemd om wat verschil in uitdaging te constateren en dat is wellicht iets waar de ontwikkelaar wat zorgvuldiger mee zou kunnen gaan.

Terug naar de planeten

Het verhaal zelf is goed voor pakweg vier uur speelplezier en je kunt op zo goed als elk moment terugkeren naar één van de eerder bezochte planeten om daar verder te gaan met zijmissies. Daarbovenop komt nog dat je verschillende collectables kunt verzamelen en dat elke planeet tjokvol ‘geheimen’ zit die je door te platformen moet benaderen, waardoor het ook enigszins een subtiel puzzelelement meekrijgt. De planeten zijn daarbij stuk voor stuk zeer herkenbaar vormgegeven en het leeft bovendien ook best wel.

Een ander opmerkelijk punt is dat deze Play Set er visueel een heel stuk aantrekkelijker uitziet dan Disney Infinity 3.0 op zichzelf. De eerdere Play Set was ook netjes te noemen, maar deze kent net wat meer sfeer en detail. Daar waar we de grafische kwaliteit in de review van de basisgame bij vlagen nog belabberd noemden, is dat bij deze Play Set eigenlijk nauwelijks aan de orde. Ja, zo hier en daar is het wat simplistisch ingevuld, maar daar zal niemand echt over vallen. Wat dat betreft is deze Play Set in feite een verbetering op Disney Infinity 3.0 en dat maakt ook gelijk dat we erg uitkijken naar de volgende Play Set, die op korte termijn zal verschijnen.

Conclusie

Het doorspelen van het verhaal is een leuke ervaring, de werelden zijn mooi vormgegeven en het heeft de juiste sfeer door de iconische muziek. De Play Set zit bovendien tjokvol zijmissies en collectables waar je rustig een uur of tien tot vijftien zoet mee bent. Het verhaal zelf is goed voor een uur of vier gameplay, maar er is genoeg te doen als je dit eenmaal voltooid hebt. Sterker nog: het is ook leuk genoeg om daar je tijd in te investeren en dat is natuurlijk wel een erg belangrijke factor. Met €35.- is het misschien een wat prijzig geheel, maar dat mag voor Disney Infinity spelers geen nieuws zijn. In ruil voor dat bedrag krijg je een mooi avontuur dat solide in elkaar steekt en twee detailvolle fysieke personages, namelijk Luke en Leia.

Binnenkort verschijnt The Force Awakens Play Set. Ook dan mag je een special verwachten, waarin we dieper op die Play Set ingaan.