Topper van 2016: The Last Guardian – Hij komt wel, hij komt niet, de game lijkt te zijn geannuleerd, het staat in de koelkast… veel van deze berichten hebben we voorbij zien komen de afgelopen jaren totdat Sony The Last Guardian officieel heraankondigde en daarbij aangaf dat we de game dan toch echt in 2016 gaan zien. De game is inmiddels al vaker in een vooruitblik behandeld, maar dit lijkt nu toch echt de laatste keer te zijn. The Last Guardian komt eraan en daar mogen we blij om zijn ook.

The Last Guardian – Bij veel games geven we wat toelichting over wat het is, waar het om draait, en meer, maar dat is bij The Last Guardian een wat lastiger verhaal. We weten eigenlijk zo goed als niets, behalve dat een klein jochie een band krijgt met een dier dat een mix tussen een kat en een vogel lijkt te zijn. Dit enorme beest helpt het jochie in z’n tocht door ruïnes die om het minste of geringste in elkaar vallen. Dat is op zich niet heel bijzonder, maar alles wat Fumito Ueda de afgelopen vijftien jaar gemaakt heeft (lees: ICO en Shadow of the Colossus), was fantastisch.

De beste man onderscheidt zich door een unieke visuele stijl te hanteren en daarbij verhaalvertelling op een ongebruikelijke manier toe te passen. Er zit een verhaal in The Last Guardian, dat ongetwijfeld, maar hoe dit gebracht gaat worden, is nog de vraag. De kans is aannemelijk dat het helemaal open ligt, zoals bij ICO en Shadow of the Colossus, omdat het voornamelijk met je emoties speelt, gemixt met unieke en interessante gameplay.

Er zijn diverse theorieën waarbij ICO en Shadow of the Colossus aan elkaar gelinkt worden en wellicht is The Last Guardian het sluitstuk in het geheel dat meer licht schijnt op deze twee ogenschijnlijk individuele games. Buiten dat was het natuurlijk ieder moment dat we de game gezien hebben puur genieten geblazen. De personages, de muziek, de gameplay… het ademt pure mysterie en sfeer uit op een manier waar alleen Ueda voor kan zorgen.

Waarom gaat dit een topper worden? ICO en Shadow of the Colossus waren stuk voor stuk weergaloze games, omdat ze zo ontzettend anders zijn dan de rest. Dit alles is zeer herkenbaar in The Last Guardian en het lijkt erop dat Ueda op dezelfde manier met deze titel omgaat. Zeven jaar na de aankondiging gaat de game er dan toch echt komen en het kan niet anders dan dat dit een absolute topper gaat worden. Men heeft immers ook torenhoge verwachtingen om waar te maken, plus het feit dat de game niet op de PlayStation 3, maar op de PlayStation 4 uitkomt, waardoor er technisch nog meer mogelijk is.

Meer over The Last Guardian:
The Last Guardian E3 2015 trailer
Screenshots en box-art van The Last Guardian
The Last Guardian op de TGS