Topper van 2016: Mighty No. 9 – Games in de stijl van Mega Man, die zie je tegenwoordig nog maar nauwelijks verschijnen. Iedereen is overgestapt naar mooie 3D werelden en een open wereld is vandaag de dag meer standaard dan uitzondering. Het is dan ook niet gek dat ontwikkelaars die de klassieke games en gameplay een warm hart toedragen torenhoge bedragen binnenhengelen op Kickstarter. Eén van deze games alvorens het Koch Media als uitgever had, was Mighty No. 9. Een game van de hand van Keiji Inafune, dat gezien mag worden als spiritueel opvolger van Mega Man.

Might No. 9 – Alleen om die laatste zin zou iedereen die al wat langer meeloopt moeten uitkijken naar Mighty No. 9. De gameplay is zowel hedendaags met allerlei interessante mogelijkheden voor het personage alsook klassiek door de manier waarop je het speelt. Het is namelijk een 2D platformer met 3D leveldesign, waarbij je voornamelijk van links naar rechts loopt en alles wat je op je pad treft naar het hiernamaals knalt, schopt en slaat.

Dat klinkt misschien saai en ouderwets, maar dat is het allesbehalve, aangezien Mighty No. 9 gevarieerd genoeg is in de gameplay en bovenal omdat het goed werkt. Hoe weten we dat? Heel simpel, we hebben de game al even mogen spelen op de E3 en dat beviel direct. Klassieke gameplay in een semi-modern jasje met daarbij een hoop uitdaging. Jawel, de uitdaging is niet versoepeld om aan de huidige standaarden te voldoen. Mighty No. 9 gaat een game worden die zo haar tergende momenten kent. Dat is echter ook wel weer het charme van de game, want jij bent degene die de totale controle uitoefent over het hoofdpersonage.

De game kent een verhaal waarin je als speler gestimuleerd wordt om het op te nemen tegen vijanden en waar de gewone vijanden al enige uitdaging zullen bieden, krijg je het natuurlijk pas echt lastig als je tegenover eindbazen staat. Hierbij is het opletten geblazen, want elk klein foutje kan je dood betekenen en dat klinkt als…? Inderdaad, die klassieke Mega Man games. Het mag dan een game zijn die om een compleet nieuw personage draait, en de technologie van nu gebruikt, maar in de kern is het nog steeds die oldschool gameplay en uitdaging die het een unieke game ten opzichte van alle andere releases in 2016 maken.

Waarom gaat dit een topper worden? Keiji Inafune, spirituele opvolger van Mega Man, uitdaging, klassieke gameplay in een modern jasje, enzovoort. Daar heb je het. Genoeg redenen om te veronderstellen dat dit een topper gaat worden en afgaande op onze speelsessie kunnen we beamen dat dit stukje software zeer degelijk in elkaar zit. Nu zegt dat natuurlijk niet alles, maar de feeling die we kregen bij het spelen, de uitdaging en niet te vergeten, de muziek, dat zijn allemaal ingrediënten tot succes die een kok als Keiji Inafune ongetwijfeld tot een succesvol resultaat kan bakken. Zeker voor fans van Mega Man is dit absoluut een titel om naar uit te kijken.

Meer over Mighty No. 9:
Gespeeld: Mighty No. 9
Alle modi uitgelegd in Mighty No. 9 trailer
Gameplay te zien in trailer Mighty No. 9