Topper van 2016: Outlast 2 – Outlast kreeg in 2014 menig gamer op de knieën met zijn doodenge setting, fantastische jumpscares en heerlijk intense gameplay, waarin je constant op de loop moest voor de meeste gestoorde freaks die het op je lichaamsdelen gemunt hadden. De uitbreiding, Whistleblower, bood meer van hetzelfde, en overspoelde gamers wereldwijd opnieuw met een gedoseerde dosis angst en walging. Als het origineel erin slaagt om massa’s mensen de stuipen op het lijf te jagen, verdient het vervolg een plaatsje in deze rubriek. Punt.

Outlast 2 – Een onheilspellende stem leest angstwekkende citaten uit de bijbel. Een brandend kruis blijkt na een subtiele camerabeweging op zijn kop te staan. Veel informatie geeft de eerste trailer van Outlast 2 niet prijs, maar het is genoeg. We voelen tot onze verbazing het haar op onze armen overeind kruipen en kunnen amper weerstaan aan de drang om over onze schouder te kijken, om toch maar even te controleren of er niemand achter ons staat. We kennen dat gevoel maar al te goed; we hadden het immers ook toen we de originele Outlast aan het spelen waren.

Outlast 2 zal eind 2016 verschijnen, tegelijkertijd op alle platformen en dat onmiskenbaar met de intentie om ons slapeloze nachten te bezorgen. De figuren die reeds uit het brein van de Red Barrels ontsproten zijn (denk even aan terug aan dr. Rick Trager met zijn heggenschaar en de bloeddorstige Groom, die het op een wel erg persoonlijk lichaamsdeel gemunt had), bewijzen dat ontwikkelaar Red Barrels hier best toe in staat is. Wie is er eigenlijk gestoorder? De ontwikkelaar die dit bedenkt, of wij die niet kunnen wachten om met een dergelijke game aan de slag te gaan?

Zoals reeds gezegd, weten we bitter weinig over de game in kwestie en dat is maar goed ook. Voorspelbaarheid is immers dodelijk voor een horrorgame. We kunnen jullie wel vertellen dat de game zich in hetzelfde universum zal afspelen als de eerste Outlast, maar een compleet andere setting kent. Waar en voor wie we precies op de loop zullen moeten, daar hebben we het raden naar, al suggereert de trailer een religieuze invalshoek, wat meteen voor heel wat potentieel zorgt. Zodra wij meer weten, weten jullie het vanzelfsprekend ook.

Waarom gaat dit een topper worden? Deze voorspelling is volledig gebaseerd op de succesformule uit de eerste game, die ervoor zorgde dat je als gamer enkel op de nachtmodus van je camera en de snelheid van je benen kon rekenen. Je verstoppen voor crimineel gestoorden die erg onvoorspelbaar te werk gaan, zorgde regelmatig voor hartkloppingen. Vooropgesteld dat Red Barrels vasthoudt aan die succesformule, en gecombineerd met een originele setting, zien wij eigenlijk geen enkele reden waarom Outlast 2 geen topper zou kunnen worden. Laat maar komen!

Meer over Outlast 2:
Outlast 2 officieel aangekondigd