Het onderwerp van de Jouw mening van vorige week deed behoorlijk wat stof opwaaien en dat zal het onderwerp van deze Jouw mening ongetwijfeld ook gaan doen. Dit is een onderwerp dat eigenlijk elk jaar wel ter discussie staat en dan hebben we het natuurlijk over de Call of Duty serie. De afgelopen week kwamen namelijk de geruchten naar buiten dat de nieuwe Call of Duty, welke ontwikkeld wordt door Infinity Ward, zich mogelijk zal afspelen in de ruimte. Daarbij zal de nieuwe Call of Duty mogelijk ook gevechten in en met ruimteschepen bevatten en zal het verhaal zich misschien ook op andere planeten afspelen in plaats van alleen op Aarde.

Terugkijkend naar waar het voor de serie ooit begonnen is, kan je dit inmiddels een flinke ommezwaai noemen. Fans van het eerste uur herinneren zich immers nog wel de delen waarin het verhaal zich afspeelde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Later definieerde Call of Duty 4: Modern Warfare het gehele shooter genre waarbij het verhaal zich afspeelde in onze eigen moderne tijd. Dat bleek destijds voor de serie een prima zet, mede omdat dit onderwerp toen ook behoorlijk actueel was en eigenlijk nog steeds is.

Infinity Ward ging door met de Modern Warfare serie waar Treyarch met de eerste twee Black Ops delen deels nog een sprongetje terug in de tijd maakte. Een kanttekening daarbij is dat het verhaal zich in Black Ops II ook al deels in de toekomst afspeelde. Daarnaast waren er inmiddels naast de wereldwijd grote groep fans echter ook tegengeluiden te horen, afkomstig van fans die meer vernieuwing wilde binnen de nog altijd vrij traditionele gameplay formule. Tevens waren er ook fans die zich niet konden identificeren met de tijdsperiode waarin het verhaal van een bepaald deel zich afspeelde.

Dat laatste kwam vooral naar voren bij het verschijnen van Call of Duty: Advanced Warfare. Dit deel was wel degelijk vernieuwend op bepaalde vlakken. Soldaten in exosuits die in de lucht allerlei kanten op konden springen, hadden we immers nog niet eerder gezien binnen de serie. Het was een forse verandering in de bestaande gameplay formule, maar niet een verandering die iedereen kon waarderen. De roep om de serie terug te brengen naar het verleden of naar de tegenwoordige tijd is tot op heden aanwezig en onbeantwoord – ook na het verschijnen van het alom geprezen Call of Duty: Black Ops III.

Zeker nu de eerste geruchten doorsijpelen over een Call of Duty die zich mogelijk in de ruimte afspeelt en die gevechten in en met ruimteschepen zal bevatten. De serie heeft, indien de geruchten kloppen, zich in die zin wel volledig losgemaakt van zijn roots. Velen zijn blij met de kant die de franchise opgaat, maar er blijft ook een behoorlijke groep fans bestaan die graag zien dat Call of Duty weer de oude vertrouwde ervaring gaat bieden uit het verleden. Door de koers die de franchise nu vaart, werpt zich daarom een interessante vraag op, want is Call Duty zichzelf nog wel? Als we dan de geruchten erbij pakken en kijken naar het aankomende deel, dan kan je daar zelfs de vraag aan hangen of een Call of Duty in de ruimte überhaupt nog wel een Call of Duty is.

Met name die laatste vraag willen we hier graag aan jullie voorleggen waarbij we erg benieuwd zijn naar jullie mening over dit onderwerp. Drop daarom vooral je reactie onder dit artikel, zowel kritisch als positief natuurlijk, maar graag met onderbouwde argumenten, zodat we er een gezonde en sportieve discussie van kunnen maken.