PES2017blackbg-600x338
Review: Pro Evolution Soccer 2017 – Het nieuwe voetbalseizoen is al weer even onderweg, maar voor de liefhebbers van het spelletje op de virtuele velden is het seizoen pas begonnen. Konami heeft inmiddels afgetrapt met PES 2017 en dus is de strijd weer losgebarsten. Vorig jaar bewees Konami al dat het met PES 2016 de weg omhoog was ingeslagen. Nu we een jaar verder zijn, is het weer tijd om opnieuw onze kicksen onder te binden. Ditmaal stappen we in PES 2017 het veld op en in deze review lees je of het Konami opnieuw gelukt is om te imponeren.

Tikkie terug, maar nog steeds tiki-taka

Meteen bij het spelen van de eerste wedstrijd merk je het al gelijk: het tempo ligt in PES 2017 duidelijk iets lager dan in het vorige deel. Konami focust zich hiermee iets meer op het realistische aspect van het voetbal en dat komt het spelletje zeker ten goede. Hierdoor is de game gevoelsmatig meer in balans en dit nieuwe deel krijgt daardoor meer een eigen smoel. In vergelijking met FIFA voelt het weliswaar nog steeds ietsje meer arcade aan, maar nu zul je toch meer moeten breien, waardoor het meer tijd kost om een opening voorin te vinden.

27941788224_4e3c888b4b_b

Voor wie echter bang is dat het tiki-taka voetbal niet meer gespeeld kan worden, diegene kunnen we geruststellen. Nog steeds speelt PES 2017 namelijk heerlijk vloeiend weg, zij het dus een tandje minder snel. Daarbij voelt ook de bal nu ‘zwaarder’ aan, zodat je nog meer het idee hebt tegen een ‘echte bal’ aan te schoppen. Diezelfde bal is nu minder een ‘stuiterbal’ geworden en rolt daarbij op een natuurlijkere manier over het veld. Datzelfde veld blijft bovendien niet egaal en na verloop van tijd zie je her en der smerige plekken verschijnen.

De Fox Engine doet weer een stapje vooruit

Konami maakt nog steeds gebruik van de Fox Engine en hierin heeft men absoluut stappen gemaakt als het gaat om de algehele grafische presentatie. Zeker wanneer je de camera wat dichterbij instelt, zie je welke stappen er gemaakt zijn. Vele bekende spelers zien er nu namelijk nog realistischer uit en ze kijken bovendien ook niet meer als robots uit hun ogen. Zo zie je de spieren in de benen echt vertrekken bij een actie en hun schaduwen wiegen daarbij natuurgetrouw over het veld. Tevens zijn de animaties van de spelers onder handen genomen, daardoor komt het nu allemaal een stuk minder houterig over.

3080096-pes2017-e3-gameplay-shot-no-logo_1465906875

Bovendien heeft men nu nog meer verschillende animaties toegevoegd, waardoor je gelijk ziet dat spelers zich nog realistischer over het veld bewegen. Zo doen met name de meer behendige spelers er alles aan om vanuit verschillende hoeken de bal door te spelen. Met de hak de bal doortikken, met de buitenkant de bal voorgeven of gewoon domweg een flinke elleboogstoot uitdelen, zelfs dat laatste zit er nu in. Al dan niet met een flinke duikeling van een andere speler als gevolg, die dan kermend met de handen voor de ogen naar de grond gaat.

Het is puur genieten geblazen om al deze nieuwe elementen te ontdekken. Hoe meer potjes je speelt, hoe meer nieuwe details je hierin ontdekt. Puur genieten is het tevens om naar het beeldscherm te kijken, ook als je bankzitter bent en je zelf niet de controller in handen hebt. PES 2017 oogt grafisch namelijk een stuk beter dan zijn voorganger. Daar blijft het echter niet bij, want ook de gezichten van spelers als natuurlijk Iniesta, Ronaldo en Bale lijken verbazend echt. Zelfs de gezichten van sommige spelers die bij kleinere clubs spelen lijken op die van hun echte evenknie.

pes-2017-review-plaatje

Adaptive AI, betere keepers

Adaptive AI, een moeilijk woord, maar het komt op het volgende neer: wanneer je tegen de computer speelt, zal de AI zich meer gaan instellen op jouw speelstijl. Speel je veel over de flanken, dan zullen de verdedigers van de tegenpartij je daar eerder opvangen. Dan moet je het dus elders zoeken, maar ook als je middels combinaties door het midden probeert te voetballen, krijg je meer verzet. Dan zal de tegenpartij ‘de bus parkeren’ en daardoor wordt het nog lastiger om een doorgang te vinden. Hetzelfde geldt voor de steekbal, die nu minder makkelijk te geven is. Verdedigers zie je regelmatig kijken naar waar de aanvaller zich bevindt en zodoende lopen ze mee, zodat ze vaak de bal kunnen onderscheppen.

Daarbij komt ook het gevoel voor timing weer om de hoek kijken. Mede door het fysieke van de speler die je tegenover je hebt, maar ook door het moment van springen hangt het er vanaf of je een kopduel winnend weet af te sluiten. Geregeld vinden er her en der over het veld verspreid vinnige duels plaat, waarbij je je de ene keer afvraagt of de scheids niet moet fluiten en de andere keer denk je: waarom geeft hij geel? Dat levert natuurlijk frustratie op, maar het komt het realisme wel ten goede, want hoe vaak heb je hetzelfde gevoel niet als je een voetbalwedstrijd op tv kijkt? Tevens heel belangrijk zijn hier de keepers; die reageren nu gelukkig een stuk sneller en zijn moeilijker te passeren. Dat maakt dat je ze ook niet meer als een zoutzak naar een hoek ziet duiken.

pes2017-cornerkickcontrol_zzww

Meer sfeer en hetzelfde commentaar

Naast alles wat er zich op het veld afspeelt, hebben we natuurlijk ook nog het publiek, dat ditmaal beter hoorbaar is en er ook beter uitziet dan voorheen. Betreffende dat laatste is er nog steeds ruimte voor verbetering, maar nu heb je wel meer het idee dat er soms echt een joelende menigte op de tribunes zit in plaats van een simultaan bewegende kartonnen massa met gezichten. Het publiek anticipeert nu voelbaar op elke gevaarlijke actie voor het doel en je hoort de menigte ook flink los gaan als de bal er daadwerkelijk in vliegt. Naast het publiek belichten we tevens het gegeven commentaar en daar zijn we iets minder tevreden over. Dit komt veelal op dezelfde monotone manier over en hier had wat ons betreft wel wat meer variatie in gemogen.

Master League, Become a Legend en nog geen online

PES 2017 herbergt natuurlijk ook weer verschillende modi, waarvan we weer de Master League en de Become a Legend modus eruit pikken. Beide modi zijn weer de publiekstrekkers wanneer je ervoor kiest om PES 2017 alleen te gaan spelen. Zowel de Master League als de Become a Legend modus kennen weinig verandering al zijn er toch een paar aanpassingen gedaan die het benoemen waard zijn. Bij de eerstgenoemde modus kan je nu bijvoorbeeld ook jeugdspelers aantrekken en die bij je selectie voegen. Tevens is de transfermarkt ook wat spannender gemaakt.

PES2017-E3-Concept_Arrange-719x404

Nu moet je namelijk binnen een bepaalde tijd ervoor zorgen dat alle transfers of contractverlengingen worden afgerond. Zo komt er meer druk op te staan en dat maakt het weer wat spannender. Aan de Become a Legend modus is eveneens niet veel veranderd; nog steeds heb je hier veel opties om je eigen speler te maken. Hierbij is het wel handig om op te letten dat je speler niet zomaar geblesseerd raakt, aangezien je hem dan voorlopig kwijt bent. Tot slot zouden we hier nog graag de verschillende online modi willen belichten, maar helaas waren de servers op het moment van schrijven nog niet online.

Altijd die licenties

Waar PES het nog altijd op moet afleggen zijn de officiële licenties van de verschillende competities en clubs. EA heeft hier voor FIFA nu eenmaal een langlopende deal voor afgesloten en dus kan je PES 2017 hier eigenlijk niet op aankijken. Het is wel jammer om te merken dat nu zelfs de volledige Spaanse Primera Division officieel bij FIFA is ondergebracht. Hetzelfde geldt hier voor de Duitse Bundesliga en voor de Engelse Barclays Premier League. Hierdoor speel je bijvoorbeeld nog steeds met Real Madrid, alleen heet die club nu ‘MD White’ en dat doet toch enigszins afbreuk aan de beleving.

28558885945_f22602db83_b

Gelukkig heb je dan nog wel de echte namen van de spelers van die club. Daarentegen heeft Konami onder andere wel een deal gesloten met FC Barcelona. Dat betekent dat het officiële Camp Nou stadion aanwezig is én dat alle spelers zeer goed lijken op hun echte evenknie. Tevens zitten ook de Barcelona-legends in de online MyClub modus. Voor het overige, en dan doelen we op de tenues en de logo’s die niet kloppen, dit kan je redelijk aanpassen via de kit editor.

Conclusie

Konami heeft met PES 2017 weer een dijk van een voetbalgame afgeleverd. Hoewel men weer een aantal licenties verloren is, kunnen we er niet omheen dat deze game prima wegspeelt. Het iets lagere speltempo maakt dat dit deel gelijk weer iets realistischer aanvoelt. Tegelijkertijd voelt de gameplay nog steeds erg soepel aan, een fijne combinatie dus. Het is daarbij een genot om te zien dat spelers er meer animaties bij hebben gekregen waardoor ze zich nog natuurlijker over het veld voortbewegen. Daarbij reageert de AI ook nog eens beter op jouw spelopvatting wat het winnen van een wedstrijd nog uitdagender maakt. Aangezien het vorige deel al goed was en PES 2017 hierop weer een verbetering is, plakken we er daarom ook weer een beter cijfer op. Ben je een liefhebber van het spelletje? Dan hoor je PES 2017 gewoon in huis te halen.

Pluspunten

  • Het meer realistische speltempo
  • Keepers reageren beter
  • De AI stelt zich in op jouw speelstijl
  • Oogt grafisch een stuk beter

Minpunten

  • Het nog steeds monotone commentaar

9.0