sVAJiD

Het is al geruime tijd mogelijk om homebrew te gebruiken op je PS Vita, dit komt allemaal door de HENkaku exploit. Deze exploit is in de laatste PS Vita firmware update gedicht, maar het is relatief simpel om de firmware 3.60 update alsnog te forceren. Nu is er weinig mis met homebrew, alhoewel het vandaag de dag interessanter is om een applicatie voor iOS of Android te maken. Toch zijn veel PS Vita bezitters er ontzettend blij mee en laden ze hun PS Vita vol (S)NES-games. Informatie over hoe dit allemaal in zijn werk gaat, wordt uitgebreid besproken door de website van wololo.

Een programmeur die schuil gaat onder de naam ‘Fl0w’, is er echter in geslaagd om de exploit te misbruiken. Hij heeft onlangs de laatste versie van zijn back-up loader en dumper vrijgegeven. Deze applicatie stelt gebruikers in staat back-ups te maken van PS Vita games en back-ups te downloaden en te spelen. Hiermee is de PS Vita dus volledig gekraakt en dus is het mogelijk om ‘gekopieerde’ games op het apparaat te spelen. De PS Vita heeft het, in tegenstelling tot de PSP, erg lang volgehouden. De PSP werd namelijk al gekraakt voordat het apparaat überhaupt goed en wel verkrijgbaar was in Japan.

Op het internet verschijnen inmiddels ook al flink veel back-ups van PS Vita games, een simpele zoekopdracht toont immers talloze downloadbare games.

Schermafbeelding 2016-09-20 om 16.56.01

In het Westen is de focus op de PS Vita al totaal verdwenen en Sony maakt ook geen first-party games meer voor de handheld. In Japan daarentegen is de handheld razend populair en kan de toegang tot piraterij tot verlies leiden voor Sony en ontwikkelaars. Veel Japanse ontwikkelaars maken nog games voor de PS Vita en dit is ook meteen het enige wat de handheld nog in leven houdt. Het is dus voor de ontwikkelaars te hopen dat nieuwere games een vorm van beveiliging meekrijgen, zodat deze niet speelbaar zijn op een gehackte PS Vita.