Review: WWE 2K17 – Iedereen kent de uitdrukking ‘met bloed, zweet en tranen’. Maar wat krijg je als je hier show, sport en acrobatiek aan toegevoegd? Dan krijg je het Amerikaans worstelen van de WWE. Hiervan is ook al jaren een gameserie gaande en zoals elk jaar het geval is, ligt er ook nu weer een nieuw deel in de winkel. 2K17 belooft zowel de gameplay als alle modi nog meer uit te diepen. Is dit gelukt?

Net als vroeger

Gamers die WWE 2K16 hebben gespeeld, zullen zich meteen thuis voelen als ze beginnen aan het nieuwste deel in de serie. Qua gameplay is er namelijk weinig veranderd. Het schoppen en slaan, het vastpakken van je tegenstander om uiteindelijk een worp in te zetten en het tegen de touwen gooien van je tegenstander, is allemaal hetzelfde gebleven. Wel zijn er een klein aantal aanpassingen gedaan. Zo kun je nu voor een korte tijd wat sterker worden en dat doe je onder andere door ‘taunts’ te gebruiken. Zo kun je proberen om een verloren strijd toch naar je toe te trekken.

wwe 2k17

Andere veranderingen zijn dat je nu kan kiezen tussen twee soorten meters voor het submissie-systeem en je kunt nu ook backstage en tussen het publiek vechten. Het is leuk dat het er allemaal extra in zit, maar het verandert de gameplay niet heel veel ten opzichte van vorig jaar. Het enige wat een beetje meer tactiek toevoegt, is de ‘buffs’ die je voor korte tijd iets krachtiger maken. Echt wereldschokkend is het echter allemaal niet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat WWE 2K17 niet lekker speelt, want dat doet het uiteraard wel. Het is alleen meer van hetzelfde.

Valsspeler!

Wat helaas helemaal niet is veranderd, is het vals spelen van de AI. Net als vorig jaar kun je niet ongelimiteerd aanvallen counteren. Je hebt vijf mogelijkheden hiervoor en als je ze niet gebruikt, dan vullen deze zich langzaam op. Het kan dus wel eens voorkomen dat je meter helemaal leeg is en je niet meer kunt counteren. Dit is alleen niet van toepassing op de AI. Ook al is zijn meter leeg, dan nog neemt hij aanvallen van jou over. Het is vreemd dat dit nog steeds het geval is, want dit was vorig jaar ook al aan de orde. Het wordt dus tijd om dit eindelijk eens aan te pakken.

wwe 2k17

Net echt

Wat wel een positief effect heeft op de game, is dat de ontwikkelaar duizenden nieuwe animaties heeft toegevoegd. Het bewegen en vechten van de verschillende worstelaars ziet er realistischer uit dan ooit. Het wilde voorheen nog wel eens gebeuren dat animaties niet helemaal lekker in elkaar overliepen, maar dat is in 2K17 verleden tijd. Het ziet er allemaal heel vloeiend uit. Ook zie je steeds minder dat ledematen door elkaar heen gaan, maar dit gebeurt jammer genoeg wat meer als het om kledingstukken gaat. Dan zie je nog wel eens dat deze door lichamen heen gaan. Gelukkig is het lang niet meer zo storend als voorheen, maar er is dus nog ruimte voor verbetering. Fans van de serie kunnen opgelucht ademhalen, omdat de ontwikkelaar hier verbeteringen in doorvoert.

Showcase is een no show?

Gamers die de serie op de voet volgen, zullen wel opmerken dat er nu één modus onderbreekt: Showcase. Deze was in de laatste drie delen – in WWE 2K14 had het alleen een andere naam, namelijk 30 Years of WrestleMania – aanwezig en werd meteen de populairste feature van de reeks. Voor WWE 2K17 besloot de ontwikkelaar deze weg te laten, omdat een aantal tegenstanders van de ‘cover star’ Brock Lesnar niet in de game zaten. Ze zouden zo dan geen kwalitatief goede modus kunnen maken. En om fans geen halfbakken Showcase te geven, is er voor gekozen deze te schrappen. Dit lijkt op zich een goede reden.

wwe 2k17

Toch zal er een Showcase beschikbaar worden gesteld die niet over Lesnar gaat, alleen zit deze niet in het spel. Daar zal je extra voor moeten betalen. De eerder gegeven reden is dus complete lulkoek en is eigenlijk gewoon een excuus om fans van de serie meer te laten betalen voor iets dat heel gewild is. Nu werd in vorige uitgaven van de serie Showcase ook al gedeeltelijk afgeschermd achter een ‘paywall’, maar was de modus wel gewoon te spelen als je de game kocht. Nu begrijpen we dat ontwikkelaars en uitgevers geld willen verdienen, maar om de meest populaire modus van een spel alleen speelbaar te maken als je er extra geld voor neerlegt, is wel heel erg brutaal. Wat is het volgende? Dat je als Call of Duty-fan voor de multiplayer extra moet betalen? (Of maken we nu slapende honden wakker?)

Twee is genoeg

De modi die er nog wel in zitten, zijn MyCareer en WWE Universe. Voor beiden is er een nieuwe feature in het leven geroepen, namelijk de Promo Engine. In de echte WWE zie je vaak dat worstelaars buiten de ring elkaar uitdagen en zichzelf promoten. Dit kan nu ook in 2K17. Je krijgt dan vier zinnen waaruit je kunt kiezen en zo kun je je eigen ego strelen of een ‘war of words’ met een rivaal winnen. Dit verandert dan het verhaal rondom de atleet in kwestie. De teksten zijn alleen niet gesproken en zijn niet altijd even goed geschreven. Sommige zinnen passen namelijk totaal niet bij de desbetreffende worstelaar. Het past wel bij de game, alleen moet het iets meer worden uitgewerkt.

wwe 2k17

Het Universum

Wat wel goed is uitgewerkt, is de WWE Universe-modus. Dit is de franchise modus van de WWE 2K-serie en deze is nu nog dieper dan ooit tevoren. Je kunt echt alles naar je hand zetten en het heeft nu ook een meer verhalend karakter. Voorheen waren het gewoon losse wedstrijden die maar een beetje aan elkaar hingen, maar nu heeft alles met elkaar te maken en dat is heel vet. Als een bepaalde worstelaar een wedstrijd van andere atleten onderbreekt, heeft dat nu ook echt een reden. Deze modus is dan ook het pronkstuk van 2K17 en je zult hier dan ook het meeste plezier mee beleven.

Mijn carrière

MyCareer komt er helaas wat slechter vanaf. Dit is zo omdat deze modus geheel zijn eigen weg bewandelt en jij lijkt hier geen invloed op te hebben. Nadat we onze eigen worstelaar hadden gemaakt, domineerde deze in NXT, zowel alleen als in een Tag Team. We wonnen zelfs meerdere keren tegen de NXT Champion in wedstrijden die niet om het kampioenschap ging. Toch bleef onze worstelaar uit de top 10 van beste atleten in deze categorie. Ons Tag Team zagen we zelfs omhoog gaan toen een wedstrijd werd verloren, maar weer dalen nadat we vier wedstrijden op rij hadden gewonnen.

wwe 2k17

Tevens speel je tijden je reis naar het NXT-kampioenschap heel veel wedstrijden tegen dezelfde worstelaar. Zelfs tot vervelens aan toe. Pas als je in de WWE terecht komt, wordt het gelukkig wat gevarieerder. Het is jammer dat dit de MyCareer-modus in de weg zit, want voor de rest zit het goed in elkaar. Zo krijg je, als je in de WWE terecht komt, ook extra challenges voor je wedstrijden en word je ook buiten de ring lastiggevallen door je rivalen. De weg hiernaartoe is alleen zeer lang en vrij eentonig, en dat kun je niet veranderen.

Lekker los

Buiten de eerder genoemde modi kun je natuurlijk ook losse wedstrijden en online spelen. Hier is wel veel plezier aan te beleven. Voor beiden zijn heel veel verschillende soorten ‘matches’ beschikbaar en nog meer worstelaars waar je uit kunt kiezen. Zowel de mannen als de vrouwen – die vreemd genoeg nog steeds als Divas worden aangekondigd, terwijl dat in de WWE allang niet meer zo is – zijn goed vertegenwoordigd. Deze zijn over het algemeen goed vormgegeven, alleen kun je wel zien dat de ontwikkelaar wat minder tijd heeft besteed aan de mindere goden. Ze zien er nog steeds goed uit, maar het verschil tussen hen en bijvoorbeeld een Brock Lesnar is duidelijk te zien.

blank

Dat klopt niet

Er is ook iets wat je duidelijk kunt horen en dat is dat het commentaar het regelmatig bij het verkeerde eind heeft of gewoon niet aansluit op de actie. Zo speelden wij met de The Undertaker en zorgden we ervoor dat onze tegenstander een bloedneus kreeg. Volgens het commentaar was het onze speler die zijn gezicht vol bloed had. Of ze vertelden dat ze niet boven het gegil van het publiek uit konden komen, maar het publiek was op dat moment muisstil. Dit soort fouten kwamen we een paar keer tegen. Sowieso is het commentaar tijdens de wedstrijden niet helemaal je van het. Soms lijkt het erop dat er willekeurige fragmenten aan elkaar zijn geplakt.

Conclusie

Het nieuwste deel in de WWE 2K-serie is wederom een leuke worstelgame geworden, ook al is niet alles even goed uitgewerkt. Als vervolg stelt het spel wel wat teleur. Er is namelijk niet heel veel veranderd in 2K17. Het speelt heerlijk weg, maar de gameplay is zo goed als hetzelfde gebleven. Dat geldt ook voor de rest van de content. Nu zijn de twee hoofdmodi wel meer uitgediept, maar daar staat weer tegenover dat de meest populaire modus van de laatste jaren, Showcase, totaal is verdwenen. Nou ja, het is niet verdwenen, je moet er extra voor betalen. Is WWE 2K17 je eerste worstelgame of heb je 2K16 overgeslagen, dan ga je een leuke tijd tegemoet. Heb je het vorige deel wel aangeschaft, dan is WWE 2K17 waarschijnlijk niet de game waarop je had gehoopt.

Pluspunten

  • Zeer mooie animaties
  • Heel veel naar je hand te zetten in WWE Universe
  • Groot aantal speelbare worstelaars
  • Veel verschillende soorten wedstrijden
  • Game speelt lekker weg

Minpunten

  • Showcase is verdwenen (tenzij je er extra voor betaald)
  • AI speelt nog steeds vals
  • MyCareer volgt zijn eigen weg
  • Commentaar klopt vaak niet

7.5