Gespeeld: Rogue Trooper Redux – Rogue Trooper, gebaseerd op de gelijknamige comics, verscheen in 2006 voor de PlayStation 2. De game werd toen best goed ontvangen met nette cijfers en een redelijk succes in verkopen. Nu ruim tien jaar later zal Rogue Trooper terugkeren, maar dan met Redux achter de titel. Dit omwille van het feit dat het hier geen nieuwe game betreft, maar een remaster van het origineel. Deze game hebben we op de E3 even kunnen spelen en het voelt vooral als fanservice aan, maar maakt dat de game anno 2017 nog steeds interessant?

Fanservice

Rogue Trooper Redux is een remaster van het origineel waarbij de ontwikkelaar alle basis aspecten van de game heeft geoptimaliseerd naar hedendaagse standaarden. Grafisch is de game nu in een resolutie van 1080p speelbaar tegen een stabiele hoge framerate. De gameplay is nog steeds hetzelfde als toen, maar wel geüpdatet naar moderne technieken, zodat het meer hedendaags aanvoelt. Daarnaast draait alles nu in een nieuwe engine. Maar zitten we op een remaster van Rogue Trooper te wachten? Want laten we wel wezen, de game is niet dusdanig groot dat we hier veel vraag naar zien.

Dat neemt niet weg dat Rebellion een nobel streven heeft om fans van het eerste uur, alsook een potentiële nieuwe doelgroep te bedienen met een klassieke game in een nieuw jasje. De gameplay is daarbij natuurlijk aangepast, zodat nieuwkomers er ook goed mee overweg kunnen. Dat betekent dat de game je nu een over-de-schouder camerastandpunt biedt, de knop voor cover is ingewisseld voor automatisch in cover gaan en zo zijn er nog wel meer toevoegingen en verbeteringen. Dat allemaal om het goed en modern aan te laten voelen.

Precies hetzelfde

Ondanks de technische upgrade heeft men wel alle onderdelen van het origineel behouden. Dat betekent dat je een singleplayer avontuur zult beleven en als je die eenmaal voltooid hebt, dan kan je in andere modi aan de slag. Of andersom natuurlijk, wat jij wilt. De game biedt naast een singleplayer namelijk ook nog een vijftal coöperatieve missies en een tweetal Horde modi, waarin het de bedoeling is om een basis te beschermen tegen golven van vijanden. Qua nieuwigheden hoeven we echter niets te verwachten buiten de gameplay upgrades om.

Daarmee bewandelt Rebellion de veilige route door het basis geheel opnieuw aan te bieden, maar dan met een nieuw likje verf en dat is natuurlijk prima. De ontwikkelaar die bij de game stond omschreef het ook zo dat als je de game toen gespeeld hebt, de game nu speelt zoals je het je herinnert, terwijl er wel degelijk verschillen zijn. Dat is op zich een basisvoorwaarde voor een goede remaster en in feite moet je daar dan een flinke schep bovenop doen wil je echt hoge ogen gooien. Maar dat is een beetje waar de game vooralsnog in tekort lijkt te schieten.

Zijn de technische ontwikkelingen goed?

De game mag natuurlijk op een resolutie van 1080p draaien en alle modellen mogen vernieuwd zijn, visueel was het niet heel erg aantrekkelijk. We moeten niet vergeten dat het hier van oorsprong een PlayStation 2 game betreft, dus de stap vooruit is sowieso al behoorlijk groot. Maar alsnog maakte het geheel niet al te veel indruk en ook de toen vooruitstrevende gameplay is inmiddels ruimschoots ingehaald door moderne shooters. Dan zijn de nieuwe subtiele gameplay toevoegingen natuurlijk positief te noemen, maar het dient eigenlijk alleen maar om de game anno 2017 goed speelbaar te houden.

Een goed voorbeeld waar dat echter ook wat verkeerd kan gaan is het nieuwe coversysteem. Daar waar je in het origineel nog op een knop moest drukken, zal je nu automatisch in cover gaan zodra je dichtbij een muurtje staat. Dit werkt echter als een magneet en dat is dan weer iets teveel van het goede. Hopelijk wordt dat nog wat getweaked, want fijn werkte het in de E3 demo niet. De actie zelf is bovendien in zowel simpele als heftige shoot-outs vrij generiek. We hebben 20 minuten met de game gespeeld en eigenlijk werden we er niet warm of koud van. Het is wel oké, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Voorlopige conclusie

Het verhaal achter Rogue Trooper is best wel tof en de game volgt de originele verhaallijn en dat is natuurlijk pure fanservice. Net zoals dat deze remaster op zichzelf ook pure fanservice is, want ik ben bang dat de gemiddelde gamer hier niet zo in is geïnteresseerd. Dit simpelweg vanwege het feit dat het visueel niet zo indrukwekkend is en qua gameplay ook niet (meer). Als het op de techniek aankomt is dit in feite een remake, maar de ontwikkelaar spreekt liever over een remaster. Wat het ook zijn mag, de game is niet slecht, maar weet verder ook absoluut geen indruk te maken waardoor je je kan afvragen of dit echt nodig is. Was een nieuw deel niet gewoon beter geweest?