Gespeeld: Sonic Forces – Sonic keert dit jaar terug en wel op twee manieren. De ene weg is via een collectie van klassieke levels in Sonic Mania en de andere weg is via Sonic Forces, een mengelmoes van klassieke en moderne gameplay. Die laatste hebben we even kunnen spelen en we hebben goed nieuws voor de diehard Sonic fans: dit lijkt namelijk een uitstekende game te worden. Een game waar we inmiddels toch al wel lang op zitten te wachten en die dit najaar het levenslicht zal zien.

Herkenbaar

Sonic Forces is een game die de traditionele 2.5D gameplay voorschotelt gecombineerd met moderne 3D gameplay. Dat wil zeggen dat je zowel levels krijgt die op de klassieke manier zijn opgebouwd, alsook levels die je geheel in 3D beleeft. Hierin zie je dan Sonic of één van de andere personages van achteren en heb je de mogelijkheid om van links naar rechts te bewegen terwijl je met een noodgang over de baan heen rent, zoals een goede Sonic game betaamt. Deze manier van spelen is natuurlijk niet nieuw, want dit zagen we ook al in Sonic Generations, dat in 2011 verscheen.

De gameplay is wat dat betreft erg herkenbaar, maar dat is in dit geval natuurlijk niet erg omdat fans niets lievers willen dan dit. Over de gameplay kunnen we eigenlijk vrij kort zijn, want zowel in de 3D levels als in de 2.5D levels krijg je te maken met een zeer vlotte manier van spelen. Het gaat supersnel en met name in 3D ziet het er fantastisch mooi uit, zonder dat de game te maken heeft met framedrops of andere vertragingen, wat funest voor de ervaring kan zijn. De 2.5D gameplay is natuurlijk wat klassieker en dat vraagt ook minder van de console, maar ook daarover zijn we erg positief, want jawel, ook dat gaat als een zonnetje.

Uitdaging ten top

Hoe moeilijk kan het zijn om vooruit of van links naar rechts te rennen waarbij je wat springt en ringen verzamelt? Een klassieke denkfout als het om Sonic gaat, want Sonic Forces biedt wel degelijk een flinke uitdaging. In de 3D levels is het vooral op de juiste momenten wisselen van renbaan om zo niet tegen obstakels of vijanden aan te lopen, of springen, dat kan natuurlijk ook. De snelheid van Sonic zal echter steeds verder toenemen en dat zal op een gegeven moment veel van je reflexen vragen en nodigt ook uit om continu de levels opnieuw te blijven spelen om je prestatie alsmaar te verbeteren.

In de 2.5D gameplay levels is hetzelfde aan de orde, want ook daar mag het er misschien simpel uitzien, het zal je een goede uitdaging voorschotelen. Iets wat we zelf aan levende lijve ondervonden tijdens onze speelsessie. Daarbij geldt overigens dat de 2.5D levels ietwat lastiger zijn dan de 3D levels en dat heeft simpelweg te maken met het feit dat je in 3D net wat meer overzicht hebt. Daarbij schuwt SEGA uitdaging sowieso niet, want in het eindbaasgevecht dat we speelden in een 2.5D level vonden we zeer vaak de dood, omdat Sonic niet oneindig is opgewassen tegen de aanvallen van de baas.

De uitdaging is een belangrijk element in Sonic Forces in beide aspecten van de gameplay en dat kan de game op den duur wat frustrerend maken, maar dat is tegelijkertijd ook precies wat je van Sonic gewend bent. Uitdaging, hoge snelheid, veel obstakels en reflexen testen. Het zit allemaal in deze nieuwe game en dat tekent zich af tegen een grafisch zeer aantrekkelijk geheel. De game ziet er in 3D haarscherp uit en het blijft – zoals al aangegeven – zeer stabiel draaien als je op hoge snelheid door de levels rent. Bovendien is het detailvol en erg kleurrijk. Datzelfde geldt voor de 2.5D levels, want hoewel de gameplay daarbij klassiek is, is het visueel een genot om naar te kijken.

Voorlopige conclusie

Sonic Forces heeft een goede indruk achtergelaten, zoveel moet inmiddels wel duidelijk zijn. Het biedt de bekende uitdaging van Sonic Generations, maar dan in een nog mooier jasje. Bovendien bedient SEGA weer twee groepen fans door twee manieren van gameplay aan te bieden en beiden lijken ze goed uit de verf te komen. Toch moeten we niet té optimistisch zijn, want één level in 3D en twee in 2.5D is natuurlijk niet per se representatief voor het uiteindelijke product. De demo kende echter wel de juiste vibe en hoewel het zeer uitdagend was, is het wel precies wat je zou verwachten als je een Sonic fan bent. Tot zover ziet het er naar uit dat Sonic Forces wel eens een goede terugkeer van de iconische SEGA held kan worden.