Gespeeld: Road Rage – Racen met voertuigen en ondertussen het leven van je tegenstanders zuur maken, het is een veelgebruikt concept dat we in allerlei vormen en maten voorbij hebben zien komen. Deze games richten zich echter vaak op auto’s of karts en motoren zijn hier veelal niet bij aanwezig of in beperkte vorm. Road Rage zal dit gat opvullen, want deze game draait geheel om het rondrijden op motoren en je vijanden de hersens inslaan. Wij speelden de game en vonden het best grappig.

Open wereld

Road Rage is gemaakt door een wat kleinere studio en de game zal ook voor een mid-price in de winkels komen te liggen. Dat is op zich natuurlijk interessant voor elke liefhebber van motorracegames, maar weet wel dat dit ontzettend arcade is. In de game draait het namelijk vooral om tegenstanders met allerlei wapens van de motoren te meppen en bij voorkeur zo snel en pijnlijk mogelijk. Toch biedt de game wel meer dan alleen dat, want je krijgt straks een compleet open wereld voorgeschoteld waarin je vrij kan rondrijden waarheen je maar wilt.

Tevens zal je een verhaal volgen dat goed is voor maar liefst 42 missies en in aanvulling daarop krijg je ook nog 56 zijmissies. Dit alles vormt de basis van Road Rage en in de open wereld krijg je te maken met veel variatie in omgevingen, om zo de missies interessant en leuk te houden. De wereld waarin het zich in afspeelt, is overgeleverd aan totale anarchie en het is of je aansluiten bij een motorbende of vroeg of laat de dood vinden. Vanzelfsprekend stap je op de tweewieler en sluit je je bij de bandieten aan en daarbij is het dan zaak om jezelf op te werken naar de toppositie van leider.

En meppen maar

De gameplay speelt zich daarbij overigens wel volledig op je tweewieler af, want je zult altijd op je motor blijven zitten. Hier zit natuurlijk variatie in, want je kan op een chopper stappen, maar ook op een racer. Wat je maar wilt en hierbij zul je diverse mogelijkheden krijgen om je motor te customizen aan de hand van de progressie die je boekt en de hoeveelheid geld dat je zult verzamelen. Road Rage lijkt wat dat betreft niet al te bijzonder te worden, omdat we het in andere vormen al vaker hebben gezien. Wel is de twist natuurlijk dat het deze keer motoren betreft in plaats van auto’s en dat levert net iets andere gameplay op.

EÊn van de belangrijkste elementen is namelijk dat je de tegenstanders gedurende de missies, zijmissies en andere vormen van gameplay moet uitschakelen. Dat kan met een knuppel, maar ook met een stalen buis, kettingen, een katana en diverse varianten hierop. Het uitschakelen gaat daarbij vrij gemakkelijk, want er even naast rijden en meppen is in feite voldoende om de tegenstanders met de raarste capriolen van hun motor af te zien vliegen. Dat ziet er best lollig uit en als je dit samen met een ander speelt, kan dat voor hilarische momenten zorgen.

Tot zover hebben we enkel wat slagwapens gezien en dus is het even afwachten wat voor wapentuig de game nog meer zal bevatten. De ontwikkelaar beloofde echter een grote variatie in wapens, dus eigenlijk hopen we ook nog op wat knalijzers, want dat past immers wel bij een motorbende. Verder is het ook nog even afwachten hoe diep de gameplay gaat, want het rondmeppen tijdens het rijden en het verkennen van de open wereld is leuk, maar de vraag in deze context is natuurlijk: voor hoe lang?

Voorlopige conclusie

Road Rage is vooral lollig vanwege het absurde geweld en de grappige situaties die daarbij ontstaan. De ontwikkelaar belooft bovendien veel content, een mooie wereld en leuke, gevarieerde gameplay. Dat laatste is even afwachten en ook mag men nog wel wat aandacht besteden aan de visuele kwaliteiten. De physics waren iets te veel over de top en dat zag er niet altijd even goed uit, en grafisch is het qua invulling en animaties bij momenten wat verouderd. Het is een budget game, ja, maar alsnog kan dat wel wat beter. Het uiteindelijke resultaat zullen we eind september ontvangen en dan zien we verder.