Review: Life is Strange: Before the Storm – Episode 1 – Life is Strange was een indrukwekkende episodische game en het universum biedt zeker ruimte voor meer. Dontnod is volop met Life is Strange seizoen twee bezig, maar tot die tijd kunnen we ons vermaken met de prequel, Life is Strange: Before the Storm. De eerste episode is inmiddels verschenen en hierin volg je het verhaal van een jonge Chloe die een beetje met zichzelf in de knoop zit. We leren haar beter kennen, we leren Rachel Amber kennen en we krijgen te maken met een nieuwe gameplay feature.

Opmaat naar meer

Before the Storm bestaat uit drie afleveringen en daarmee is deze reeks dus een stuk korter dan de originele Life is Strange. Toch is dit voldoende om het verhaal van Chloe te vertellen, want in de eerste episode, die pakweg tweeënhalf uur duurt, leer je haar veel beter kennen. Ze is rebels, heeft lak aan regels, spijbelt en maakt continu ruzie met David. David is haar stiefvader, die na de dood van haar echte vader in het leven van haar moeder is gekomen, maar echt opschieten kan ze niet met die kerel.

Ze is een jonge meid met een veel te grote mond. Op school presteert ze voor geen meter, haar stiefvader probeert ze zoveel mogelijk te vermijden en haar moeder heeft ontzettend veel moeite om financieel de eindjes aan elkaar te knopen. Dat is voor elke jongere een situatie die voor problemen kan zorgen, zeker als je ook het verlies van je echte vader nog moet verwerken. Best heftig dus. Chloe houdt zichzelf weliswaar staande, maar vooral door geen emotie te tonen. In werkelijkheid heeft ze het er ontzettend moeilijk mee en daar krijg je in deze eerste episode een betere kijk op.

De eerste episode draait vooral om de vriendschap tussen haar en Rachel Amber, de meid die in de originele game spoorloos is verdwenen. In tweeënhalf uur worden de familierelaties en de opbloeiende vriendschap tussen de twee meiden duidelijk uitgelegd. Hierbij krijg je vooral te maken met veel dialogen en je zult de omgeving moeten onderzoeken. Dit kan je dan weer extra informatie opleveren, waardoor een dialoog een andere richting uitgestuurd kan worden. Precies zoals in de vorige game, maar dan zonder bovennatuurlijke krachten.

blank

Het verhaal is zeker boeiend, maar qua gameplay gebeurt er eigenlijk niet zoveel. De eerste episode bestaat uit veel dialogen die afgewisseld worden met cut-scènes en momenten waarop je vrij rond kan lopen. Qua activiteiten is het allemaal heel erg beperkt en dat is misschien wat jammer, want daarmee vervalt de episode een beetje in een interactieve film, waarbij je af en toe wat keuzes maakt. Deze keuzes hebben vaak een effect, maar daar zal je nu nog weinig van merken. Het is overduidelijk dat deze eerste episode puur bedoeld is om de personages te leren kennen en een richting te bepalen voor het verdere verloop van het verhaal.

Backtalk challenge

Op zich is er weinig mis met een interactief verhaal, maar als je wat meer gameplay had verwacht, kom je een beetje bedrogen uit. Dat kan in komende episodes gevarieerder worden, want het verhaal ontwikkelt zich in deze eerste episode behoorlijk snel. Daarmee bedoelen we dat er nu een duidelijke lijn is ingezet aan de hand van keuzes en dat zou in potentie meer ruimte voor gameplay kunnen bieden in de komende hoofdstukken. Of dat ook daadwerkelijk zo is, moet natuurlijk nog blijken, maar dat we uitkijken naar de komende hoofdstukken staat vast.

blank

Daarmee doet deze eerste episode zeker wat goed, want het verhaal is erg boeiend en je bent na afloop benieuwd hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Voornamelijk omdat Chloe een interessant personage is en omdat je graag meer over Rachel te weten wil komen. Gedurende de eerste episode krijg je verschillende keuzes die een effect hebben, net zoals voorheen, maar er zit een diepere laag achter en dat zien we bij de zogenoemde ‘Backtalk challenges’. Hierin voer je een dialoog met als doel de ander verbaal te verslaan, wat aangeduid wordt met bolletjes op een meter.

Bij een goed antwoord zal één bolletje gevuld worden en dan ben je een stap dichter bij de verbale overwinning. Het is echter niet altijd zo dat het gelijk opgaat, want in sommige dialogen volstaat één fout antwoord om de andere te laten winnen. Gaat het om winnen? Nee, maar bij een dialoog die in jouw voordeel uitpakt kan het zo zijn dat je daar op termijn nog meer voordeel uit haalt. Een discussie met de schooldirecteur die je verbaal te grazen neemt omdat je te brutaal bent, kan ervoor zorgen dat je op korte en lange termijn veel last met hem zal hebben. Dit kan bepaalde vervolgsituaties dan weer bemoeilijken.

blank

Het is hypothetisch en dat komt simpelweg doordat deze episode een opmaat naar meer is. Aan de hand van je keuzes zul je bij een tweede playthrough wel degelijk verschil zien, maar ingrijpend is het allemaal nog niet. Het klinkt echter erg beloftevol, afgaande op deze eerste episode, maar het is aankijken of de ontwikkelaar het ook allemaal waar zal weten te maken. De backtalk challenges zijn een leuke toevoeging en geven het voeren van een dialoog net wat meer spanning, omdat er nooit een fout of goed antwoord is. Effect zal het sowieso hebben, maar wat voor effect is dus afwachten…

Conclusie

Deze episode is de moeite waard om te spelen, zeker als je fan bent van het origineel. Het is jammer dat het qua gameplay heel erg beperkt is en dat je meer naar een interactieve film zit te kijken dan dat je daadwerkelijk wat doet. Iets meer gameplay was welkom geweest, maar daar kunnen de komende episodes wellicht voor zorgen. Slordig is overigens dat sommige dialogen niet heel vlot verlopen, omdat de game je de mogelijkheid biedt om met een 'vrolijk' antwoord te reageren op iemand die net 'boos' wat teruggezegd heeft. Dat geeft een wat onnatuurlijk gevoel aan gesprekken, maar komt gelukkig zelden voor. Het belangrijkste is uiteindelijk het verhaal en dat is waarin men slaagt; het is boeiend om te volgen en smaakt naar meer. Ook zijn we heel erg benieuwd naar hoe de backtalk challenges zullen uitpakken.

Pluspunten

  • Boeiend verhaal
  • Chloe is een interessant personage
  • Backtalk challenges

Minpunten

  • Weinig gameplay
  • Sommige gesprekken verlopen wat raar

7.5