Minister van Justitie Koen Geens in België ziet graag dat loot boxes verbannen worden uit games. Hij noemt de mix van verslaving en het inbrengen van echt geld om dit te ondersteunen ‘gevaarlijk’. De Minister van Justitie gaat zelfs zo ver door te zeggen dat hij loot boxes graag verboden ziet worden in heel Europa.

“Gokken en gamen vermengen, zeker op jonge leeftijd, is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid van het kind.”, aldus de minister. Eerder luidde het oordeel van de Belgische Kansspelcomissie al als volgt: “het vermengen van geld en verslaving, is gokken”.

Loot boxes kwamen de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege het feit dat uitgever Electronic Arts hiermee de grens opzocht in de nieuwe game Star Wars Battlefront II. Op uiteindelijke last van de community én Disney heeft Electronic Arts deze functionaliteit tijdelijk uitgeschakeld.

Geens wil nu voorkomen dat zulke functies überhaupt nog in games voorkomen, al zal dit wel wat tijd kosten; “Maar dat vraagt tijd, want we moeten hiermee naar Europa. We gaan zeker proberen om het te verbieden.”, aldus de Minister van Justitie.

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft nog geen definitieve conclusie getrokken, maar doet wel onderzoek. In het televisieprogramma Kassa heeft een vertegenwoordiger van de Kansspelautoriteit meer toelichting gegeven. Meer informatie en de betreffende uitzending kan je hier (info) en hier (uitzending) terugvinden.