http://playsense.nl/plaatjes/img_4cb0620828dc3.jpg

Preview Duke Nukem Forever – ‘Damn, those alien bastards are gonna pay for shooting up my ride.’ Met dit soort uitspraken is één van onze jeugdhelden groot geworden. Juist, we hebben het over spacemarinier Duke Nukem. Deze Amerikaanse patriot heeft velen van ons verslaafd aan gamen gemaakt, waar we achteraf nooit meer vanaf zijn gekomen. Begonnen onder de originele naam Duke Nukem 1 en echt goed geëindigd met Duke Nukem 3D.

Duke Nukem Forever werd aangekondigd als keihard vervolg op deze serie, maar na twaalf jaar wachten geloofden we er met z’n allen niet meer in een eventueel vervolg. Met andere woorden: zouden we dus een nieuwe held moeten zoeken om die leegte op te vullen. Eerder dit jaar kwam echter het nieuws dat Gearbox, bekend van onder andere Borderlands, de rechten had opgekocht en het plan hebben om Duke Nukem Forever ergens in 2011 op de markt te brengen. Maar zal dit deel voldoen aan de hoge verwachtingen? Je leest er alles over in deze preview.

I’m gonna kick your ass, bitch!

In dit nieuwe deel beschermt Duke wederom de aarde tegen aliens en mutanten die niet het beste voor hebben met de mooie meiden die rondlopen in de virtuele wereld. Deze werden in eerdere delen al menig maal ontvoert, om vervolgens weer bevrijdt te worden met het nodige geweld. In dit deel zal het vrouwelijk schoon ook weer volop aanwezig zijn. Naast de vrouwelijke karakters in de game verwachten wij namelijk ook een hoop paaldanseressen en strippers.

http://playsense.nl/plaatjes/img_4cb098f50f952.jpg

Deze komen echter niet vanzelf en we zullen hard voor onze beloningen moeten knokken. We zullen het namelijk op moeten nemen tegen de grootste en vooral ook lelijkste monsters tot nu toe. Van trailers hebben we al diverse gevechten gezien tegen reusachtige vijanden die meestal niet al te lief overkomen. Gelukkig hebben we hiervoor een gevarieerd wapenarsenaal tot onze beschikking, waarin we onder andere raketwerpers, laserwapens en machinegeweren terugzien.

Deze zullen we moeten gebruiken zoals we dat van de meeste shooters gewend zijn. Blijven knallen tot je geen vijand meer overeind ziet staan om vervolgens door te lopen naar het volgende gedeelte van het level, waar het verhaaltje zich opnieuw afspeelt. Dit afgewisseld met boss fights en puzzels brengt ons een Duke game zoals we deze kennen.

Your face, your ass, what’s the difference?

Grafisch gezien is Duke Nukem Forever niet het mooiste wat we dit jaar hebben gezien. Dit is ook niet zo gek met toppers als Crysis 2. Toch verschijnt ‘The Duke’ opvallend goed op het scherm, wat misschien ook komt door de lange tijd dat we hem hebben moeten missen. Naast de gewone graphics doen de effecten het ook erg goed. Regen en explosies voelen opvallend echt aan. Het lijkt zelfs wel of Gearbox zich hier vooral op heeft gefocust, want wat is nou een shooter zonder grote explosies?

Deze game moet het eigenlijk toch meer hebben van de opmerkingen. We krijgen ongeveer om de minuut één van de vele geniale opmerkingen van onze held te horen. Of het nu beledigingen of pijnkreten zijn, het klinkt altijd goed. Tevens het gegrinnik bij het zien van een of ander grof en vunzig tafereel brengt ons veel plezier. Voeg hierbij een explosief en opwekkende themesong en je oren hebben ook de tijd van hun leven.

http://playsense.nl/plaatjes/img_4cb0992fad508.jpg

I’m? equal opportunity asskicker!

Wat is er nou beter dan één agressieve spacemarine? Juist, een heleboel agressieve spacemarines. In Duke Nukem Forever zit natuurlijk een multiplayer optie, waarin we elkaar eens flink te grazen kunnen nemen. We hebben echter nog niets gezien van deze online gameplay, waardoor het voor ons blijft gissen hoe deze eruit komt te zien. Wij denken dat deze het zelfde principe zal volgen als Duke Nukem 3D.

Dit houdt in dat we in redelijk uitgebreide maps free-for-all en team deathmatch kunnen spelen. Beginnend met een pistool zullen wij ons een weg moeten vechten naar de goede wapens die verspreidt en tevens verstopt liggen over deze maps. Het is dus belangrijk om de levels te kennen, om hieruit voordeel te halen. Een goed wapen is namelijk al 50 procent van het werk, zoals we dat van het shooter genre kennen. De oude Duke games werden veel online gespeeld en nog steeds doet er nog weleens iemand een LAN party waarin deze games op het programma staan. Wij denken en hopen eigenlijk ook een beetje dat deze game ook zeer geliefd zal zijn bij de vele clans die het internet rijk is, net zoals bij eerdere delen.

http://playsense.nl/plaatjes/img_4cb099674176c.jpg

Wij verwachten dat Gearbox ook nog diverse andere modi in Duke Nukem Forever zal maken, zoals Capture the Flag en een alternatief op King of the Hill. Twee modi zijn tegenwoordig namelijk niet meer genoeg voor de veeleisende gamers. Alles moet uitgebreider, beter en het liefst ook mooier. Gelukkig heeft Gearbox zich al menig maal weten te bewijzen en vertrouwen wij volledig op ze.

Conclusie

Het lijkt er nu eindelijk op dat Duke Nukem Forever toch nog uitkomt. Na ongeveer twaalf jaar wachten is onze held ontwaakt uit zijn slaap en is klaar om de aarde weer te beschermen tegen al het ruimtetuig. De beelden die Gearbox ons tot nu toe heeft laten zien zien er goed uit en tonen ons actie en vooral ook humor. Het stijltje van de oude Duke games is perfect overgenomen, waar velen heel erg blij mee zijn. We verwachten een echte topgame, die ook op de jongere generatie indruk gaat maken. Als dit gecombineerd wordt met een goede multiplayer kunnen we in ieder geval weer een goede najaarstopper op ons 2011 lijstje zetten. Jammer genoeg zullen we nog een jaar moeten wachten, maar in de tussentijd houden wij jullie op de hoogte.