Gespeeld: Bus Simulator – Heb je altijd al een carrière als buschauffeur geambieerd, maar heb je geen idee of het wat voor je is? Of denk je het beter te kunnen na een slechte ervaring met het lokale OV? Dan is het wellicht een idee om te gaan oefenen met een simulator. Bus Simulator komt naar de consoles en op de gamescom kregen we even de tijd om aan de slag te gaan als een virtuele chauffeur. In deze sim draait het allemaal om – hoe kan het ook anders – het reilen en zeilen van een bus, het vervoeren van passagiers en het afleggen van een vaste route.

Seaside Valley… jouw speeltuin

In Bus Simulator kan je plaatsnemen in bussen van onder andere merken als Mercedes-Benz, MAN en IVECO. Als buschauffeur is het jouw taak om in meer dan tien gebieden in het fictieve Seaside Valley reizigers rond te brengen en jouw werk van de dag tot een goed einde te brengen. Dit alles kan je doen in een simpele modus, waarbij je gaandeweg aan het handje wordt genomen door de game, zodat je niet gelijk in het diepe wordt gegooid. Ook kan je voor een realistische modus kiezen waarin het allemaal de realiteit een stuk meer benaderd, bijvoorbeeld door zelf te moeten schakelen.

De gameplay van Bus Simulator is vrij rechttoe rechtaan. Nadat de stad jou inschakelt om een degelijk OV-netwerk op te zetten, is het allereerst de bedoeling dat je je eigen route plant met aanwijzingen van de stad. Jij hebt daarna als buschauffeur de taak om reizigers op te pikken en veilig af te leveren op de plaats van bestemming. Tijdens je route moet je rekening houden met verschillende factoren. Niet alleen de tijd van de dag heeft invloed op je rit, maar ook wegwerkzaamheden, verkeersomleidingen en zelfs het weer hebben een effect. Onderweg kunnen er veel dingen misgaan, waardoor je niet altijd op tijd kan zijn. Er loopt daarom een timer op het scherm die aangeeft hoelang je nog hebt om bij de volgende halte te komen.

Klopt als een bus

Ook moet je letten op de passagiers die al in je bus zitten. Net zoals in het echt is niet iedereen een betalende klant of een makkelijke passagier. Het is dus zaak om deze mensen tevreden te houden. Als dit lukt zul je een reputatie opbouwen en daarmee zul je meer ritten en werknemers voor jouw maatschappij ontgrendelen met als beloning meer geld om uit te geven. Wat wel leuk is, is het feit dat naarmate je bus-imperium groter word, je tijdens je route ook haltes tegenkomt die niet bij jouw rit van die dag horen. Hierdoor is het zaak om nog beter op te letten en daarmee iedereen tevreden te houden.

Ook aangaande jouw bus zelf moet je bepaalde dingen in de gaten houden. Zo moet je niet alleen boze passagiers sussen, maar ook onderhoud aan je bus plegen daar waar nodig is, zoals het repareren van een defecte deur om maar wat te noemen. Ook kan je je bus helemaal naar eigen inzicht aanpassen, zoals de kleur en de reclame wat je natuurlijk universeel kan houden binnen je onderneming. Bega je een fout tijdens je rit, zowel op de weg of door de situatie niet goed onder controle te houden, dan krijg je een straf. Deze straf heeft meestal de vorm van schade aan je bus of minder inkomsten uit je rit. Er komt dus meer bij het leven als buschauffeur kijken dan alleen van A naar B rijden en dat zorgt voor de diepgang in de game.

Samen de boel runnen

Bus Simulator zal ook een multiplayer modus kennen. Tot drie andere bestuurders kan je je eigen maatschappij runnen en samen de stad overnemen als dé busmaatschappij die er is, die iedereen dus moet gebruiken. Ook is er een zogeheten ticket-inspector modus. Hierin bestuurt één speler de bus en de ander controleert de kaartjes van alle passagiers terwijl deze ondertussen oplet op de situatie in de bus, zodat er geen chaos ontstaat. Wat ons betreft een leuke toevoeging aan een game dat deels draait om het vrij eenzame beroep van buschauffeur.

Presentatie

De besturing van Bus Simulator is niet al te complex – zeker in de simpele modus – zodat iedereen met de game aan de slag kan. De besturing vormt in de realistische modus een wat grotere uitdaging, maar dat zal de gameplay ervaring alleen maar meer diepgang geven. Als we kijken naar het grafische aspect, dan is Bus Simulator helaas niet echt sterk. Het spel oogt in zijn algemeenheid wat ruw rond de randjes en de stad lijkt, behalve een medeweggebruiker zo hier en daar, niet echt te leven. Het geheel buiten de bus lijkt helaas dus wat aan sfeer te missen. In de bus zelf is dat een ander verhaal met zoal commentaar van reizigers als er iets goed of juist fout gaat.

Voorlopige conclusie

Bus Simulator lijkt een degelijk spel te worden wat als leuk tijdverdrijf kan dienen tussen alle beschikbare Triple A-titels. De game is laagdrempelig genoeg gehouden zodat iedereen kan instappen en direct kan gaan rijden. Hoewel de stad sfeer mist, zit de gameplay goed in elkaar en lijkt het principe van het runnen van een busmaatschappij goed uitgewerkt te zijn door alle opties die aanwezig zijn in de game. Ook de multiplayer lijkt een leuke toevoeging in een game als deze te zijn. Laten we hopen dat ontwikkelaar Stillalive Studios nog iets meer tijd heeft gestoken in de presentatie van de game wanneer deze in 2019 verschijnt.