PlayStation Plus is de premium versie van het PlayStation Network tegen betaling en is al ruim vijf maanden in de lucht. Aangezien nog lang niet iedereen overtuigd is om het aan te schaffen, hebben we een special voor jullie opgebouwd om te bekijken welke content alle PlayStation Plus members tot nu toe hebben gehad en kan je dus zien wat je tot nu toe allemaal hebt gemist.

Avatars & thema’s

We beginnen deze special met de premium thema’s en avatars die alle PlayStation Plus members gratis kunnen downloaden. Deze avatars en thema’s zijn nooit in de normale PlayStation Store terecht gekomen, ook niet tegen een betaling. Maandelijks komen hier weer enkele nieuwe bij en het heeft tot nu toe gevarieerd van M.A.G. tot en met Fat Princess en van Halloween tot aan Lavalampen. Deze zijn, en blijven, allemaal exclusief  voor PlayStation Plus members. Een leuke reden om dit dus aan te schaffen, zeker om je account wat decoratiever te maken.

Minis

Iedereen van ons kent ze wel, de Minis. Deze zijn voor een klein bedrag beschikbaar voor iedereen en kunnen worden gespeeld op je PlayStation 3 of op je PSP. Vaak zijn het spellen die je op internet kan vinden, zoals deze maand Bubble Trubble. Vorige maand konden we worden verblijd met Bloons, door middel van enkele dartpijlen het aangegeven aantal ballonnen laten knappen. Ook variëren de Minis tot oude PlayStation klassiekers en vaak zijn deze allemaal voor de PlayStation Plus members gratis, dit kan je toch al gauw weer enkele euro’s besparen op het geheel plaatje.

PlayStation Network games

De games waar het PlayStation Netwerk tot nu toe het meeste bekend om staat zijn natuurlijk de PSN-games. Deze zijn voor de normale PlayStation Network gebruikers verkrijgbaar, vaak variërend tussen de 10 en 15 euro, wat natuurlijk flink kan oplopen als je van plan bent er meerdere te kopen. Elke maand zijn er één à twee PSN-games beschikbaar voor de PlayStation Plus members en velen van deze zijn simpelweg gratis en bezorgen vaak  vele uren extra speelplezier. Ook bevatten deze spellen trophies, zodat enkele gamers die er zo veel mogelijk willen verzamelen hun collectie nog even flink kunnen uitbreiden. Af en toe moet er nog wel een bedrag worden neergelegd voor deze games, maar dit is vaak voor de allernieuwste games en natuurlijk is er wel korting voor de PlayStation Plus members.

Volledige games

Misschien wel het allerleukste dat PlayStation Plus met zich meebrengt is dat er af en toe games beschikbaar zijn om te downloaden, die gewoon nog voor een bedrag van 20 à 30 euro in de winkel liggen. Deze zijn dan geheel gratis voor de members, alleen het enigste nadeel is dat je de Blu-Ray disc van het spel niet in je bezit hebt. De game wordt dan opgeslagen op je harde schijf en natuurlijk bevatten deze games ook gewoon alle trophies. Een voordeel van het opslaan op de harde schijf is natuurlijk wel dat de game sneller draait. Op dit moment is het mogelijk om gratis LittleBigPlanet te downloaden en voor alle mensen die deze game nog nooit hebben gespeeld, het is echt één van de meest unieke en leukste games ooit gemaakt. Dus wordt je nu lid, heb je gelijk deze toffe game binnen. Ook is er af en toe de mogelijkheid om een volledige game die in de winkel is te downloaden en dan heb je een uur de tijd om het spel te verkennen, kijken of de game je bevalt.

Bèta’s en demo’s

Een ander uniek aspect voor de PlayStation Plus members is dat er af en toe bèta codes worden verloot. Zo werd dit laatst ook gedaan met de Killzone 3 bèta, de eerste 5000 members uit Europa en de eerste 5000 members uit Amerika die een speciaal Killzone 3 thema downloadde, kregen allemaal binnen een week een code voor de online multiplayer bèta opgestuurd. Alle 10.000 codes waren op in zo’n 45 minuten, dus mensen moesten wel echt op tijd zijn. Af en toe krijgen de members ook de optie om enkele demo’s van games eerder te spelen, zo gebeurde dit al met Mafia II. Iedereen zat te wachten om deze game in handen te krijgen, maar de PlayStation Plus members konden deze game al enkele dagen eerder spelen, tot grote jaloezie van de niet leden.

Automatisme

Natuurlijk hebben we ook nog luie mensen onder ons, daarvoor is iets speciaals bedacht. Het is, als je lid bent, mogelijk om bij systeeminstellingen in te schakelen of je content automatisch wil downloaden. Dit varieert van systeemsoftware tot aan video-items die Sony je aanraadt om te bekijken en van data-updates tot gamepatches. Natuurlijk wil je niet dat dit continue gebeurd, dus kan je zelf de tijden instellen waarop jij wilt dat je PlayStation 3 deze updates en items ontvangt.

Moraal van het verhaal

PlayStation Plus is een zeer leuke toevoeging aan het online netwerk. Het is niet verplicht, maar als je alles uit je PlayStation 3 wilt halen en je bent een rasechte Hollander die alles neemt waar het woord gratis in voor komt, dan is PlayStation Plus zeker wat voor jouw. Als je nu gelijk een jaar abonnement neemt, twaalf maanden, krijg je er drie maanden gratis bij. 15 maanden voor de prijs van twaalf, dus drie maanden gratis extra’s.