Special: Assasisn’s Creed Liberation Remastered – We hebben jullie al laten weten wat wij vonden van Assassin’s Creed III Remastered. Je krijgt echter nog een leuke extra als je dit spel aanschaft, namelijk de remaster van Assassin’s Creed Liberation. Het origineel kwam uit voor de PlayStation Vita en werd in dezelfde maand als Assassin’s Creed III beschikbaar gesteld. In 2014 verscheen het spel ook op de PlayStation 3 als HD-versie en nu is de game wederom verbeterd en komt het uit op de PlayStation 4. Liberation dient dus als bijgerecht, maar is deze net zo smakelijk als het hoofdgerecht?

Aveline

Liberation onderscheidt zich van eerder uitgekomen delen door gebruik te maken van een vrouwelijk hoofdpersonage: Aveline. Dit brengt direct een unieke feature met zich mee, want zij zich kan verkleden in drie kostuums die haar kunnen helpen om missies op te lossen. Aveline kan zich als nette dame kleden, een slavin of een assassin. Elke gedaante brengt zijn voor- en nadelen met zich mee. Zo kan je bijvoorbeeld als nette dame niet klimmen, maar wel je onder de elite begeven en worden misdaden die je pleegt vaak door de vingers gezien. Het wisselen van gedaante is een toffe feature, alleen wordt er niet genoeg gebruik van gemaakt. Eigenlijk kan je na het begin je voornamelijk als assassin voortbewegen, want er is weinig reden om je te verkleden.

Aangepaste versie

Liberation was van origine een PlayStation Vita-titel, dus de gameplay is ook aangepast aan de handheld. Dit zorgt er voor dat de game wat compacter aanvoelt. De missies zijn wat korter dan de delen op de grote consoles en dat geldt vooral als je deze gaat vergelijken met deel drie. Daar konden missies erg worden uitgerekt, maar daar is hier geen sprake van. Het is voor het grootste gedeelte vrij kort en bondig, en dat zorgt voor een meer gestroomlijnd geheel en dat is zeer prettig. Aveline laat zich ook goed besturen en ook al doet zij soms dingen die je niet wil – zoals op muren klimmen als je hier langs wil lopen – het is niet zo storend als in de remaster van Assassin’s Creed III.

Wat ook erg fijn is, is dat de gevechten wat soepeler verlopen dan in Assassin’s Creed III Remastered het geval was. Aveline beweegt zich sowieso een stuk sneller en reageert rapper op je commando’s dan de hoofdrolspeler in ACIII. Daardoor voelt het knokken een stuk lekkerder aan. Wat het meest in het oog springt is dat er sneller wordt gereageerd als je wilt blokken en dat is heel erg fijn. De vechtscenes spelen daardoor een stuk prettiger, ook al maakt het gebruik van een vrij simpel vechtsysteem. Net als in ACIII geldt dat vijanden netjes op hun beurt wachten om aan te vallen en er zit weinig variatie in de aanvalspatronen van je tegenstanders.

Groot genoeg

Je zou denken dat de map van Liberation ook is aangepast, aangezien het een handheldgame betreft, maar dit valt reuze mee. Je hebt verschillende omgevingen tot je beschikking die best aardig qua omvang zijn. Nee, ze zijn niet zo groot als de delen op consoles, maar ze zijn uitgestrekt genoeg. Er zijn ook genoeg zijmissies te vinden en natuurlijk zijn er collectibles aanwezig in de diverse omgevingen. Het hoofdverhaal duurt niet zo lang als delen op consoles, maar dat komt vooral dat de missies veel compacter zijn en niet vervuild zijn met onnodige opvulling. De missies zijn alleen niet zo gevarieerd en maken net even te veel van verplichte stealthonderdelen. Het is niet ideaal, maar toch kan je je best vermaken met de game.

Wat bleekjes

Op grafisch vlak zijn er wel stappen vooruit gemaakt ten opzichte van de remaster op de PlayStation 3. De resolutie is nu Full HD en PlayStation Pro-bezitters kunnen genieten van 4K. Je ziet soms wel degelijk dat het om een handheld-titel gaat, doordat je soms personages ziet die met weinig polygonen zijn opgebouwd. Maar op zich is het helemaal niet zo slecht. Liberation ondersteunt ook HDR, alleen word je daar niet vrolijk van. Als je deze feature gebruikt, komt er een vreemde waas over het scherm die alles bleker maakt. Er gaat iets totaal mis, want het laadscherm – waar je Aveline ziet in een fantasieomgeving – is wel erg mooi en daar spatten de kleuren van het scherm. Er zit hoogstwaarschijnlijk een foutje in het spel dat de vreemde waas veroorzaakt en het spel er lelijker uit laat zien.

Daar zitten we niet op te wachten

Zoals je in onze review van Assassin’s Creed III Remastered hebt kunnen lezen, zat daar ook een vervelend foutje in, namelijk dat de game op een bepaald punt crasht. Helaas heeft Liberation Remastered daar ook last van, alleen kan dit te allen tijde gebeuren. Tijdens onze speelbeurt zijn we tegen drie crashes aangelopen, twee in het begin en één tegen het einde aan. Het is op het moment van schrijven niet bekend of de game een day one-patch krijgt die dit oplost, maar als dit niet zo is dan wordt dit hopelijk zo snel mogelijk opgelost. Als er iets is waar niemand op zit te wachten dan zijn het wel crashes.

Conclusie

Assassin’s Creed Liberation Remastered is bedoeld als een leuk extraatje voor degene die Assassin’s Creed III Remastered aanschaffen. Dit bijgerecht komt vandaag de dag echter beter uit de verf dan het hoofdgerecht, ook al heeft het zo zijn gebreken. Liberation voelt gestroomlijnder aan, de gevechten komen beter uit de verf en de hoofdrolspeelster laat zich beter besturen. Je kan aan de graphics af en toe zien dat je met een Vita-game te maken hebt en de missies maken net even teveel gebruik van verplichte stealthsecties, maar over het algemeen krijg je een best aardige game te spelen. Het maakt ook niet uit of je een fan bent of niet om van het spel te kunnen genieten. Assassin’s Creed Liberation Remastered is dus bedoeld als extraatje voor AC III Remastered, maar dit had beter andersom kunnen zijn.