Review: Xenon Racer – Elektrisch aangedreven auto’s zijn al een tijdje bezig aan een opmars en worden door velen gezien als de toekomst. Inmiddels is de autosport ook al meegegaan met deze ontwikkeling, waarvan de Formule E een voorbeeld is. Later dit jaar start ook de officiële MotoE-competitie, waarin elektrische motoren centraal staan. Of dit uiteindelijk ook echt de nieuwe standaard gaat worden, is op dit moment moeilijk te zeggen. In Xenon Racer, de nieuwe arcade racegame van ontwikkelaar 3DClouds en de Nederlandse uitgever SOEDESCO, is er al wel een duidelijk toekomstbeeld geschetst. Daar is het bijna tijd voor vliegende auto’s, maar wordt er nog één laatste keer gestreden in elektrische wagens.

Welkom in de toekomst

Xenon Racer speelt zich af in het jaar 2030. Het tijdperk van vliegende auto’s is aangebroken en er worden voorbereidingen getroffen voor de eerste officiële wedstrijden met deze nieuwe voertuigen. Voordat het echter zover is, wordt er nog een speciaal toernooi met elektrische auto’s georganiseerd: het Xenon Racing Championship. De wagens die hier aan meedoen zijn allemaal uitgerust met het ERS-systeem. Dit is een nieuwe techniek die de auto’s door middel van xenon gas extra vermogen kan geven.

Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet

Wanneer je beelden van Xenon Racer ziet, besef je al snel dat het hier om een echte arcade racegame gaat, die op het oog wel wat van Ridge Racer weg heeft. Het oogt hierdoor allemaal vrij eenvoudig, maar vergis je niet. Xenon Racer kan een verdomd lastige game zijn en dat heeft vooral met het driften te maken. Driften is namelijk essentieel als je goed wil presteren. De meeste tracks zijn simpelweg niet fatsoenlijk te voltooien als je deze techniek niet onder controle hebt. Het duurt echter best wel een tijdje totdat je echt helemaal gewend bent aan de wat stugge besturing van de wagens. Een foutje is snel gemaakt en daardoor blijft het driften continu een aangename uitdaging, zelfs na uren spelen.

Dat de vele krappe bochten van de circuits vereisen dat je het driften goed onder de knie krijgt, is niet de enige reden waarom dat belangrijk is. Door te driften laad je namelijk ook het eerder genoemde ERS-systeem van je auto op. Er zijn drie ERS-batterijen die je vult door te driften, maar je kunt ook over oplaadpunten op de baan rijden. Vervolgens kan je met een druk op de knop een batterij gebruiken voor een tijdelijk snelheidsboost. Hierbij is timing erg belangrijk, want doordat de circuits veel bochten hebben, moet je goed nadenken over wanneer je de boost inzet. Het driften en het boosten zorgen voor een aangenaam extra laagje in de gameplay, die buiten dat relatief simpel in elkaar zit.

Genoeg te doen

Het spelt draait zoals gezegd om het Xenon Racing Championship en dit kampioenschap vormt ook direct de basis voor de belangrijkste modus uit de game, die je als een soort carrière modus kunt zien. Het kampioenschap is opgebouwd uit tientallen kleinere toernooien, die je stuk voor stuk moet afwerken. Door toernooien te winnen, speel je weer nieuwe wedstrijden vrij, totdat je uiteindelijk de grote finale van het Xenon Racing Championship bereikt. Het gaat hier overigens niet alleen maar om standaardraces waarbij je als eerste moet zien te finishen. Xenon Racer schotelt je ook nog andere racetypes voor, zoals een time trial, checkpoint races (waarbij je binnen een bepaalde tijd het volgende checkpoint moet zien te halen) en eliminatieraces (waarbij om de zoveel tijd de coureur in de laatste positie wordt geëlimineerd). Het aanbod aan racetypes zorgt gelukkig voor genoeg variatie. Liefhebbers van lokale multiplayer kunnen trouwens aan de slag met een split-screenmodus, maar je kunt ook online de strijd aangaan met andere spelers.

Wanneer je steeds verder komt in het Xenon Racing Championship, speel je nieuwe locaties, auto’s en onderdelen vrij. De locaties zijn erg divers en mooi vormgegeven en brengen je de hele wereld over. Het ene moment scheur je door de straten van Dubai, terwijl je enkele minuten later langs de Franse kust rijdt. Er zijn zeven locaties aanwezig en hoewel dit niet heel veel is, kent iedere locatie wel meerdere tracks, inclusief varianten waarbij je het circuit andersom doet. Een leuk detail hierbij is dat je ook nog het tijdstip kunt aanpassen, wat weer voor iets meer variatie zorgt. De tracks zelf zitten prima in elkaar en vormen door de grote hoeveelheid bochten een mooie uitdaging. Het is alleen jammer dat sommige circuits net iets te veel op elkaar lijken, waardoor het soms wat inspiratieloos overkomt.

Stel je eigen auto samen

Naast de locaties zijn ook de auto’s in Xenon Racer mooi ontworpen. Ze passen precies echt perfect in de futuristische setting van de game. Ieder racemonster heeft zijn eigen statistieken. Deze kun je zelf ook nog aanpassen door je auto te customizen. Gaandeweg speel je nieuwe wielen, spoilers en andere onderdelen vrij. Hiermee kan je de auto niet alleen een ander uiterlijk geven, de meeste onderdelen hebben ook invloed op de prestaties van het voertuig. Merk je dat je snelheid tekort komt of dat je juist makkelijker moet kunnen driften? Zorg dan dat je de juiste onderdelen op je auto zet. Het systeem zit leuk in elkaar en laat je echt nadenken over welke onderdelen en welke stats voor jou belangrijk zijn. Zo zit er net wat meer diepgang in de customization.

Wat doen zij nou allemaal?

Tot nu toe zijn we behoorlijk positief over Xenon Racer, maar de game kampt wel met wat problemen. Het eerste dat we absoluut moeten noemen is de AI. Het niveau van de computergestuurde tegenstanders is namelijk veel te wisselvallig. De ene race heb je na een paar bochten al een enorme voorsprong die gedurende de race alleen maar groter wordt, terwijl het op een ander moment (op dezelfde moeilijkheidsgraad) simpelweg onmogelijk is om een achterstand goed te maken, zelfs als je foutloos rijdt. De game geeft continu weer hoe groot de afstand in meters is tot de eerste plaats en dat getal verraadt soms de zeer inconsistente AI. Wanneer jij in één van de snelste wagens rijdt en ook nog eens je boost gebruikt, kan het alsnog voorkomen dat een tegenstander op onverklaarbare wijze een enorm gat slaat. Daar komt nog bij kijken dat de computergestuurde coureurs vaak veel te roekeloos en agressief rijden. Je wordt regelmatig gebeukt en de muur in geduwd, waardoor je al snel tegen een achterstand aankijkt. Een beetje uitdaging kan geen kwaad, maar er valt soms werkelijk geen pijl te trekken op het niveau en rijgedrag van je tegenstanders.

Technisch niet perfect

Verder valt er nog het één en ander aan te merken op de (technische) prestaties van Xenon Racer. De framerate is over het algemeen wel prima, wat ook wel nodig is voor een game die je ontzettend snelle race-actie voorschotelt. Helaas komen er soms toch nog wat vervelende framedrops voor. De game wordt daar absoluut nooit onspeelbaar door, maar het kan wel lastig zijn. Ook zijn de laadtijden wat aan de lange kant. Aangezien je veel relatief korte races speelt, zit je dus om de paar minuten naar een laadscherm te kijken en dan zijn deze toch net wat aan de lange kant.

Conclusie

Xenon Racer is een vermakelijke arcade racegame, die door enkele problemen helaas niet zijn volle potentie benut. De kern van de game, het racen, zit prima in elkaar. Het gevoel van snelheid is uitstekend, het driften is lekker uitdagend en het bijbehorende ERS-systeem zorgt voor net iets meer diepgang. Verder zijn er voldoende modi om je mee te vermaken en is de customization, die daadwerkelijk invloed heeft op de prestaties van je auto, goed uitgedacht. Toch kampt het spel met enkele problemen die het speelplezier negatief beïnvloeden. De AI is hiervan de grootste issue, want het rijgedrag en de onvoorspelbare prestaties van je tegenstanders zijn soms echt absurd en dat kan zeker voor frustratie zorgen. Ook is de game technisch niet helemaal in orde. Toch neemt dat allemaal niet weg dat Xenon Racer gewoon leuke racegame is, waarmee liefhebbers van arcade racers zich absoluut kunnen vermaken.

Pluspunten

  • Vermakelijke en zeer snelle gameplay
  • Driften is een pittige maar leuke uitdaging
  • Mogelijkheden om je auto te customizen zijn tof uitgewerkt
  • Genoeg content om je mee te vermaken
  • De locaties zijn erg divers…

Minpunten

  • …maar de circuits zijn soms wat inspiratieloos
  • AI erg onvoorspelbaar en veel te roekeloos
  • Zo nu en dan wat framedrops
  • Laadtijden zijn aan de lange kant

7.0