De Wolfenstein-games schrikken niet terug van wat controverse, gezien de game zich afspeelt in een alternatieve realiteit waarin de nazi’s heer en meester zijn over de wereld na het winnen van WOII. Als verzetsstrijder B.J. Blazkowicz ga je de strijd aan tegen het naziregime, waardoor je vaak geconfronteerd wordt met allerlei gruwelijke taferelen.

Dit werd echter niet zo gesmaakt in Duitsland, waar het nazisme uiteraard wat gevoelig ligt. Zo werd de Duitse versie van Wolfenstein II op bepaalde gebieden wat aangepast. Er komen bijvoorbeeld geen hakenkruizen in de game voor en Adolf Hitler mist zijn iconische snorretje. Nu blijkt dat zowel Wolfenstein: Youngblood (waarin je overigens speelt als de dochters van Blazkowicz) als de VR-game Wolfenstein: Cyberpilot twee verschillende versies in Duitsland zullen krijgen: een versie met en een versie zonder censuur.

Volgens de Duitse wet mag nazisymbolisme niet afgebeeld worden in Duitsland, behalve voor artistieke doeleinden. Videogames tellen kennelijk niet als een artistiek medium in Duitsland, waardoor er wat problemen ontstonden. Met de genoemde toekomstige Wolfenstein-games lijkt Duitsland echter wat meer toegevend te zijn, gezien het feit dat de internationale versies nu voor het eerst ook in Duitsland verkocht zullen worden.

Zowel de gecensureerde als de niet-gecensureerde versie zullen op hetzelfde moment uitkomen, maar kennen wel aparte ontwikkelaars. De censuur in- of uitschakelen binnenin één bepaalde versie van de game, is dan ook niet mogelijk.

Of een censuur op artistieke media de consument ten goede komt, blijft een controversiële zaak. Toch lijkt het een goede zet om de spelers zelf te laten kiezen welke versie men wil spelen. Wolfenstein: Youngblood en Wolfenstein: Cyberpilot zijn vanaf 26 juli 2019 verkrijgbaar voor PS4, Xbox One en pc.