Review: Le Tour de France 2019 – Op zaterdag 6 juli 2019 begint de allergrootste wielerronde ter wereld weer, dit keer met een start in het Belgische Brussel. De Tour de France van dit jaar wordt met het ontbreken van Tom Dumoulin en Chris Froome wellicht toch een stuk minder aantrekkelijk, maar gelukkig is daar de jaarlijks terugkerende game van Cyanide Studio. Hierin kun je zoals in elk ander deel weer zelf strijden om de gele trui! Zal dit een podiumplek in Parijs worden of moeten we noodgedwongen afstappen na een desastreuze valpartij? Je gaat het nu lezen.

Oefenen is noodzakelijk

Om de game het beste onder de knie te krijgen, raden we echt aan dat je de tutorial doorloopt. Hierin leer je bijvoorbeeld alles over je krachten doseren, wegsprinten en afremmen tijdens een afdaling. Als je alle fijne kneepjes kent, ben je eigenlijk pas echt goed in staat om de weg op te gaan. Dit zal in alle etappes gebeuren die de echte Tour de France dit jaar rijk is, maar je kunt ook de klassiekers rijden, zoals Parijs – Nice, de Dauphiné of Parijs – Roubaix. Wat een mooi pluspunt hierbij is, is dat de omgevingen die je aandoet mooi zijn. Zo geeft het bijvoorbeeld een kick als je de Tourmalet aan het beklimmen bent of door de straten van Parijs raast.

Het publiek is echter wel wat houterig, maar daarentegen enorm enthousiast en net zo vervelend in de bergen als in het echt. Wat een beetje jammer is, is dat je niet van je fiets af kan vallen. Dat is iets waar de Tour de France toch wel om bekend staat, maar hoe graag je dit ook een keer zou willen proberen of ervaren, je komt bedrogen uit. Het ziet er bovendien tenenkrommend uit als jouw renner dwars door andere renners heengaat zonder dat het grote gevolgen heeft. Wat als echt storend ervaren kan worden, is dat het tijdens het fietsen lang niet altijd even soepel gaat. Een etappe rijden kost al snel enkele tientallen minuten en je zit in de finale van een rit niet te wachten op gehaper en vertragend beeld.

Tegenover de aangehaalde minpunten komt Le Tour de France 2019 ook met verschillende pluspunten. Zo kent de game een hoop mogelijkheden die vooral de echte wielerfans zullen waarderen. Denk aan: je eigen renner aanmaken, een pro-Tour doen met een zelfgemaakt team, uitdagingen aangaan om XP te verdienen en daarmee steeds meer ritten vrij te spelen – waaronder de Belgische kasseienritten – en ga zo maar door. Wel moet je rekening houden met een redelijk hoge instapdrempel, want zelfs op het laagste niveau hebben we een keer gehad dat we in een bergrit ruim achter het peloton over de finish kwamen.

Krachten verdelen

Misschien kwam dat wel doordat we onze krachten niet helemaal netjes hadden verdeeld, een buitengewoon belangrijk element in de gameplay. Meer dan ooit moet je in deze editie van de game zuinig omgaan met je energie. Je kan als een malle beginnen met de beklimming van de Tourmalet, maar geef je te veel inspanning? Dan zal je binnen no-time zelfs ingehaald worden door de achterblijvers van het peloton. Het is raadzaam om in een kopgroepje te blijven en echt pas op het laatste moment de uitslover te gaan spelen in de hoop dat je alles zo verdeeld hebt dat je net genoeg kracht hebt om als eerste over de streep te komen.

Zo is deze game erg tactisch van opzet, wat het in de kern best leuk maakt. Maar helaas worden de ritten al snel saai. Zeker als je kiest om de eerste 100 kilometer in het peloton te blijven hangen. Je kunt dan door middel van een druk op de knop achter een teamgenoot blijven rijden, zonder ook maar enige inspanning te verrichten. Het enige wat hierbij van belang is, is dat je oplet dat je voorligger niet verzaakt wat hij moet doen, waardoor jij ook naar achteren zakt. Of tegenovergesteld: dat je voorligger de aanval zoekt, waardoor jij onnodig je energie moet aanspreken. Mocht dit gebeuren, kies dan een andere rijder uit om bij in het wiel te gaan hangen.

Door continu in het wiel van een ander te blijven hangen, kan je kramp in je vingers krijgen, want de ritten duren echt lang. Gelukkig niet zo lang als de ritten in het echt en het is fijn dat je op elk gewenst moment kunt opslaan om later verder te gaan. Vooral handig als je bijvoorbeeld een etappe hebt met twee bergen buiten categorie. Overigens is de game ook wel wat voorspelbaar te noemen, want om de Tour de France te kunnen winnen, heb je een echte topper nodig die alle facetten in huis heeft. Maak je geen illusies dat je met een onbekende knecht het podium zal halen, daarvoor is de top van het peloton gewoon te sterk.

Waar zijn Chris Froome en Geraint Thomas?

Ondanks dat je wel met Tom Dumoulin op jacht kunt gaan naar de felbegeerde gele trui, schitteren meerdere renners door hun afwezigheid. Meervoudig tourwinnaar Chris Froome zit onder een andere naam in de game. Zijn hele Team INEOS is in deze editie van de game namelijk omgetoverd in Team Sea. Zo kan je dus ook niet spelen met Geraint Thomas, de winnaar van de Tour in 2018. Wel kan je met de editor modus van de game alle namen zelf aanpassen, maar omdat er behoorlijk wat namen ontbreken, is dat een tijdrovende aangelegenheid. Het is dus jammer dat niet alle licenties in orde zijn, wat dit euvel veroorzaakt.

Gelukkig zijn er ook een aantal echte teams te vinden met hun kopmannen en knechten, waaronder Jumbo-Visma, Team Sunweb, Lotto-Soudal, Astana Pro Team en Movistar. Ook is het CCC team met denkbeeldige namen terug te vinden, evenals het De Ceuninck-Quickstep team. Desalniettemin is het een gemiste kans dat het niet 100% volledig is, want een FIFA game zonder Messi of een Formule 1 game zonder Max Verstappen voelt ook wat raar aan. Andersom is ergens ook wat gek, want helaas zal door een blessure de Nederlandse hoop in bange dagen, Tom Dumoulin, niet mee doen aan de echte Tour de France. Maar je kan in deze game wel met hem aan de slag.

Voor de liefhebbers: buiten de grote namen zijn er nog genoeg andere interessante keuzes in renners. Denk aan de Nederlandse toppers Wilco Kelderman, Bauke Mollema en Dylan Groenewegen. Of wat te denken van onze zuiderburen; Julien Vermote, Oliver Naesen en Thomas de Gendt. Of ga voor een etappewinst met Bardet, Nibali, Porte, Uran, Fuglsang of één van de Yates broers. De keuze aan wielrenners is redelijk, maar voelt zoals eerder gezegd niet volledig compleet aan. Dit is buiten een aantal andere minpunten, zoals hierboven al genoemd, toch wel een gemiste kans. Of om in wielertermen te blijven: een surplace tijdens een sprint door de straten van Parijs.

Conclusie

Le Tour de France 2019 is een game die een tweestrijd oplevert. Het is op zich een aanrader voor de wielerfans, omdat het de enige optie is op consoles. Ook het verdelen van de energie ofwel kracht zorgt voor een tactische laag en dat maakt het wat interessanter. Daar tegenover staat het gebrek aan licenties, gehaper tijdens de ritten en het feit dat het vrij snel saai wordt. De prachtige omgevingen van onder andere de Tourmalet, Pau, Albertville en de straten van Parijs zorgen er voor dat de game op audiovisueel vlak wel goed verzorgd is, wat het een genot maakt om doorheen te fietsen. Uiteindelijk is het resultaat van dit nieuwe deel dat een podiumplek niet bereikt wordt, maar een plaats ergens buiten de top 10.

Pluspunten

  • Mooie omgevingen
  • Veel mogelijkheden
  • Tourmalet beklimmen
  • Parijs - Roubaix
  • Tom Dumoulin is er wel bij...

Minpunten

  • ...maar Froome en Thomas niet
  • Ontbrekende licenties
  • Gaat snel vervelen
  • Gehaper is storend

6.0