Gespeeld: FIFA 20 – Vol gas Volta! – In de gaming journalistiek kan je nog wel eens de opdracht krijgen om een game te spelen die niet geheel in jouw straatje ligt. Het is soms ook wel lastig om een gegadigde te vinden voor een specifieke game, maar iemand moet het doen. Zo kreeg ik de opdracht om de nieuwe FIFA eens te gaan bekijken op de gamescom en dat beviel. FIFA Ultimate Team mag dan misschien een praktijk zijn waar wij als redactie met een scheef oog naar kijken, zo nu en dan weten ze bij EA precies wat ze moeten doen om een franchise van wat frisse wind te voorzien. In dit geval is dat Volta en verdomme, we vonden het top!

Even wachten nog…

Ja, nu we natuurlijk in de intro erg enthousiast werden over Volta, is het wellicht een domper dat we even terug schakelen naar hetgeen waardoor FIFA populair is: de normale voetbalwedstrijden. Ik heb inmiddels al een paar jaar geen FIFA meer aangeraakt, maar ik kan me nog wel herinneren hoe het een paar jaar terug was. Wat dat betreft voelde FIFA 20 toch wel even wat anders aan, net wat soepeler. De spelers bewegen goed over het veld en veel bekende voetballers zijn natuurlijk zichtbaar in hun respectievelijke teams. FIFA blijft voor mij eigenlijk altijd FIFA en ook FIFA 20 was in de gewone wedstrijden gewoonweg weer vermakelijk om te spelen. De aandacht voor detail zat er zeker in en na even in te komen wist zelfs ik nog wel een wedstrijdje te winnen tegen de computer.

Audiovisueel ziet het stadiongedeelte er goed uit en alles klinkt ook zoals je het in een stadion zou verwachten. Gezien de schaal waarop zo’n stadion moet worden nagebouwd, is het behoorlijk indrukwekkend om elke grasspriet van elkaar te kunnen onderscheiden en bekende spelers met een zeker detail op jouw scherm te zien stralen. FIFA 20 ziet er gewoon prima uit en voldoet op dat vlak prima aan de hedendaagse standaarden die er zijn voor games. De nieuwe Nederlandse commentatoren hebben we helaas nog niet kunnen horen, gezien de build die wij voorgeschoteld kregen puur en alleen Engels was.

…Volta!

Hetgeen waar wij echter helemaal van achterover geblazen werden was de nieuwe modus genaamd Volta. Je kan Volta het beste vergelijken met de FIFA Street games van weleer en we waren gewoon bijna vergeten hoe leuk die games eigenlijk wel niet waren. Gezien de laatste versie van FIFA Street alweer uit 2012 stamt, voelde het echt goed om weer eens een potje straatvoetbal te kunnen spelen. Volta teams kunnen opgebouwd zijn uit drie, vier of vijf spelers met vrije keuze of je met keeper wilt spelen of zonder. Wij speelden het liefste zonder keeper, gezien je dan een klein doel krijgt en met allerlei leuke trucjes goals kan zetten. Volta voelde echt als een typisch pick-up-and-play spelletje, wat het naar onze mening ook ideaal maakt voor mensen die niet goed zijn in FIFA of er simpelweg verder niks mee hebben.

Volta bevat ook een verhaal waarin jouw team zijn weg naar de top van de straatvoetbalscene probeert te vinden. Jij kan zelf jouw eigen voetballer maken via een redelijk uitgebreide character creator en hem vervolgens zien schitteren op de parkeerplaats achter de supermarkt. Het is noemenswaardig dat EA zoveel moeite steekt in wat eigenlijk een extra game voor niks is. Je hebt gewoon je standaard FIFA met alle mogelijkheden van dien, maar ook Volta wat eigenlijk als een opzichzelfstaande game gerekend mag worden. Dat er waarschijnlijk geen nieuwe FIFA Street zal verschijnen, lijkt ons nu vrij voor de hand liggend. EA heeft dit trucje natuurlijk al eens uitgehaald met NBA Live 18, waarin straatbasketbal ook plots zijn entree maakte in de serie.

Niet helemaal perfect

In contrast tot het stadiongedeelte ziet Volta er wel wat slapjes uit. Je wordt veel dichter bij de spelers geplaatst en ook krijg je tijdens het verhaal natuurlijk allerlei cut-scènes voorgeschoteld. Hierin ziet het er allemaal niet zo mooi uit in tegenstelling tot twee volledige elftallen plus het nodige publiek. De lipsync was in de versie die wij speelden ook nog niet helemaal in orde, dus dat zag er niet al te best uit. De personages toonden nauwelijks emotie en ook de kleding leek wat flets. De bewegingen op het veld van elke speler zag er dan wel weer goed uit. Het lijkt er zodoende op dat er meer aandacht is gestoken in de bewegingen en fysica van elke speler in tegenstelling tot hoe hij of zij er uit ziet. Gezien de aard van het straatvoetbal is dat op zich een logische keuze, maar beiden was natuurlijk leuker geweest.

Voorlopige conclusie

De FIFA serie staat nu al een tijdje onder druk door het controversiële FIFA Ultimate Team, iets wat in België nu zelfs verboden is op de manier zoals we dat kennen van de franchise. Meer mensen hebben hun mening hier natuurlijk over laten horen en dus moet EA zich haast wel even van zijn beste kant laten zien. Volta is een nieuwe modus, volledig gratis voor iedereen die FIFA 20 aanschaft en voor ons een geweldige verrassing. Het stadion voetbal is en blijft gewoon prima en lijkt weer wat verfijnder dan voorgaande jaren te zijn. Voor wat het waard is, na het spelen van Volta zit de ondergetekende er zelfs aan te denken om misschien FIFA 20 eens in huis te halen. En dat is een behoorlijke prestatie an sich te noemen, gezien ik niks met de sport heb waar het hoofdzakelijk om gaat.