Gespeeld: NBA 2K20 – Een nieuw jaar, een nieuwe sportgame. Dat is inmiddels zo’n beetje dé regel die al uit de vorige eeuw stamt. En daarbij gaat vaak de groei van dit soort titels niet op een tempo dat we van sommige andere games gewend zijn zodra er een nieuw deel op de markt komt. Hoewel de serie met NBA 2K18 nog een grote sprong maakte met de toevoeging van The Neighborhood, lijkt NBA 2K20 zijn sporen te willen gaan verdienen met de wat kleinere verbeteringen. Het is natuurlijk ook verdomd lastig om elk jaar weer iets vernieuwends te doen met een sportgame, gezien sport gewoon sport blijft. Maar wel, nog altijd, een zeer vermakelijke sport.

Subtiele wijzigingen

Een ding wat ons direct opviel zodra wij de controller in onze handen gedrukt kregen was dat de spelers er weer een iets andere “feel” op nahouden wanneer je ze over het veld heen beweegt. En dat is een wijziging waar wij wel achter durven te staan. De besturing voelde gewoon net wat meer natuurgetrouw aan en als een logische stap vooruit. Bij het maken van een goede worp of een dikke loopactie om hem er in te dunken, voelde het allemaal weer net wat beter dan bij voorgaande edities. Je bent geen spelletje meer aan het spelen, jij bent de speler. NBA 2K20 gaat meer voor realisme dan ooit tevoren, wat de learningcurve voor nieuwkomers ook wat hoger maakt.

Maar daar houdt het niet op. Ook de mechanics van de spelers an sich zijn logischer én realistischer geworden. Neem zo het uithoudingsvermogen van een speler. Indien je bekend bent met een paar spelers uit de NBA-league, dan weet je wat je zoal van een speler mag verwachten als het aan komt op hoe snel hij van het veld af moet nadat hij flink zijn best heeft gedaan in de wedstrijd. Hier is nu ook zelfs naar gekeken. Een speler met een hogere rating kan niet per se langer rond rennen dan iemand met een lagere rating, want iedereen heeft zijn eigen specialiteit natuurlijk. Het zijn slechts kleine dingetjes die we nu benoemen, maar het is ergens wel heel cool om te zien hoe veel moeite er in is gestoken.

One of the big guys or girls

Er komt met NBA 2K20 wel één pittig grote toevoeging naar de serie en dat is natuurlijk de WNBA, oftewel dames basketbal. Gezien die ene andere grote sporttitel dit al in zijn mars heeft, kan NBA 2K20 niet achterblijven. Als je denkt dat dit er even vluchtig in is gepropt om maar politiek correct te zijn, dan heb je het grandioos mis. Waar mogelijk hebben de speelsters uit de WNBA dezelfde behandeling gehad als de reguliere NBA spelers. Dus ook van de dames zijn volledige motion-capture scans gemaakt om ze zo realistisch mogelijk naar voren te laten komen.

blank

Leuke presentatie, subliem voorgegeven

Eén ding waar wij stiekem toch wel fan van zijn in de NBA 2K games, zijn de zogenoemde halftime shows. Dit draagt op een zekere manier ook wel weer bij aan het realisme gezien je deze shows ook voorgeschoteld krijgt bij een daadwerkelijke NBA wedstrijd, maar ze hadden het niet hoeven doen in deze game. En tóch doen ze het. De shows die wij voorgeschoteld kregen waren voorzien van onder andere basketbal legende Shaquille O’Neal. We hebben Shaq-Fu nog niet uit ons netvlies weten te beitelen, maar om Shaq voorbij te zien komen in een fatsoenlijke game is natuurlijk altijd prima. Ook mag je rekenen op diverse dansjes van de aanwezige cheersquads gepaard met een flinke lichtshow.

We begonnen dit artikel al met het benoemen van de, over het algemeen, kleine verbeteringen die sportgames meestal met zich meebrengen. Zo is dat ook het geval voor het grafisch aspect. NBA 2K mag zichzelf al één van de, of misschien wel dé mooiste sportgame noemen, dus met NBA 2K20 blijft dit natuurlijk gewaarborgd. De bekendste spelers zijn allemaal weer on-par gebracht met hun huidige uiterlijk, dus dat ene rimpeltje wat Lebron vorig jaar nog niet had is nu wel te zien op zijn gezicht. De belichting en het schaduwwerk leek tijdens onze speelsessie ook een kleine upgrade te hebben gehad ten opzichte van voorgaande delen, dus ook daar kunnen we weer een vinkje bij plaatsen.

blank

Voorlopige conclusie

Mocht het nog niet duidelijk zijn, NBA 2K20 blijft natuurlijk een grootheid in de wereld van sportgames. De aandacht voor detail is haast bizar te noemen en Visual Concepts blijft voor zichzelf de lat alsmaar hoger leggen. Je zou haast denken dat er ondertussen niks meer te verbeteren valt, maar toch zorgen al die kleine verbeteringen bij elkaar er weer voor dat NBA 2K20 fris aanvoelt. De spelers voelen gewoonweg nog wat realistischer aan, wat de besturing het gevoel geeft alsof het gewoon natuurgetrouw is. Voor grote NBA fans is een game als deze in de gaten houden natuurlijk een no-brainer, maar ook WNBA fans kunnen zich voor gaan bereiden op 6 september, wanneer NBA 2K20 op de wereld wordt losgelaten voor de PS4.