Special: Yakuza 3 Remastered – Nu met de nieuwste delen op de PlayStation 4 heeft de Yakuza-serie eindelijk zijn publiek gevonden hier in het Westen. Fans van dag één weten natuurlijk al lang hoe leuk deze serie kan zijn met zijn gestoorde gevoel voor humor, intrigerende verhaal en vette combat. Nu, om de serie compleet te maken op de PlayStation 4, komen daarom de hoofddelen van de PlayStation 3 als remasters uit. Helaas niet de Kiwami behandeling, maar desalniettemin fijn voor de nieuwe fans die nooit de kans hebben gehad om deze games destijds te spelen. Of de remasters het ook waard zijn voor de spelers die bekend zijn met de gehele serie is de vraag waarop wij vandaag antwoord willen geven.

Humble beginnings

Yakuza 3 volgt Kiryu terwijl hij definitief een punt achter zijn Yakuza carrière wil zetten. We bevinden ons op de Ryukyu eilanden waar Kiryu nu de Sunshine Orphanage runt samen met Haruka. Zijn rust hier wordt al gauw verstoord wanneer hij opmerkt dat twee mannen hem aan het bespioneren zijn. Eén van de mannen blijkt de eigenaar te zijn van het land waarop het weeshuis van Kiryu staat en hij wil het land verkopen om hier een gigantisch resort te bouwen. Kiryu weigert dit natuurlijk en raakt in gevecht met deze man, wiens naam Rikiya Shimabukuro blijkt te zijn.

Na dit voorval realiseert Rikiya zich dat Kiryu hem goed kan helpen met zijn probleem en hij vraagt Kiryu om vergiffenis en zijn hulp. De geadopteerde dochter van de lokale Yakuza-leider Shigeru Nakahara is weggelopen. Kiryu gaat samen met Rikiya op zoek naar haar, om er achter te komen dat het allemaal net wat gecompliceerder ligt. De biologische moeder van het meisje blijkt samen te werken met Tetsuo Tamashiro, de leider van een vijandige Yakuza familie en hij wil het meisje gebruiken om het territorium van Nakahara over te nemen. Kiryu blijft achterna gezeten worden door zijn verleden en kan niks anders doen dan proberen dit conflict tot een goed einde te brengen.

Stapje terug

Hoewel Yakuza 3 er vandaag de dag nog zeker niet lelijk uitziet, is de stap terug naar de oude engine er niet één die je makkelijk maakt. De laadtijden zijn weer ouderwets lang en bepaalde animaties zijn niet zo mooi als wat je gewend bent van de modernere delen. Ook is de combat een stuk beperkter dan hetgeen we nu gewend zijn. Het combatsysteem van Yakuza 6 was bijvoorbeeld wat versimpeld tegenover diens voorgangers, maar was wel weer uitgebreider met de skills waar je uit kon kiezen in vergelijking met Yakuza 3.

blank

Dat wil niet zeggen dat we het niet leuk vonden om weer even herinneringen op te halen in deze game. Feit blijft dat Yakuza 3 gewoon een prima deel in de serie is, maar bij lange na niet de beste. Yakuza 4 en ook 5 hadden natuurlijk de kans om door te bouwen op de basis die door Yakuza 3 werd gelegd en wanneer we spreken over de basis, bedoelen we dat Yakuza 3 een soort blauwdruk is waarin diens opvolgers moesten excelleren wat ook betere delen als resultaat had.

Minigames galore

Wat voor veel mensen ongetwijfeld belangrijk zal zijn is de aanwezigheid van de minigames. Er is een casino waarin je diverse spelletjes kunt spelen, zoals blackjack en roulette, een bowlingbaan of ga in de kroeg een lekker potje darten. Voel je jezelf daar niet echt voor in de stemming, dan kan je natuurlijk ook even naar de golfbaan toe om daar een balletje te slaan. De meest uitgebreide “minigame” is bij uitstek de Underground Coliseum. Hier kan Kiryu het opnemen tegen andere vechtersbazen van over de hele wereld die elk beschikken over allerlei verschillende vechtstijlen. Wanneer je wint ga je natuurlijk met een geldprijs naar huis en de nodige experience points.

blank

Compleet

Naast natuurlijk een hogere framerate tegenover de PlayStation 3 versie, hebben we ook de pre-order content erbij gekregen. Misschien nog wel interessanter, ook de content die voorheen verwijderd was uit de Westerse release, zit gewoon in deze remaster inbegrepen. Hierdoor is de game gelijk een stuk completer en ook zijn eventuele (ver)taalfoutjes uit de originele release gecorrigeerd en, indien nodig, gelokaliseerd. Het mag dus duidelijk zijn dat Yakuza 3 Remastered de meest complete versie van Yakuza 3 is.

Conclusie

Yakuza 3 Remastered is de eerste van een serie remasters die SEGA gaat uitbrengen. In het pakket mogen we straks ook Yakuza 4 en 5 verwachten om zo de hele serie compleet te maken op de PlayStation 4. Voor het verhaal moet elke fan natuurlijk ook dit deel gespeeld hebben, maar verwacht niet dezelfde kwaliteit als van de recentere delen en de Kiwami remakes. Voor fans van het eerste uur valt ook wat te zeggen over deze remaster wat het de moeite waard maakt. De framerate is namelijk drastisch verbeterd en de content die voorheen afwezig was is nu ook inbegrepen. Echt een must durven we het ook weer niet te noemen, maar laten we realistisch zijn: drie toffe games die garant staan voor uren speelplezier, samen in één pakket voor zestig euro… Majima moet je wel een klap op je achterhoofd hebben verkocht als je dát als fan aan je voorbij laat gaan.