Special | Op bezoek in Litouwen voor de gamebeurs Game On – Gamebeurzen heb je tegenwoordig overal en in alle soorten en maten. In Nederland hadden we vroeger de Gameplay, gevolgd door Firstlook en tegenwoordig hebben we natuurlijk Gameforce dat zowel België als onze lage landen aandoet. Internationaal heb je de gamescom en Tokyo Game Show, al blijft het eeuwig zonde dat de E3 ter ziele is gegaan. Dit is lang niet alles, want in veel meer landen worden evenementen georganiseerd, zo ook in Litouwen. Niet het meest gangbare land om over te schrijven, maar op uitnodiging bezochten we onlangs Game On. Een beurs, die nog echt een gamebeurs genoemd mag worden.

Beurzen in de Baltische Staten

Litouwen is natuurlijk één van de drie Baltische Staten en om daar een beurs te organiseren is dat toch wel wat andere koek dan in Nederland. In het verleden waren vrijwel alle uitgevers in Nederland present en dus zagen de beurzen er goed gevuld uit met een hoop stands, nieuwe games, genoeg activiteiten, enzovoort. In het oosten van Europa ligt dat wat anders. Er zijn nauwelijks grote uitgevers present en sterker nog: voor sommige partijen is die regio niet eens interessant. Dan kijken we met een schuin oog naar Sony die doodleuk geoblocking toepast op onder andere de Baltische Staten, waardoor het officieel niet mogelijk is om het PlayStation Network te gebruiken.

Goed, dat is natuurlijk een andere discussie, maar we hebben aan den lijve ondervonden dat de beurs situatie in het oosten van Europa toch wat anders is dan in het Westen. Het is moeilijker om grote uitgevers te strikken en daarbij komt nog dat Litouwen eigenlijk het enige land is dat de ruimte biedt om grote beurzen op te tuigen vanwege het gebrek aan congrescentra in andere landen in de Baltische regio. Voor uitgevers moet de investering de moeite waard zijn, maar dat is met een relatief laag inwoneraantal lastiger te vertegenwoordigen. Klinkt allemaal als negatieve aspecten die een rem vormen op de mogelijkheid om een beurs te organiseren, maar het tegendeel werd bewezen.

Een echte beurs voor gamers

In de afgelopen jaren hebben we namens PlaySense natuurlijk een berg beurzen bezocht, in binnen- en buitenland. Internationaal gezien refereren we dan vooral aan de gamescom, wat de beurs der beurzen is nu de E3 niet meer bestaat. Dat evenement bestaat puur en alleen uit games als je op de consumentenvloer rondloopt. Een ervaring die je lokaal niet zo snel meer ziet. Natuurlijk heb je de Comic Con en Gameforce, wat twee beurzen zijn waar games zeker een rol spelen. Opvallend genoeg zijn die beurzen tegenwoordig, en dan met name die laatste, zo allround ingestoken dat je je nog kan afvragen of het een echte gamebeurs is.

blank

Natuurlijk is het afhankelijk van wat uitgevers willen en of er een budget beschikbaar is om te investeren in een beurs als Gameforce, maar toen wij het bezochten maakte het niet veel indruk. Her en der vind je wat games, maar voor de rest is het vooral activiteiten die niet eens per se iets met games te maken hebben en ook kun je er een hoop stands vinden waar je allerlei dingen kunt kopen. Nu is een beurs meer dan alleen games checken uiteraard, maar de Nederlandse gamebeurzen zijn door de jaren heen een beetje veranderd naar een algemene ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, influencers en meer. Niks mis mee, maar dat klassieke gevoel van een gamebeurs verdwijnt steeds meer.

In die zin is het frappant om te zien dat we op Game On in Litouwen precies die ervaring wel kregen. Oké, Activision was er niet met Call of Duty: Black Ops 6. Sony was ook in geen velden of wegen te bekennen met Astro Bot en van Microsoft eveneens geen spoor. Nintendo daarentegen had wel veel te bieden met een aardige stand. Ook Farming Simulator 25 was present en Wargaming liet bezoekers met een echte tanksimulatie spelen, waarbij de een achter het stuur zat en de ander het kanon bestuurde, waarbij het afvuren ook daadwerkelijk te voelen was. Het was een bijzondere ervaring en om het af te maken stond er zelfs een heuse tank.

blank

Heel veel games

Goed, dit zijn natuurlijk een beetje de grote namen als je het in perspectief stelt. Maar wat vooral opviel is dat wat kleinere ontwikkelaars uit Litouwen, de andere Baltische Staten en ook Polen allemaal plek hadden om hun games te laten zien. Het gevolg was dat er tientallen verschillende booths stonden waar games gespeeld konden worden. Meer dan we tegenwoordig in Nederland op beurzen zien. En de booths werden ook goed bezocht, overal mensen die echt games aan het spelen waren en genoten van de mogelijkheden en variatie. Het is lang geleden dat we een lokale beurs hebben bezocht die echt zo om games draaide.

Met maar liefst 5 hallen aan activiteiten, kan de beurs ook als vrij groot omschreven worden. De twee primaire hallen bestonden uit de genoemde uitgevers en bergen kleinere titels. In een wat kleinere hal was een heus podium te vinden waar een cosplay wedstrijd georganiseerd werd en waar Nintendo uitpakte met een behoorlijk grote stand. Weer een andere hal stond vol met stoelen voor een indrukwekkend podium, waar grootse toernooien op buitengewoon professionele wijze gespeeld werden. Zo’n podium voor esports hebben we in Nederland in ieder geval nog niet gezien.

blank

En alsof dat nog niet genoeg was, bevatte de beurs ook nog een kleinere hal met daarin een museum en wat andere 18+ games. Met andere woorden: een goed gevuld evenement wat alleen maar vrolijke gezichten opleverde. Zoals al aangegeven, het is een tijd geleden dat een lokale beurs zo ontzettend ‘games’ aanvoelde en dat was best een verademing. Maar het is niet alleen maar fun en entertainment, want de lokale game association had ook nog over drie dagen allerlei panels georganiseerd en sprekers ingevlogen, zodat er ook voor de professionele kant van de industrie genoeg te doen en leren viel.

Game On, volgend jaar terug

Nu begrijpen we dat naar Litouwen reizen voor een lokale gamebeurs misschien iets te overdreven is voor de gemiddelde Nederlander. Desalniettemin wilden we toch graag even onze ervaring met jullie delen en een impressie geven van wat we daar hebben gezien. Wat de belangrijkste les eigenlijk vooral is, is dat de klassieke gamebeurs zoals we die vroeger in Nederland hadden vervlogen tijd is. Het zijn uiteraard nog steeds ontzettend leuke evenementen om heen te gaan, maar het is veel meer dan alleen games en uiteindelijk zijn games waarvoor je naar een gamebeurs gaat, en dat was in Litouwen een verademing om te constateren. De klassieke gamebeurs van weleer, die bestaat nog op lokale schaal en keert volgend jaar eind oktober terug.

blank