Special | Marvel’s Spider-Man 2 op pc – Het tweede deel van Insomniacs reeks over de webslingerende superheld heeft zijn weg naar de pc gevonden. Het was een kwestie van tijd, Sony heeft immers ook de nieuwste delen van God of War en Horizon naar pc gebracht. Aan het roer van de pc-port staat wederom het Nederlandse Nixxes, die een erg goede historie heeft in het porten van PlayStation-games. Het begint er echter op te lijken dat het allemaal misschien in een net iets te rap tempo moet gebeuren, want het feit dat we deze special op een positieve noot gaan afsluiten had er wederom bijna niet geweest.
Erop geslingerd
De systeemeisen van Marvel’s Spider-Man 2 liegen er niet om. Als je alle toeters en bellen aan wilt zetten op een 1440p-resolutie zouden we een Radeon RX 7900 XTX nodig hebben volgens de vereisten. Onze videokaart is een generatie ouder, maar weet over het algemeen zijn werk nog goed te doen. We gingen de uitdaging aan.
- CPU: AMD Ryzen 5800X3D – 3,4Ghz
- RAM: 32GB Corsair Vengeance LPX – 3200Mhz
- GPU: MSI Radeon 6900XT Gaming Z Trio – 16GB
- Moederbord: MSI B550 Gaming Plus
- Opslag: Solidigm P44 Pro 2TB, Kingston Fury Renegade 2TB, Crucial MX500 2TB
- Scherm: LG UltraGear 27GL850 – 1440P, 144hz
Snel van start
We installeerden de game op de Solidigm SSD en stapten al snel in de schoenen van Peter die samen met Miles de stad inslingert om Sandman te stoppen. Laadtijden zijn zoals te verwachten nauwelijks aanwezig. In eerste instantie hadden we de grafische opties redelijk tam ingesteld om te kijken of een framerate van 144fps makkelijk haalbaar is. We zette de instellingen op de hoogste settings, met uitzondering van ray tracing, en schakelden AMD Fidelity Super Resolution 3.1 in samen met frame generation. Met deze instellingen was 144fps inderdaad goed te doen… Na de update van 6 februari. Over onze ervaringen voor die update zullen we het maar niet hebben, maar het was zoals we wel eens vaker vaststellen in deze specials kantje boord.
Na de update hoopten we ook eens te kunnen zien of we met ray tracing aan de slag konden gaan. Zonder het gebruik van upscaling en frame generation zette we de ray tracing instellingen in eerste instantie op laag, waarmee we nog steeds ruim boven de 60fps uitkwamen. Zodra we upscaling inschakelden in combinatie met ray tracing liepen we wel tegen een vreemd probleem aan. Ook al stelden we een lager limiet in qua maximale framerate, bleef de upscaling de game continu naar 144fps tillen. Je zou zeggen: mooi toch, zo veel frames? In dit geval was dat alles behalve mooi, want er werd zó veel geupscaled dat het er gewoonweg niet meer mooi uitzag. Zonder upscaling met medium ray tracing kwamen we rond de 45fps uit en alle instellingen daarboven waren vanzelfsprekend onspeelbaar.
Keuze genoeg
Wellicht zijn het kwalen in combinatie met AMD hardware, wie zal het zeggen. Gelukkig is de pc-port van Marvel’s Spider-Man 2 wel weer uitgerust met zo’n beetje alle grafische opties die je je kan bedenken. AMD’s FSR mag geen verrassing meer zijn, maar ook Nvidia’s DLSS en Intel’s XeSS upscaling zijn aanwezig. Voor de AMD en Nvidia opties is er ook frame generation aanwezig, iets wat met Intels XeSS tot op heden niet kan. Met dit arsenaal aan performance verbeteraars is het in ieder geval voor een overgroot gedeelte van pc-gamers mogelijk om een goed speelbare ervaring te krijgen.
Uit de richting
Als eerste probeerden we de besturing met muis en toetsenbord. Je merkt aan de manier waarop de camera draait, wanneer je met de muis beweegt, dat hier wel aandacht in is gestoken. Het voelt lekker strak aan in tegenstelling tot zweverig, wat je nog weleens tegenkomt bij pc-ports. Desalniettemin geniet een controller bij deze game de voorkeur. Gezien we met een PlayStation Studios game te maken hebben mag het voor zich spreken dat spelen met de DualSense-controller precies hetzelfde werkt als op de PlayStation 5. Denk hierbij aan de adaptieve triggers, de speaker en ook de haptische feedback.
Bij die laatste willen we even stilstaan. We hebben de game natuurlijk ook met een Xbox Series-controller gespeeld. Ik weet niet wiens idee het was om de haptische feedback uit de DualSense-controller naar de ouderwetse trilmotor van een Xbox-controller te vertalen, maar het is alleen maar vervelend. De DualSense wil, bijvoorbeeld, in scènes met een helikopter lichtjes gaan trillen om het gevoel na te bootsen wat je voelt indien een helikopter in de buurt is. De Xbox Series-controller begint op dat soort momenten te trillen alsof hij uit jouw handen wil ontsnappen. Ergens is het grappig, maar we hopen dat dit op den duur wel wordt gepatcht. Gelukkig kan je het trillen ook gewoon uitschakelen.
Conclusie
Het spande er even om, maar met de update van 6 februari biedt Marvel’s Spider-Man 2 op pc een prima speelervaring. Zoals je al hebt kunnen lezen heeft deze versie echter nog wel wat problemen. Gamebreaking zaken zijn wij, gelukkig, niet tegengekomen, maar zo liepen we wel tegen wat problemen aan wanneer we upscaling én ray tracing wilden gebruiken. De Xbox Series-controller trilmotor die overuren begon te draaien is iets waar we misschien om kunnen lachen, maar het is natuurlijk niet goed. Op dit moment is Marvel’s Spider-Man 2 op pc prima speelbaar, dus een afrader is het sowieso niet. Als je echter een zo’n gepolijst mogelijke ervaring wilt hebben, is ons advies om de komende weken even de patch notes in de gaten te houden en voor jezelf te besluiten wanneer je in wilt stappen.