Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic is een PSN-game met ragdoll physics en kan gezien worden als een close combat game. De game bestaat al een tijdje voor de pc en is ooit eens gemaakt door Mark Healey van Media Molecule. De game werd in 2005 beschikbaar gesteld op Steam van Valve en is vanaf 9 april ook vanuit de PlayStation Store te downloaden. De game is echter niet op Blu-ray te verkrijgen maar enkel als PSN-game te downloaden vanuit de PlayStation Store.

Spelmodi

RDKF:FoP kent een ‘uitdagingen’ modus waarin je 8 missies kunt voltooien exclusief de uitleg. Deze missies lopen uit één van een zo hoog mogelijke combo maken tot aan tonnen kapot gooien met ninja sterren. Tevens kennen al deze missies een ranglijst, op deze ranglijst vind je de hoogste scores van iedereen en kun je een beetje vergelijken met anderen hoe je het gedaan hebt. Helaas zijn er maar 8 missies welke je ongeveer in een uur of 2/3 allemaal hebt voltooid. Je kunt er dan nog wel voor kiezen om zo hoog mogelijk in die ranglijst te komen maar daar ben je ook weer snel zat van, gezien er altijd wel weer iemand is die beter is. Wel kun je ervoor gaan om een hogere medaille te halen per missie, je hebt namelijk bronzen, zilveren en gouden medailles. Je zal echter gaan merken dat dit nog aardig pittig kan zijn, maar voor de doorzetters is dit leuk gedaan. Ook is het mogelijk om je eigen personage te ontwerpen, dit doe je met kledingstukken en andere attributen die je vrijgespeeld hebt in de missies.

Daarnaast kent de game ook nog een multiplayer modus, deze multiplayer modus kent in totaal 8 levels met elk vier verschillende speltypes. De vier speltypes luiden als volgt; Strijd om leven en dood, Heerser van de heuvel, Vang de vis en Trefbal. In Strijd om leven en dood gaat het erom om zoveel mogelijk ‘kills’ te maken om zo de match te kunnen winnen. In Heerser van de heuvel moet je zolang mogelijk op een plateau blijven staan en hier een soort van dansje op doen om je tegenstanders kwaad te maken. In Vang de vis moet je een vis vangen (ja echt) en deze in een bak gooien, degene met het meeste aantal punten wint de match. Als laatste hebben we trefbal, hier moet je zoveel mogelijk een soort ‘vuurbal’ op je tegenstanders gooien om uiteindelijk de match te kunnen winnen. Het is mogelijk om één van deze speltypes op één van de acht levels te spelen met maar liefst vier spelers tegelijk.

Je kan er ook voor kiezen om tegen de computer te vechten in plaats van iemand die naast je zit. Iemand die naast je zit? Ja, het is namelijk niet mogelijk om deze game online te kunnen spelen. Het ontbreken van een online modus is dan ook meteen het grootste minpunt van deze game. Een online mode had deze game zeker naar een hoger niveau kunnen tillen, maar helaas zit het er niet in.

Gameplay

In deze game maak je veel gebruik van de SIXAXIS-mogelijkheden om speciale moves te kunnen doen. Over het algemeen voelen de SIXAXIS-controls bij games veelal ‘verplicht’ aan en had het er net zo goed niet in kunnen zitten. Met RDKF:FoP is dit echter niet het geval, naast het gebruikelijke schoppen en slaan kun je met de SIXAXIS nog eens extra harde aanvallen doen. Zo kun je door je controller te schudden een ‘elektrische bal’ maken welke je naar je tegenstander kunt werpen. Naast de SIXAXIS-functies is de gewone besturing ook prima in orde en makkelijk onder de knie te krijgen. Dit is knap gezien er aan elke button wel een functie hangt, zo is het namelijk mogelijk om te springen, schoppen, slaan, aan plateaus te hangen, voorwerpen op te pakken en te gooien, vijanden op te tillen en weg te gooien etc.

Tevens kun je ook combo’s maken door je vijand bijvoorbeeld in de lucht te gooien en er vervolgens naar toe te springen met je vuist, en hem op die manier in de lucht te houden. Al dit soort dingen heeft men prima uit weten te leggen in een tutorial modus. Het is dan ook niet aan te raden om meteen heel eigenwijs en stijfkoppig een match te gaan doen, maar wandel eerst gewoon de tutorial modus eens door.

Graphics en Geluid

De pc-versie van RDKF:FoP is inmiddels behoorlijk achterhaald qua graphics en de pixels daarvan zijn telbaar met het blote oog. Gelukkig is dit in de PS3-versie verbeterd en zijn vooral de achtergronden en personages veel scherper, ook de animatie is er flink op vooruit gegaan. Tevens zijn de typische Japanse deuntjes en het enorm vette intro muziekje van de game zijn verrassend goed voor een PSN-titel. De sfeer wordt dan ook flink verbeterd dankzij het geluid, ook de graphics zijn dik in orde voor een PSN-titel.

Conclusie

Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic is een vermakelijke PSN-titel die je helaas snel weg legt door het ontbreken van een online modus. Ook zijn er weinig missies en wanneer je deze allemaal voltooid hebt ben je snel uitgekeken op de game. Tijdens het spelen van deze missies zal je echter wel merken dat je met een topper te maken hebt en dat dat RDKF:FoP hele leuke gameplay biedt. Het is ook heel erg tof om deze game met een paar vrienden te spelen en je zal merken dat je al snel een glimlach op je gezicht krijgt wanneer je een vis vangt. Voor de rest zijn de graphics dik in orde voor een PSN-titel en lijkt het erop dat de lat al hoger wordt gelegd, een goed iets dus. Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic is vanaf 9 april verkrijgbaar in de PlayStation Store.

Pluspunten:

  • Leuke missies
  • Eigen personage ontwerpen
  • Eén van de betere PSN-games

Minpunten:

  • Geen online multiplayer modus
  • Te weinig missies