Sinds 5 maart is de film Watchmen te zien in de bioscoop en om dat compleet te maken lanceerde Warner Bros op dezelfde datum een game. Deze game heet Watchmen: The End Is Nigh en is gebaseerd op het gelijknamige stripboek. Dit is het eerste deel van een tweedelige serie en is enkel te verkrijgen in de PlayStation Store. Of deze game ook daadwerkelijk zijn geld waard is? Daar kom je snel achter in deze review!

Het verhaal

Het spel is een zogeheten prequel van de film. Dit wil zeggen dat alles plaatsvindt voor het verhaal van de film. De game zoomt in op twee personages van de Watchmen, genaamd Rorsarch en Nite Owl. De twee hebben beide zo hun eigen unieke krachten. Zo heeft Nite Owl een grappling gun waarmee hij regelmatig een dak op klimt en blijft Rorsarch liever met beide benen op de grond om te vechten met zijn vuisten. In het spel zul je de ‘Underboss’ moeten vangen, die uit de gevangenis is ontsnapt in het begin van de game. De zoektocht is opgedeeld in zes hoofdstukken welke samen deel één van de serie vormen. Het verhaal eindigt ook met een leuke twist, waardoor iedereen die het speelt ongetwijfeld uitkijkt naar het volgende deel.

Gameplay

Tijdens het spelen zul je, naar mate je vordert in het verhaal, steeds meer moves unlocken. Dit doe je door muntjes te verzamelen die meestal niet te missen zijn. Op deze manier kun je steeds mooiere en krachtigere moves doen met de twee helden. Rorsarch heeft bijvoorbeeld een Rage Mode waarbij zijn aanvallen sterker worden en hij minder vaak geraakt word. Later in het spel zul je zelfs automatisch counter-attacks kunnen doen tijdens deze Rage die, afhankelijk van hoe vol je rage meter is, maar van tijdelijke duur is. Met zo’n counter-attack kun je ook meteen het wapen afpakken van je tegenstander, wat natuurlijk mooi meegenomen is.

Ook je health- en ragemeter kun je uitbreiden door speciale kaarten te zoeken die verstopt zijn in de zes maps. Wat wel erg leuk is uitgewerkt zijn de speciale moves die je kunt doen om iemand af te maken. Zodra één van je tegenstanders bijna dood is krijg je een knop te zien, bijvoorbeeld driehoekje of R1, waarmee je hem op spectaculaire wijze afmaakt. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je ze nek breekt of hem head-first een aantal keer tegen een muur gooit. Mede door hoe gruwelijk dit eruit kan zien en het grove taalgebruik heeft het spel een rating gekregen van 16+.

De besturing is zo ongelooflijk simpel dat zelfs een ezel dit spel zo onder de knie heeft. Het loopt allemaal een beetje onhandig en ondanks dat alle combo’s vrij makkelijk te onthouden zijn ga je vanzelf snel genoeg button bashen. Ook de navigatie spreekt niet altijd voor zich. Je hebt geen radar of map in het spel en je zult dus af en toe even goed moeten kijken waar je heen moet. Gelukkig glimmen alle objecten zoals trappen als je ze moet gebruiken en dat valt meestal aardig snel op. Verder zal je teammate vaak voor je uit rennen na een gevecht en laat hij je op die manier zien welke kant je ongeveer op moet.

In het spel krijg je ook de optie om het verhaal samen met een vriend lokaal te spelen. Zo kun je gezellig samen vijanden in elkaar slaan en zul je elkaar af en toe moeten helpen om verder te komen dankzij de unieke kwaliteiten van beide speelbare characters.

Graphics

Grafisch zit het met Watchmen best redelijk in orde. Zeker voor een PlayStation Network game zien de omgevingen er erg goed uit en zit het goed in elkaar gestoken. Alle speciale finishing moves zijn best gedetailleerd en deze kloppen bijna altijd, op een enkele keer na waar je bijvoorbeeld door een muur heen loopt tijdens zo’n actie. Helaas zijn er verder ook nog wat minpuntjes te vinden, zoals wat screen tearing en wat lichte anti-alias problemen. Een laatste grafische ergernis is het feit dat elke tegenstander er hetzelfde uit ziet in elk hoofdstuk en deze ook allemaal dezelfde wapens gebruiken.

Sound

Waar het spel op grafisch gebied wat steekjes laat vallen zit het geluid wel weer prima in elkaar. De stemmen van Rorsarch en Nite Owl zijn hetzelfde als in de film, zo heeft Rorsarch weer zijn typische manier van vertellen waarbij hij de meeste lidwoorden weg laat. Ook bij gevechten zit het met het geluid dik in orde. Brekende botten en pijnlijke klappen klinken zo levensecht dat je er af en toe kippenvel van krijgt. Wanneer er een gevecht begint zul je dit ook meteen horen aan het wat agressievere deuntje die begint te spelen, evenals de rust die terug keert als je de laatste tegenstander hebt verslagen. Over het geluid valt dus zeker niet te klagen in de game.

Conclusie

Watchmen is helaas geen echte PSN-knaller, er zitten aardig wat minpuntjes in het spel die niet thuis horen in games van deze generatie. Desalniettemin is het voor fans van het stripboek en ook voor gamers, met niet al te hoge eisen, een absolute aanrader om de zondagmiddag te vullen met Watchmen. Als Warner Bros enkele minpunten verbeterd, kan deel twee zeker een PSN-knaller gaan worden. Het spel, die ongeveer vier uur aan gameplay bied, is op het PlayStation Network te koop voor ongeveer € 15,-.

Pluspunten:

  • Leuk verhaal met open einde
  • Indrukwekkende sounds
  • Offline co-op

Minpunten:

  • Screen tearing
  • Eentonige gameplay