Review: FIFA Street – Het was vorige week eindelijk zover voor veel FIFA fans, FIFA Street kwam in de winkelschappen! De gemoederen waren vrij hoog, want het is alweer een poosje geleden dat EA met een FIFA Street game op de markt kwam. De voorgaande delen werden vaak gespeeld, maar eindigden gauw in de kast aangezien de game teveel in herhaling viel. Is EA er na enkele jaren dan in geslaagd om de game een hogere replay waarde te geven en is het goed neergezet? Dat gaan jullie allemaal lezen in deze review.

I like to move it, move it

Persoonlijk ben ik een groot FIFA fanaat en FIFA Street mocht uiteraard niet in mijn rijtje ontbreken. Roy gaf mij de mogelijkheid om deze game te reviewen en hier zei ik dan ook absoluut geen nee tegen. Ik had erg veel zin in de game, aangezien ik graag speel met skillmoves op normale FIFA games. Ik was vooral geïnteresseerd in de nieuwe game modi en de uitgebreide World Tour. Om eventjes wat te wennen aan de game ging ik dus eerst aan de slag met wat kleine potjes offline tegen een computergestuurde tegenstander.

Ik koos het Nederlands elftal, aangezien er geen Eredivisie clubs in de game zitten en begon een potje vijf tegen vijf te spelen. De besturing voelde voor mij vrij natuurlijk aan. Met L2 liet je lekker de bal langs je benen circuleren om zo op het juiste moment uit te halen en die truc of panna los te laten op je tegenstander. Een panna is uit te voeren met enkele combinaties van de bovenste knoppen en de normale trucjes vergaan exact als op FIFA door middel van de rechter joystick. De rest van de besturing is ook exact hetzelfde als die op FIFA, alleen kan je nu door middel van de L1 toets spectaculaire doelpunten maken in de vorm van hakjes, roulettes en omhalen. Na een paar potjes te hebben gespeeld en kennis hebben gemaakt met de besturing, was het tijd voor het echte werk.

Let’s hit the street

Uit nieuwsgierigheid ben ik als eerste aan de slag gegaan met de nieuwe gamemodi. Er waren in totaal vier nieuwe gamemodi, namelijk Panna, Last Man Standing, Freestyle en Futsal. Ik begon met een potje Panna en in deze gamemode is het de bedoeling om je tegenstander te kijk te zetten met panna’s en trucjes. Voor een panna krijg je drie punten en voor een normale truc krijg je er maar één. Uiteindelijk krijg je deze punten pas wanneer je ook daadwerkelijk scoort in het doel van de tegenstander, als het andere team dan ook al enkele punten had vergaard dan gingen deze terug naar nul.

Last Man Standing is een gamemode waarin je met drie of vier man tegenover elkaar staat met als doelstelling om zo vaak mogelijk te scoren. Wanneer je scoort, zal er één speler verdwijnen van je team en de speler die als eerste al zijn spelers heeft weggewerkt wint. Er zit geen tijdslimiet op, dus soms is het wel tien minuten zwoegen en zweten om die laatste goals te maken, aangezien het hele kleine doeltjes zijn.

Freestyle is weer een geheel andere gamemode. Hierin is het de bedoeling om zoveel mogelijk trucjes te doen en je tegenstander helemaal voor aap te zetten. Door zoveel mogelijk combinaties te maken en uiteindelijk af te werken op het doel, krijg je punten. Wie het eerste een X aantal punten heeft gehaald, wint de game. Ook hier is geen tijdslimiet.

De laatste nieuwe gamemode, Futsal, vond ik persoonlijk het leukste. Dit was gewoon een potje lekker zaalvoetballen onder het mom van vrij spelen en scoren. Dit was ook de enige gamemode waarin er letterlijk vrije ballen en strafschoppen werden gegeven. Vaak duurde een potje tweemaal drie minuten en de speler met de meeste doelpunten wint.

Al deze gamemodi zijn een eer aangename toevoeging aan het FIFA Street genre en ik heb me dan ook zeer vermaakt met al deze verschillende modi. Er is uiteraard nog één grote op zichzelf staande gamemode en dit is natuurlijk World Tour.

Trip around the world

World Tour is toch wel de gamemode waar de gehele game eigenlijk om draait. In deze gamemode maak jij jouw eigen Virtuele Prof aan om zodoende een team te creëren van straatvoetballers. Je werkt je in feite op over vier verschillende regio’s van lokaal tot aan wereldwijd. Dit doe je in de vorm van de eerder genoemde gamemodi, toernooien en eindtoernooien.

Aan het begin van deze gamemode merkte ik helaas weer op dat ook hier niet gekozen kon worden om te beginnen in Nederland. Waarom ik dit zo raar vind? Nou, omdat Nederland toch wel bij de wereldtop hoort qua straatvoetbal. Je kan zoals gewoonlijk wel kiezen uit Duitsland, Frankrijk, Engeland en Spanje, maar Nederland wordt weer onderdrukt door deze grote landen, jammer. Om mijn verdriet te koesteren heb ik daarom maar besloten om te beginnen in Amerika, aan de West-Coast wel te verstaan. Eindelijk eens onder de bad guys van de wereld.

Het begin hebben we allemaal al mee kunnen maken in de demo en elk personage begint gewoon op niveau één. Je begint uiteindelijk met een team van zes tot tien spelers en in de loop van de tijd kan je hier steeds meer spelers aan toevoegen of je mindere spelers omruilen voor betere voetballers. Deze spelers kunnen maximaal levelen tot aan niveau 75, dus hier ben je nog wel eventjes zoet mee.

We kennen het allemaal wel in de meeste shooter games. Vooral in de singleplayer worden we hier vaak moe van het continue neer moeten knallen van een nieuwe horde vijanden in de game. Dit gevoel kreeg ik ook een klein beetje bij FIFA Street, want de game word uiteindelijk wat te eentonig. Het draait allemaal alleen om het vrijspelen van de verschillende kledij, teams en nieuwe skills voor je personages. Veelal is het willekeurig wat combinaties maken en de trucjes komen te voorschijn en op het hoogste niveau wordt de AI ook niet bepaald moeilijk. Dit laatste kan natuurlijk aan mij liggen en er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het lastig vinden, maar de AI had wel wat pittiger gemogen in mijn ogen.

Tevens is de AI niet bepaald slim in deze game. Zo heb ik al menigmaal gehad dat de keeper de bal gewoon de goal in liet rollen terwijl deze hem gewoon op kon pakken of tikt de keeper een bal gewoon in het eigen doel terwijl deze net terug kaatste van de paal. Allemaal van deze kleine dingen opgeteld zorgen ervoor dat jij net die belangrijke game wel of niet wint.

Online

Wanneer ik FIFA speel, wil ik natuurlijk ook graag online een balletje kunnen trappen. Dit geld natuurlijk ook voor FIFA Street, maar toen ik de online mode voor het eerst opstartte was ik opnieuw een beetje teleurgesteld. Het is namelijk alleen mogelijk om vijf tegen vijf, zes tegen zes of Futsal online te spelen! Waar juist de leuke gamemodi als Panna, Freestyle en Last Man Standing zeer goed voor tijdverdrijf zouden kunnen zorgen. Een ander punt is dat de tegenstander veelal schijt heeft aan het fenomeen ‘Street’ en gewoon normaal een balletje rondtrapt om te scoren. Dit vond ik zo jammer, want het draait tenslotte allemaal om de trucjes in deze game, helaas kreeg ik rebelse berichtjes terug van mijn mede gamers toen ik ze dit wou uitleggen.

Buiten deze drie modi om is het nog wel mogelijk om een soort van Free for All te spelen. Dit is dan in de vorm zoals we die zijn gewend op FIFA, alleen dan op een kleinere schaal. Er staan namelijk twee teams van vier spelers tegenover elkaar en deze spelen dan twee keer drie minuten tegen elkaar, terwijl iedere gamer zijn eigen gemaakte Virtuele Prof bestuurd. Dit concept is ook zeer leuk, maar af en toe tref je van die egoïsten die zelf mooie goals willen maken.

Grafisch

FIFA Street draait in zijn geheel op de engine van FIFA 12 en dit is terug te zien in de game. De grafische kwaliteiten van het spel zijn goed te noemen en hier heb ik dan ook niet veel op aan te merken. Het enige is, dat we ook al gewend waren van FIFA 12, dat spelers af en toe uit zichzelf rondjes tollen, op hun bek gaan en ik heb één keer gehad dat de bal door de muur ging en toen kreeg ik hem ook niet meer terug. Ik heb moeten wachten tot de tijd verlopen was en de eindstand was twee minuten voor tijd al op het scorebord te zien.

Sound

Eindelijk zijn we een punt waar ik dan wel zeer goed over te spreken ben! Het geluid in de game vond ik rondweg formidabel en de sfeer van het straatvoetbal kan je dan ook gewoon proeven. De soundtrack varieerde van salsa muziek tot aan dubstep en lekkere swingende zomerse platen. Het publiek om de velden was ook zeer levendig met veel gejuich, gejoel en spandoeken. Tot mijn grote plezier was het gelukkig in de volledige game wel mogelijk om het Nederlandse commentaar uit te zetten, want deze was ik wel helemaal zat na het spelen van de demo. Op het geluid heb ik helemaal niks aan te merken, mooi gedaan!

Conclusie

FIFA Street is een zeer leuke game om tussendoor te spelen tegen vrienden. Elkaar lekker de gek aan steken met trucjes en panna’s word beleefd zoals nooit tevoren, maar helaas mist de game nog aardig wat punten. De moeilijkheidsgraad op Hard is niet bepaald ‘lastig’ te noemen en online missen gewoon heel wat leuke gamemodi. Helaas word Nederland, koning onder het straatvoetbal, ver onderdrukt en zijn er hier en daar nog kleine AI problemen. Voor de rest is de game grafisch goed in orde met zo nu en dan wat kleine aandoeningen, maar het geluid in de game is helemaal top.

Pluspunten

  • De game ademt echt sfeer uit
  • Geluid is formidabel en sfeervol te noemen
  • Zeer leuke toegevoegde gamemodi…

Minpunten

  • … waarvan de meest leuke online niet te bespelen zijn
  • Moeilijkheidsgraad tegen CPU niet heel lastig
  • Nederland wordt onderdrukt
  • Het gevoel van herhaling overheerst