Hands-on: Tales of Graces F – Namco Bandai zal eind deze maand met een gloednieuw deel in de Tales of franchise komen en deze draagt de naam Tales of Graces F. Een in animé opgezette role playing game die vooral naar Japanse tradities neigt zonder hierin verouderd te zijn. Dat is wat Tales of Graces F is en wij konden met een preview versie aan de slag. De volledige versie hebben we ook al tot onze beschikking, maar de recensie vraagt wat meer tijd. Dat neemt niet weg dat we jullie al het één en ander kunnen vertellen op basis van enige tijd spelen.

Het jonge jochie Asbel en zijn broertje Hubert

In Tales of Graces F draait het min of meer om Asbel. Asbel is een klein jochie die met zijn broertje Hubert besluit om een heuvel te gaan bewandelen, vlak naast het dorp waar hij woont. Deze heuvel is echter iets waar de twee jongemannen voor gewaarschuwd zijn. Toch trekken ze zich daar niet al te veel van aan en bovenop de heuvel treffen ze een jong meisje aan dat ligt te slapen. Door hun gepraat ontwaakt het meisje, dat overduidelijk goed in de war is. Al snel blijkt dat ze niet helemaal zo is als de rest.

Ze weet haar naam niet meer, ze weet niet waar ze vandaan komt en door blindelings achter een fladderende vlinder aan te lopen lazert ze bijna van de klif af. Gelukkig zijn daar Asbel en Hubert om haar nog net een pijnlijke dood te ontzeggen en vervolgens nemen ze haar mee naar het dorp. Hier treffen ze andere bekende figuren aan, waaronder een vriendin van Asbel. Tijdens één van de conversaties merk je dat het mysterieuze meisje de gedachten van een ander kan horen, maar ook dat geeft verder niet al te veel duidelijkheid over haar achtergrond.

Het verhaal ontvouwt zich vanaf hier langzaam tot een grootse gebeurtenis waarbij Asbel een zeer belangrijke rol speelt. Zijn opa is een belangrijke man in het dorp en op het moment dat het daar verkeerd mee afloopt is Asbel min of meer genoodzaakt op te treden zoals zijn opa deed. Het mysterieuze meisje speelt hier uiteraard ook een belangrijke rol in, maar daar komen we in de recensie wel uitgebreider op terug. In ieder geval is het duidelijk dat de game je direct na het opstarten in het verhaal trekt.

Nu is het verhaal in de eerste instantie niet eens zo heel spectaculair, maar de fijne grafische stijl en prima Engelse voice-acting doen je al snel doorspelen omdat je wilt weten wat er nu eigenlijk allemaal aan de hand is. Het verhaal van de game wordt verteld op twee manieren. Zo zijn er ellenlange cut-scenes en anders tref je dialogen via tekstballonnen aan. Tales of Graces F is dan ook niet echt een game die je op een uurtje of vijf uitgespeeld hebt. Het is namelijk een rasechte role playing game, maar dan wel volgens de huidige maatstaven.

Realtime klappen uitdelen

Vijanden op je pad zie je gewoon lopen, dus je kunt ze ontwijken. Mocht je onverhoopt of moedwillig toch in een gevecht terecht komen, dan hoef je niet de beurt af te wachten. Nee, je belandt in een soort ‘arena’, waarbij je realtime klappen kunt uitdelen. Je bent vrij om op de vijand af te rennen en inkomende aanvallen door goed te bewegen te ontwijken. Dit levert nadien XP en items op, zoals het een goede RPG betaamt. In dat opzicht zit er voor een role playing game best een lekker tempo in en het blijft bovendien fijn om vijanden te zien, zodat je ze kunt ontwijken als je geen zin in vechten hebt.

Als je eerdere delen gespeeld hebt in de Tales of franchise, dan zul je niet al te veel nieuwe dingen aantreffen in deze episode. Het is vooral meer van hetzelfde qua gameplay, maar dat werkt allemaal als een zonnetje voor zover wij het gespeeld hebben, dus iedereen die er op zit te wachten hoeft zich niet echt druk te maken. In dat opzicht is Tales of Graces F een veelbelovende game die vooral voortborduurt op het succes van de franchise en als je een beetje veel tijd hebt dit najaar dan zul je je hier enorm mee gaan vermaken. Zowel door de fijne gameplay als door  het best leuke verhaal en de toffe personages.

Voorlopige conclusie

Tales of Graces F is vooral meer van hetzelfde, maar dan uiteraard wel met een eigen insteek qua verhaal en doelen. Toch blijft het redelijk dicht bij de solide basis van de franchise en in dat opzicht hoef je ook niet echt veel bijzondere vernieuwingen of veranderingen te verwachten. Grafisch is het een prima animé stijltje en hoewel het geen fenomenale prestatie is wat de game levert hoeven we niet te klagen. Als je een beetje liefhebber bent van Japanse rpg’s, dan zal Tales of Graces F een prima aanschaf zijn, althans dat is wat we concluderen op basis van de preview versie. Wij duiken nu de volledige game in en binnenkort mag je de recensie verwachten.