Special: Tekken Tag Tournament 2 – Het duurt niet lang meer of de koning der fighting games komt met een nieuw deel op de markt. Het gaat hier natuurlijk om Tekken Tag Tournament 2, welke bijna volledig in de stijl van het eerste deel verder gaat. Natuurlijk zitten er ook de nodige veranderingen in de game verwerkt, want de voorganger is alweer zo’n 12 jaar oud. Twee van deze onderdelen nemen we ditmaal onder de loep, namelijk de WTF en de Fight Lab modus. Twee erg interessante, maar vooral handige toevoegingen aan de game. Mochten deze twee termen je helemaal niets zeggen, maar ben je wel benieuwd? Lees dan vooral even verder…

Het maak niet uit of je al 10 jaar, of pas 10 minuten speelt

Tekken is al sinds het ontstaan een game voor iedereen. Jong, oud, man of vrouw – iedereen kende Tekken en door de grote variëteit aan personages was er altijd wel iemand die je aan het spelen hield. Zeker nu je weer met twee verschillende vechters tegelijk kunt spelen zijn er nogal wat moves die je moet kennen en voor het gemak ook onthouden. Zeker als je een kans wil maken tegen Tekken’s immer pittige AI, maar al helemaal wanneer je het opneemt tegen de wereld via de online modus.

Natuurlijk is er in Tekken altijd voldoende keuze geweest om je skills te verbeteren en te oefenen tegen verschillende vijanden met een personage naar keuze, maar Namco Bandai wilde ditmaal eens een compleet andere kant inslaan. Daarom hebben ze de Fight Lab modus uitgevonden, een tutorial, maar dan helemaal anders. Zo volg je tijdens de tutorial een verhaallijn waarin jij de welbekende Combot moet vertolken. Uitgevonden door Violet (die eigenlijk heel iemand anders blijkt te zijn) volg jij een opleiding om de ultieme vechtersbaas te worden. Dit doe je door specifieke trainingen te volgen die vaak in de vorm van leuke, maar uitdagende mini-games komen. Deze afwisseling is tijdens een fightinggame erg wenselijk. Het geeft je namelijk naast een opfriscursus van verschillende moves ook nog eens rust voor de vingers!

Combot is geen dom sponsje

Zoals de fans van de franchise wel zullen weten is Combot een spons als het gaat om dodelijke fighting moves. Hij heeft de mogelijkheid moves van iedere ander personage over te nemen en permanent toe te voegen aan zijn eigen collectie. Dat is erg handig, vooral omdat je tijdens de Fight Lab modus die moves tot het uiterste kan testen. Niet alleen wordt het offensieve gedeelte getest, maar ook het defensieve. Zo krijg je bijvoorbeeld een side-step training, maar moet je daarnaast ook een beproeving doorstaan die puur gebaseerd is op timing of snelheid. Eenmaal alles doorstaan? Lees dan even met ons mee hoe je deze vaardigheden online kunt showen!

Online op een geheel ander niveau

Namco Bandai introduceert in Tekken Tag Tournament 2 ook de ‘WTF mode’. Dit staat niet voor ‘What the Fuck’, maar voor World Tekken Federation – de vernieuwde en verbeterde online modus van de Tekken franchise. Deze heeft een aantal dingen die meteen in het oog springen en vooral erg handig zijn om nauwlettend in de gaten te houden. Samen met de feedback van de Tekken community is er gewerkt aan meerdere functionaliteiten die het online gedeelte naar een hoger niveau getild hebben. Voorbeelden hiervan zijn de buitengewoon uitgebreide statistieken die tot op jouw favoriete (meest gebruikte) move bijgehouden worden. Je hebt ook de mogelijkheid om via WTF een team te creëren waarmee je samen vecht, maar ook statistieken, punten en geld deelt. Tijdens je gevecht worden meteen alle statistieken geüpload en rechtstreeks op het real-time leaderboard geüpdate.

Zoals je dus hebt kunnen lezen is Tekken Tag Tournament 2, mede door deze twee elementen, enorm vooruitgegaan op haar voorganger en die was… nee, ís nog steeds erg goed. Namco Bandai heeft het lef om anders te zijn en dat gaat ze tot nog toe goed af. Ons hebben ze al voor een groot gedeelte overtuigd en of het totaalplaatje ook aan de verwachtingen voldoet kun je binnenkort lezen in onze uitgebreide review van mijn collega Roy!