Forum

Topic: Zijn de PS5 rustmodes weer veilig?

Anoniem's avatar

Zoals iedereen wel weet had de PS5 direct na launch serieuze problemen met de rustmodes waarbij de console onbruikbaar kon worden, gegevens verloren of corrupt konden raken enz..

Er werd toen (ook door PSX) geadviseerd de rustmodes niet te gebruiken. Dit hebben ik en mijn vrienden dus ondertussen ook niet meer gedaan.

Daarna werd het echter redelijk stil rondom deze issue, althans, ik heb er niet veel meer van gehoord. Vandaar mijn vraag:

Is het ondertussen ‘veilig’ om de rustmode weer te gebruiken?

Anoniem reageren

Je bent niet ingelogd op PSX-Sense, heb je wel een account? Dan kun je hier inloggen. Heb je geen account? Klik hier om te registreren of post anoniem hieronder.

24 reacties

 1. Anoniem -
  Anoniem-7094's avatar

  Ik heb zelf een ps5 vanaf het begin, mijn ps5 is een paar keer per ongeluk in Rust modes geraakt, zo ook van de week nog ik heb vanaf het begin daar geen problemen mee gehad en ik dacht dat de problemen voornamelijk veroozaakt werden als er een externe HDD aan hing

 2. Anoniem -
  Anoniem-9798's avatar

  Heb hem een paar keer in die modus gehad. Geen probleem.

 3. Anoniem -
  Anoniem-9126's avatar

  Ik heb mijn ps5 nu zo’n 3 maanden. Ik speel er dagelijks op en ik zet’ m altijd in rustmodus na het spelen, tot nu toe geen crash van de ps5 gehad.

 4. 5199 XP
  RobanosSmatros's avatar

  @Anoniem-9126: Je moet hem denk ook is gewoon uitzetten he hahaha rest modus is niet voor eeuwig.

 5. 7542 XP
  7th-son's avatar

  Ik heb m’n ps5 met externe SSD gewoon rust staan, geen enkel probleem.
  Maar ik laat dan ook m’n ssd er wel gewoon in zitten tijdens rust.b misschien is dat het probleem wel?

  @RobanosSmatros: iedereen komt op een gegevenb moment in de eeuwige rust modus te zien

 6. Anoniem -
  Anoniem-2053's avatar

  Heb de PS5 nu 5 maanden ongeveer en heb hem altijd in rustmodus gezet, geen issues ervaren.

 7. Anoniem -
  Anoniem-4619's avatar

  1x per ongeluk gebeurt, maar geen problemen mee gehad.
  Weet ook niet of het inmiddels verholpen is.

 8. Anoniem -
  Anoniem-8814's avatar

  Heb mijn PS5 sinds begin december elke nacht in rust mode staan (wel zonder game open) en heb tot nu toe nog 0 crashes gehad.

 9. 80 XP
  BozeMax's avatar

  Bedankt voor jullie reactie allemaal. Ik heb er zelf ook een externe opslag aan hangen en ook enkele keren hem perongeluk of bewust in rustmode gezet. (met name voor remote play). Nooit problemen gehad.

  Vind vooral gewoon apart dat er zoveel te doen was over dit probleem maar geen officiële berichten over een fix te vinden zijn. Alsof het probleem nooit bestaan heeft of gewoon verdwenen is.

 10. 1062 XP
  jonas46's avatar

  @BozeMax: Veel van die zogenaamde problemen werden verzonnen door Sony haters. Er waren/zijn uiteraard problemen van bij het begin, dat ontken ik niet. Maar de hoeveelheid problemen zou ik toch met een korrel zout nemen. Ik heb sinds de launch geen enkele crash ervaren met mijn ps5. Staat wel steeds volledig uitgeschakeld omdat ook ik niet zeker weet of de rust modus veilig is.

 11. 5199 XP
  RobanosSmatros's avatar

  @7th-son: mwah als ik naar de hel ga dan pas zal ik echt leven hoor!!!

 12. Anoniem -
  Anoniem-2213's avatar

  Gebruik restmode altijd. Gebruik ook heel veel de quickresume ook met games op externe HD. Heb de console sinds launch. Dat probleem was volgens mij al na de eerste patch gefixed.

 13. Anoniem -
  Anoniem-5890's avatar

  Goede vraag… Ik was hier ook wel benieuwd naar. Ik zet mijn PS5 altijd helemaal uit. Per ongeluk wel een aantal keren in rustmodes maar nooit daarmee problemen gehad. Ik heb wel al een X aantal keren een vastloper op mijn PS5 mogen ervaren. Vooral spiderman MM was een game die de ps5 regelmatig liet vastlopen (beeld bevroor) of zelfs crashen. Ik heb nooit externe schijven gebruikt.

  Mijn PS4 heb ik altijd in rustmode gezet. Hier heb ik nooit problemen mee ervaren.

 14. Anoniem -
  Anoniem-5205's avatar

  Ik heb m sinds dag 1 en nooit problemen

 15. 347 XP
  giovanni2903's avatar

  @BozeMax:

  het probleem was er wel degelijk bij launch, met de eerste grote update is het gefixt. het staat alleen niet in de patch notes

 16. Anoniem -
  Anoniem-8808's avatar

  bij mij geeft ie wel regelmatig een groen scherm met het in rust modus zetten. waarna de database weer opgebouwd dient te worden. wat wel apart is, als ik mijn tv uitzet als de console aan staat gaat ie wel elke keer zonder problemen in rust modus. handmatig in rust zetten geeft telkens weer problemen, en is dus bij mij iig nog niet opgelost.

 17. Anoniem -
  Anoniem-8846's avatar

  @jonas46:
  Ben zeke geen hater heb een hekel aan microsoft vind de ps5 geweldig maar elke keer als ik bv vanwege de kleine even een tijd weg ben en hij schiet dan in rustmode heb ik een probleem slaat ie vast kan je hem alleen aankrijgen met meerdere malen indrukken knoppen op console en krijg je allerlei foutmeldingen van verkeerd uitgeschakels stroom niet zomaar verwijderen etc ….. Dit is een bestaand en zeer irritant probleem

 18. Anoniem -
  Anoniem-6521's avatar

  @giovanni2903:
  Nee is nog niet gefixed mijn ps5 gaat ook uit het niets gewoon aan ….

  Net nig heb fortnite gespeeld ps5 uitgezet

  Zijn in de slaapkamer en 15 min later hoor je piep ….. Gaat ie uit zichzelf aan …
  Als ik dat niet hoor staat ie de volgende ochtend in rustmodus vast en krijg je hem enkelt aan met meerdere knoppen drukken op console en allerlei foutmeldingen

 19. 816 XP
  Esromeron's avatar

  @jonas46:

  Het probleem wat de topic starter omschrijft bestond helaas wel echt.

  Ik heb mijn PS5 sinds februari 2021 en helaas heb ik inderdaad een aantal keer dat mijn PS5 in rust modus stond en niet meer aan ging. Een hard reset / stroom er af deed dan de truuk, maar sindsdien was ik ook voorzichtig met de rust modus gebruiken, terwijl het juist zo lekker is direct te continueren in een game.

  Ook ik had/heb niet meegekregen dat deze issue is verholpen. Erg fijn om te lezen, ga er gelijk weer gebruik van maken.

 20. 347 XP
  giovanni2903's avatar

  @Anoniem-6521:

  Probeer een meer een fabrieksherstel. Kan best zijn dat de eerste units het nog steeds hebben, neem dan contact op met sony dan krijg je in veel gevallen een nieuwe. Ik heb namelijk nergens last van, dus ligt echt aan jouw console

 21. 7542 XP
  7th-son's avatar

  @Anoniem-8846: doe eerst eens een fabrieksherstel, zodat de console helemaal leeg is.
  Zet daarna de power saving modus uit dat wanneer je niets doet je ps5 in rust modus gaat.
  Dan gebeurt dat alvast niet meer.
  Daarna ff uitproberen wat er gebeurd als je de console handmatig in rust modus zet. Kijken of het probleem er dan nog is.
  Zo ja, dan ligt dit toch echt aan je console hoor. Ik ken echt totaal niemand meer die dit probleem nog heeft.

  @Anoniem-6521: de tv waar de ps5 op zit aangesloten, word daar de input gewijzigd of iets dergelijks?
  Kijk eens wat er gebeurd als je one touch play en power off link uit zet in de HDMI opties van je ps5

 22. 816 XP
  Esromeron's avatar

  @7th-son:

  Precies, daar dacht ik ook aan. Als ik per abuis het HDMI kanaal selecteer waar mijn PS5 op is aangesloten start het zichzelf ook op. Zelf vind ik het vaak handig en laat ik het dus aanstaan, maar als meerdere van je TV gebruik maken kan het handig zijn dat uit te zetten.

 23. 7542 XP
  7th-son's avatar

  @Esromeron: Vandaar mijn reactie dus ook inderdaad.
  Zelf heb ik die problemen gelukkig niet, ik kan eigenlijk niet eens op de verkeerde hdmi kanaal drukken haha. Alles automatisch wat ik heerlijk vind werken 🙂

 24. 975 XP
  RLXTR's avatar

  Ik heb hier gelukkig nog nooit last van gehad. Mijn PS5 staat het grootste deel van de tijd in ristmodus en er hangt al vanaf het begin een HDD aan voor mijn PS4 games.