PSN
Twee weken geleden kwam er na anderhalf jaar een einde aan de lange stilte rondom het hacken van de PS3 en werden er verschillende zogenaamde ‘sleutels’ op het internet gezet, waar hackers mee aan de slag konden. Gevolg hiervan was dat onder andere de allernieuwste games illegaal gespeeld kunnen worden, iets wat tot een paar weken geleden niet mogelijk was.

De afgelopen twee weken zijn er heel wat ‘sleutels’ en programma’s gelekt, maar vanuit Sony bleef het stil. Dit tot ergernis van veel PS3 gebruikers. Vaak werd de vraag gesteld, en wij dan? Wij die wel al ons geld uitgeven aan games? Vandaag heeft Sony alsnog een verklaring online gezet, waarin het gebruikers met zogenaamde ‘Custom Firmwares’ (aangepaste software waardoor illegale spellen te spelen zijn) waarschuwt en de kans geeft deze van zijn/haar PS3 te verwijderen. Doen ze dit niet, dan dreigt Sony ze uit te sluiten van het Sony Entertainment Network ofwel PSN.

Maar waarom reageert Sony pas nu? Waarom vandaag, en waarom met een waarschuwing? Waarom kwam Sony niet met een firmware update, waarom geven ze de hackers nog een kans de Custom Firmware van zijn/haar PS3 te verwijderen?

Het antwoord hierop is heel simpel, Sony kan simpelweg niet veel meer doen. Hoe frustrerend het ook is voor de fanbase die Sony wél legaal ondersteund, ligt de PS3 op dit moment zo ver open dat het niet een kwestie is van een software update uitrollen, aangezien de hackers deze met de gelekte sleutels ook weer open kunnen breken.

Er is misschien nog wel een lichtpuntje wat Sony in haar achterhoofd kan houden. Op dit moment mist er één sleutel die de hackers moeten hebben om Custom Firmware op de laatste firmware versies te kunnen installeren, anders kan je geen illegale spellen spelen, maar eerst moet je een apparaatje in je PlayStation bouwen en hem ‘downgraden’ naar firmware versie 3.55. Iets wat heel veel mensen niet aandurven.

Dan rest nog de vraag, waarom kwam Sony niet eerder met deze waarschuwing?

Het is geen toeval dat deze verklaring naar buiten komt op de dag dat Black Ops II in de winkelrekken ligt. Met piraterij komt ook de mogelijkheid naar voren om games aan te passen en dus in de games te hacken. De eerste hacks voor Black Ops II waren vanochtend al een feit en Activision zou wel eens druk uitgeoefend kunnen hebben op Sony om dit tegen te gaan.

Anderhalf jaar geleden, toen de Playstation 3 net gehackt was, deed Sony ook een zogenaamde ‘Ban Wave’. Dit wil zeggen dat Sony in één keer heel veel hackers tegelijk van PSN verbande. Microsoft werkt met een vergelijkbaar systeem op Xbox Live. Er is echter een verschil. Waar Microsoft je Xbox zo goed als onbruikbaar maakt als je verbannen wordt, verband Sony hackers op hun console-id, dat is een nummer dat voor elke PS3 anders is. Het gekke hieraan is dat de hackers inmiddels al een programma hebben geschreven waarmee je het console-id van je PS3 kunt aanpassen en waardoor de ban van Sony dus eigenlijk helemaal geen zin heeft.

Het is duidelijk dat de weg voor een groot deel vrij ligt voor hackers en dat Sony er niet veel aan kan doen, behalve hopen op het feit dat die ene beslissende sleutel niet wordt gevonden.

Je kan kwaad of teleurgesteld zijn in Sony, maar we kunnen concluderen dat ze roeien met de riemen die ze hebben.