http://playsense.nl/images/file/img_51b33072c503b.jpg

Special – We hebben hier op de redactie nog heel even rust dit weekend en dan is het maandag een onwijs drukke dag, wellicht de drukste van het jaar. Er zal maandag zoveel uit de doeken worden gedaan en zoveel informatie vrijkomen dat je als gamer helemaal gek zult gaan worden. Het is een E3 zoals we die lang niet gehad hebben, namelijk eentje die in het teken staat van next-gen consoles. Nintendo zit een beetje in een hoekje en het ontbreken van third-party support voor de WiiU is voor veel mensen de reden om de console zelfs al ten dode op te schrijven. De strijd zal dus vooral gaan tussen Microsoft en Sony die beide een nieuwe console op de markt gaan brengen dit jaar en beide vechten om de grootste installbase. Maar wat gaan ze ons maandag allemaal vertellen? Dat lees je in deze special.

PlayStation 4, wat gaat die kosten?

De grootste blikvanger gaat natuurlijk de PlayStation 4 worden, hoe ziet de console eruit, wat is de precieze releasedatum, wat is de launch line-up en alle andere cruciale informatie zal hoogstwaarschijnlijk bekendgemaakt worden. Met name de prijs is iets wat men nu toch wel bekend moet gaan maken, deze prijs valt eigenlijk al een beetje te schatten. Ter informatie, de eerste PlayStation (PSone) werd gelanceerd voor een prijs van US$299,-, dit was in 1995. Rekenschap houdende met de inflatie zou dit bedrag vandaag de dag rond $456,- liggen. De PS2 werd gelanceerd in Noord-Amerika voor tevens een prijs van US$299,-, dit was in het jaar 2000 en zou nu ongeveer $403,- dollar moeten zijn door de inflatie. De PS2 was alleen stukken duurder in de Benelux, je betaalde in Nederland immers toen ruim 1199 gulden voor de PS2 tijdens de launch, dat is zo’n 550 euro zonder de inflatie mee te hebben gerekend.

De PS3, zoals we allemaal wellicht nog wel kunnen herinneren, was hier te koop voor 599 euro, in Noord-Amerika was dit US$599,- voor het 60GB-model dit alles in 2007. De hoge prijs van de PS3 had onder andere te maken met de toentertijd peperdure Blu-ray drive en Cell-processor. De processor van de PS3 heeft Sony een hele hoop ‘Research & Development’-kosten gegeven en de console werd ondanks de hoge adviesprijs zelfs nog met verlies verkocht. Met de PS4 gaat dit anders zijn, de techniek in het apparaat bestaat al een tijdje en is uitbesteed aan onder andere AMD. Blu-ray drives zijn niet meer zo prijzig als dat ze in 2007 waren, toen de techniek nog hagelnieuw was, dus dat zal de adviesprijs flink omlaag drukken. Onze schatting? Ergens tussen 399 en 499 euro, dat zal een redelijke prijs zijn om de PS4 hier in de Benelux in de winkels te kunnen leggen.

PS Vita, welke games zijn in ontwikkeling?

Het is een handheld met een verhaal en de verwachtingen zijn dat de Remote-play functie van de PS4 de verkopen van de handheld flink zullen boosten. Er is alleen niets beters dan echte PS Vita games die je gewoon ook onderweg kunt spelen, maar wat te verwachten? Welke ontwikkelaars gaan met nieuwe titels voor de PS Vita komen en kunnen we misschien dan eindelijk een GTA verwachten? Monster Hunter? Gran Turismo? of misschien zelfs een Motorstorm? Daar hopen we met deze E3 meer duidelijkheid over te krijgen want Sony moet wel laten zien dat de handheld nog altijd goed ondersteunt wordt, ook door third-party ontwikkelaars.

http://playsense.nl/images/file/img_51b33095dcca1.jpg

PS3, hoe nu verder?

De installbase van de PS3 is enorm, de ondersteuning qua games is beter dan de Xbox 360 en de console vliegt nog altijd over de toonbank. Sony heeft de PS2 enorm lang in leven gehouden en je weet wanneer je een PlayStation-console koopt bij Sony je hier jaren mee vooruit kan. Neem bijvoorbeeld The Last of Us die volgende week in de winkels ligt, alhoewel de console het einde van haar cyclus nadert komt er toch nog even een dikke exclusive uit. Ook Beyond: Two Souls en Gran Turismo 6 verschijnen later dit jaar en dit getuigt toch wel van het feit dat de PS3 nog lange na niet afgeschreven is door Sony. Zullen ze nog meer games naar de PS3 brengen of gaat men de pijlen volledig op de PS4 en PS Vita richten?

PlayStation 4, hoe ziet die eruit?

We worden inmiddels toch wel benieuwd hoe de PS4 er nu uit gaat zien. Je kunt wel roepen dat het niet belangrijk is, maar het is toch wel een apparaat die de komende jaren in je huiskamer komt te staan. Sony zal wellicht openen met het onthullen van de PS4 zelf, nu verwacht ik niet dat Kaz Hirai hem uit zijn broekzak haalt; maar spectaculair gaat het ongetwijfeld worden.

DRM

Microsoft is duidelijk geweest over de DRM van de Xbox One, maar Sony moet nog daadwerkelijk vast gaan stellen hoe de PS4 dit gaat doen. Kunnen we straks tweedehands games spelen of zijn we verbonden aan allerlei regeltjes? Dit zal wellicht niet meteen op de persconferentie besproken worden maar duidelijk worden in interviews die erna volgen.

Het volgen van de gehele E3 doe je natuurlijk op PSX-Sense, waar je het laatste nieuws rondom PlayStation kunt vinden.