Review: Rock Band 4 – Na een redelijk lange periode van in de koelkast te hebben gestaan, hebben Activision en Harmonix besloten hun muziekgames weer een beetje liefde te geven. Nadat de transitie van de oude generatie consoles naar de nieuwe generatie consoles geslaagd is verlopen, gaven beide partijen een nieuw deel in de franchise uit; toevallig ook in dezelfde maand. Harmonix heeft voor Rock Band 4 besloten om een winnende formule niet te veranderen en heeft hierdoor ook de keuze gemaakt om de besturing met de vijf gekleurde knoppen aan te blijven houden. Voor Guitar Hero Live daarentegen is gekozen voor een complete ommezwaai, die voor de gitaristen veel natuurlijker aanvoelt. Wat nu ‘beter’ is, is natuurlijk een kwestie van smaak en kan per persoon verschillen. In ieder geval kunnen we wel onze persoonlijke ervaring met jullie delen over Rock Band 4 en die lees je hieronder.

Van de regen in de drup

De Rock Band franchise heeft voor mij altijd de voorkeur gehad. Wat voor mij het grootste verschil maakte, waren de speelbare nummers in de games, die voor mij enorm talrijk waren doordat ik de voorgaande delen ook in mijn bezit heb. Het klonk dan ook als muziek in de oren toen ik hoorde dat de music library van de voorgaande delen, zoals eerder al mogelijk was in Rock Band 3, gewoon over te zetten was naar het nieuwste deel. Helaas raakte ik al gauw van de regen in de drup, want dit is met de eerste Rock Band mogelijk, evenals het tweede deel, maar niet met Rock Band 3 – de game waarvan ik en mijn vrienden het grootste aandeel DLC hebben gekocht. Mede daarom hebben we een tijdje gewacht met de review, omdat dit een beetje ‘maak of kraak’ zou worden. Helaas is dit probleem nog altijd niet opgelost.

De game zelf heeft helaas ook niet de beste line-up om knallend mee het podium op te komen. Harmonix houdt niet van herhaling, zo blijkt, en heeft besloten om nagenoeg alleen ‘nieuwe’ (nog nooit eerder vertoond in Rock Band) nummers toe te voegen. Het resultaat hiervan is een zeer teleurstellende playlist, waarin zelfs de grote namen het verschil niet kunnen maken. Als bijvoorbeeld de nummers “Somebody Told Me” van The Killers of “Spiders” van System of a Down niet aanwezig zijn, dan is voor mij alle hoop al bij voorbaat verloren. Zo hadden we liever gehad dat er bepaalde nummers van voorgaande titels al aanwezig waren bij de release in de standaard setlist; dit om zo het totaalplaatje en het niveau van de beschikbare tracks wat op te krikken, hoewel het altijd een kwestie van smaak blijft.

Veelzijdige tracklist, voor een groter publiek

Een voordeel van de gebruikte nummers is wel dat ze heel veelzijdig zijn en dus eigenlijk niet alleen voor de doorgewinterde rock of metal fan interessant zijn. Rock Band 4 spreekt daarmee een veel breder publiek aan, dat het wellicht interessant kan vinden om zelf eens te ervaren hoe je in het middelpunt van een concert kan staan. Heb je bijvoorbeeld meerdere vrienden die het leuk vinden om op een breed scala aan muziek helemaal los te gaan, dan is de keuze voor een bandset al snel gemaakt. De nieuwe Rock Band gear, zoals bijvoorbeeld de Band-In-A-Box, is wel een beetje aan de prijzige kant met een adviesprijs van €299,98, maar weet zich door middel van hardware en diversiteit wel te onderscheiden. Waar bij Guitar Hero Live alleen nog maar met een gitaar (en eventueel microfoon) gespeeld kan worden, heeft Rock Band 4 nog steeds ondersteuning voor een selectie van verschillende instrumenten. De game is daardoor op meerdere manieren te spelen en verveelt dus minder snel.

Vind je vriendin het leuk om mee te zingen of heb je een vriend die zweert bij drums? Dan heeft Rock Band 4 de perfecte oplossing voor je. Niet alleen kun je zowel de oude Rock Band instrumenten blijven gebruiken, zelfs de Guitar Hero instrumenten kun je zonder problemen aansluiten. Wat is komen te vervallen, zijn de “Pro” uitvoeringen van de instrumenten en het keyboard. Harmonix gaat wel heel ver in het accommoderen van de fans die alle voorgaande games ook hebben gekocht, iets waarvoor wij natuurlijk alleen maar kunnen applaudisseren. Het valt ons wel op dat de instrumenten van bijvoorbeeld Guitar Hero (in dit geval gebruikte ik de Warriors of Rock gitaar) bij het kalibreren van beeld en geluid een andere delay aangeven dan de instrumenten van Rock Band 4. Over het algemeen gaat het syncen van de instrumenten heel moeizaam en moet je het (vooral met meerdere instrumenten) vaker doen voordat het echt goed is.

De hardware nader bekeken

De hardware is door de jaren heen veelal hetzelfde gebleven, maar heeft in de nieuwste versie wat extra knoppen mogen ontvangen (gitaar) en is kwalitatief sterk verbeterd. Wat ons direct opviel, is dat de strumbar van de gitaar niet meer ‘klikt’ en ook een stuk fijner meebeweegt met de bewegingen van de hand. De hand ligt op een plek waardoor je wel regelmatig een schuifknop beweegt of op de ‘Share’ knop drukt, maar dit is gewoon even wennen. Het grootste gemis vinden wij nog steeds een knop om de Star Power te activeren, waarover de Guitar Hero gitaren wel beschikken. Ook de drums hebben wat extra ‘bescherming’ gekregen in de vorm van metaal op kwetsbare plekken en dat staat ook een stuk stabieler. Dit zorgt hopelijk voor een langere levensduur van de instrumenten, die naar ons gevoel al een stuk minder goedkoop aanvoelen dan de voorgangers.

Zoals we eerder al aangaven, is één van de beste dingen aan Rock Band 4 het feit dat andere instrumenten nog steeds ondersteuning krijgen en dat dit voor meer variatie in gameplay zorgt. Tevens is het daardoor ook interessanter om in groepen te spelen en dat hoeft niet alleen in de Quickplay modus. Je hebt namelijk meerdere modi waarin je gewoon met een volledige band kunt spelen. Zo is de welbekende ‘Tour’ optie erg aantrekkelijk, vooral omdat je daarin nieuwe nummers, kledij en accessoires kunt vrijspelen, die je kunt gebruiken om je band een cooler uiterlijk te geven. Dit geeft je een doel om naar te streven, naast een heerlijke innerlijke tevredenheid die je krijgt na het voltooien van een moeilijk nummer. Jammer genoeg hebben ze wel flink gesneden in de customization opties, want die waren voorheen veel talrijker dan nu. Desalniettemin is en blijft het een leuke toevoeging.

Kijk je eigen concert terug?

Dit mis ik eigenlijk een beetje, aangezien de game toch wel een hoog party game gehalte heeft. Ik kan me nog de PS2 versies van SingStar herinneren, waar de PlayStation Eye opnam hoe wij met z’n allen de vreemdste gezichten trokken bij hoge noten en waar we vooral veel aan het lachen waren. Natuurlijk zijn hier door middel van de huidige technologie wel opties voor, maar het zou leuk zijn als dit geïntegreerd zou zijn in de game – vooral nu ik het idee heb dat de game steeds minder voor de echte Rock/Metal fans bedoeld is. Als je met één klik op de knop kon zien hoe mijn vriend heel gefocust met zijn voetje op de maat aan het meebewegen was, en ik probeerde een solo te doen met mijn rug naar de tv, dan zou ik dat een enorm coole toevoeging gevonden hebben.

Conclusie

Rock Band 4 laat een beetje te wensen, omdat het verschillende beloftes van eerder niet waar weet te maken. Het grootste probleem is het niet kunnen importeren van (al) onze eerder aangekochte nummers in Rock Band 3. Helaas ligt dit probleem buiten de macht van Harmonix momenteel, maar ze zijn er in ieder geval nog druk mee bezig. Gelukkig weet de game zich nog steeds goed te onderscheiden door lekker ‘normaal’ te blijven. Ik persoonlijk zat namelijk helemaal niet te wachten op de vernieuwde besturing van Guitar Hero Live (hoewel ik die ook in mijn bezit heb) en daarnaast ben ik een drum liefhebber. Ik zou echt hard gehuild hebben als geen van beide games hier nog ondersteuning voor zou bieden. Hoe ze de hardware op specifieke punten toch hebben weten te verbeteren, zonder al te veel aan te passen, is een erg positief punt. Het is alleen een beetje jammer dat (door de ruime ondersteuning van instrumenten?) het kalibreren van de instrumenten vaak stroef werkt en je het meermaals moet proberen alvorens de game het aanslaan van noten op de juiste tijd weer goed herkent.

Pluspunten

  • Ondersteunt oude instrumenten (behalve Pro en Keyboard)
  • Zang en drums
  • Touren met je band
  • Meer customization opties dan GH...
  • Import van oude Rock Band nummers...

Minpunten

  • ...maar veel minder dan Rock Band 3
  • ...die helaas niet compleet is
  • Kalibratie van instrumenten werkt slecht
  • Online multiplayer?

7.0