AA
Special: Na 9 jaar is Call of Duty 4: Modern Warfare nog steeds fantastisch – Negen jaar geleden maakte Infinity Ward een grote stap met haar Call of Duty franchise. Na verschillende delen die zich afspeelden in het verleden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, was daar de shooter die een nieuw tijdperk voor de franchise inluidde. We mochten in het heden aan de slag en dat deed Infinity Ward op een revolutionaire manier. Een fantastische singleplayer, een heerlijke multiplayer en een mijlpaal voor de industrie.

Alles op alles zetten

Infinity Ward heeft zich met Call of Duty 4: Modern Warfare onsterfelijk gemaakt en deze game wordt nog steeds gezien als één van de beste delen, zoniet één van de beste shooters ooit. Dat is niet zonder reden, want men durfde iets ‘nieuws’ te doen en dit pakte ook gelijk goed uit. De vreugde – na veel geruchten – was dan ook groot toen men een remaster aankondigde. Nu brengt Activision wel vaker remasters uit, net zoals andere uitgevers dat doen, maar in de helft of meer zelfs van de gevallen, is het allemaal wat gemakzuchtig om extra te cashen.

MW1

Datzelfde bij Call of Duty 4: Modern Warfare doen zou oerstom zijn, want dit is een icoon van de afgelopen tien jaar. Verschillende studio’s werden op de remaster gezet met als leidende ontwikkelaar Raven Software. Die heeft alles op alles gezet om de kwaliteit te vertalen naar een game die als nieuw aanvoelt en wij konden er al mee aan de slag. Vanaf vandaag is het ook voor jou mogelijk om de singleplayer al te spelen – dit vanwege de samenwerking tussen Activision en Sony omtrent Call of Duty – mits je een pre-order hebt staan voor de duurdere edities van Call of Duty: Infinite Warfare.

Opnieuw aan de slag met de campagne

Goed, genoeg gesproken over alle achtergrondzaken, het belangrijkste is natuurlijk hoe de campagne van deze shooter zich staande kan houden. De afgelopen twee dagen hebben we de gehele campagne doorgespeeld en het belangrijkste is dat het als nieuw aanvoelt. Dat vanwege verschillende redenen die we zo zullen toelichten. Wat vooral de boventoon voert is dat de campagne na 9 jaar nog steeds een wilde achtbaanrit is vol met memorabele momenten die daadwerkelijk een plezier zijn om opnieuw te beleven.

MW2

De campagne is qua invulling identiek aan het origineel, waardoor je in dat opzicht geen nieuwe zaken hoeft te verwachten. Men heeft er expres voor gekozen om het één op één te ‘vernieuwen’ en dat pakt goed uit. Het verhaal is weliswaar wat dunnetjes, mede omdat verhaalvertelling in games de afgelopen paar jaar naar ongekende niveaus is gestegen, maar dat maakt voor de ervaring en gameplay weinig uit, want die staat absoluut nog steeds als een huis. Het speelt fantastisch weg, gaat supervlot en het tempo ligt zeer hoog.

Het echte gevoel

Wat ik me tijdens het spelen realiseerde, is dat deze game op een uitstekende wijze de illusie opbrengt dat je daadwerkelijk als soldaat aan de slag gaat. Natuurlijk is deze achtbaanrit in vergelijking met de realiteit over the top, maar het voelt allemaal erg plausibel aan daar waar de moderne delen toch meer het futuristische en semi-onrealistische tonen of opzoeken. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar deze game voelt toch qua ‘moderne oorlogsvoering’ veel meer als de real deal aan en dat gevoel heb ik lang gemist.

MW3

Niet alleen binnen de Call of Duty franchise, maar vooral in het genre met dit type games in het bijzonder. Alleen die ervaring is al een genot om opnieuw te kunnen beleven en nog steeds weet de shooter je mee te sleuren in de ervaring. Dat is te danken aan de enorme mengelmoes van omgevingen, de dingen die je moet doen en in secundair opzicht, de personages. De game weet op knappe wijze je erg betrokken bij de personages te laten voelen daar waar het verhaal erg dun is. Het speelt overigens wellicht mee dat je de afloop van het geheel al kent, omdat de vervolgdelen immers ook al uit zijn.

Genieten

Dat we van de gameplay en de ervaring hebben genoten, dat mag wel duidelijk zijn. Dat komt voornamelijk omdat men helemaal niets aan de gameplay heeft veranderd. De al genoemde factoren als het tempo, de fijne gameplay en goede afwisseling, spelen hierin een belangrijke rol. De shooter was destijds al top en dat is niet veel anders met deze remaster. Wat daar een belangrijk steentje aan bijdraagt, is dat men ook niet stil heeft gezeten op visueel gebied. Men heeft het geheel behoorlijk op de schop genomen en op elk punt waar mogelijk geoptimaliseerd. In grafisch opzicht voelt het namelijk heel erg als een premium remaster aan waarbij overal aan is gedacht.

MW4

Sterker nog, de game kan grafisch uitstekend meekomen met de visuele standaard van nu. De omgevingen zien er prachtig uit, de vergezichten zijn bij momenten puur genieten en doordat je ongeveer de hele wereld aan doet, zal je je nooit vervelen. Maar ook kleinere details zijn het noemen waard. Objecten die rondvliegen, visuele effecten alsook explosies zien er prachtig, indrukwekkend en realistisch uit. Het is duidelijk dat de ontwikkelaar werkelijk al haar zinnen heeft gezet op het afleveren van een parel, precies zoals we die parel negen jaar geleden hebben mogen verwelkomen.

In elk opzicht is de remaster daarmee geslaagd en zodoende zal elke gamer genieten van het opnieuw spelen van deze campagne. Je bent er weliswaar in een uur of zes doorheen, maar de ervaring is haast gelijkwaardig als aan toen je het voor de eerste keer speelde. Het enige waaraan je kan zien dat het een wat oudere game is, is aan de animaties. Die zijn bij momenten wat houterig wat een vertekent beeld oplevert in de verder zeer genietbare omgeving. Maar dat komt dusdanig minimaal voor, dat je daar weinig last van zult hebben.

MWR

Goed, het is in deze special een aardige lofzang geworden, maar dat is niet zonder reden. Dit is namelijk hét perfecte voorbeeld van hoe ontwikkelaars een remaster tot stand moeten brengen en hoe jij een oudere game opnieuw zou moeten ervaren. Ja, het verhaal is in vergelijking met verhaalvertelling van nu wat dunnetjes en de animaties zijn bij momenten wat verouderd, maar dat maakt echt geen moer uit. Waarom niet? Heel simpel. Negen jaar later is deze shooter opnieuw het spelen meer dan waard. Mark my words, als je aan de gang gaat, je zult echt genieten.

N.v.d.r.: We hebben enkel de singleplayer campagne van Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered kunnen spelen. De multiplayer volgt begin november pas en rond die tijd komen we nog op het gehele pakket terug in een special.