Topper van 2018: EA Sports UFC 3 – De eerste UFC-poging van EA Sports was niet om over naar huis te schrijven, maar er werd geleerd uit de fouten. In 2016 verscheen UFC 2 en kwam de sport digitaal echt goed tot z’n recht met een mooie carrièremodus, vloeiende gameplay en een grafisch indrukwekkend staaltje animatie. Dit jaar hopen we natuurlijk dat die lijn wordt doorgezet met de derde telg in de franchise, EA Sports UFC 3.

EA Sports UFC 3 – Waarschijnlijk de grootste toevoeging aan dit deel, is de zogenaamde ‘G.O.A.T career mode’. Je prestaties in de ‘octagon’ tellen uiteraard nog steeds net zo zwaar, maar alle randzaken tellen nu ook mee. Je kunt een grote professional worden door de juiste sponsors te kiezen, een hype te creëren met promotie-evenementen, atleten uit te dagen, enzovoort. De bedoeling is natuurlijk om een carrière op te bouwen die zo legendarisch is, dat Conor McGregor zich in zijn Ierse whisky verslikt als hij je ziet. Een leuke toevoeging die we al vaker in EA games hebben gezien.

Verder is er ook een nieuwe multiplayer modus die gefixeerd is op snelle en intense gevechten. Geen gedoe, maar gewoon meteen knokken. Daarnaast is het systeem verbeterd als je toernooien gaat spelen en is er nu ook een variant bijgekomen met een knock-out fase. UFC 3 belooft het grootste rooster ooit in een UFC-game te presenteren, waarbij een modus als deze leuk kan uitpakken. Hoewel we ervan uitgaan dat deze game ook weer vermakelijk zal worden, is er wel een grote ‘maar’ aan dit verhaal. Inmiddels begint dat verhaal ook een beetje vermoeiend te worden, maar het moet toch genoemd worden.

blank

De open beta van eind vorig jaar verklapte namelijk dat ook UFC 3 een weinig populaire feature bevat: een pay-to-win systeem. Het systeem is vergelijkbaar met FIFA’s FUT-modus, waarbij je ofwel heel hard moet grinden, ofwel geld moet betalen om een beetje een fatsoenlijk team te hebben. De grote nuance in vergelijking met andere games is dat EA Sports UFC 3 het op een ietwat andere manier aanpakt. Deze pay-to-win cultuur beperkt zich uitsluitend tot de Ultimate Team modus en dit zal dus geen enkele invloed op de rest van de game hebben. Desalniettemin blijft het een hekel punt en het valt te hopen dat EA er nog wat aan doet voordat het februari is.

Waarom gaat dit een topper worden? EA Sports UFC 2 wist aan te tonen dat EA, na de Fight Night periode, nog steeds een goede knokker kon maken. Na MMA en de eerste UFC kreeg men het eindelijk goed op de rails en die game dient als basis voor het derde deel. Er is nog wat werk te verrichten, zoal aan het grondwerk en de besturing, maar de ontwikkelaar is al twee jaar bezig en het ziet er verder goed uit. Met nog even te gaan waarbij de ontwikkelaar ruimte heeft voor de nodige aanpassingen op basis van de beta feedback, – met name de besturing – lijkt hier weinig nog echt heel erg mis te kunnen gaan, hoewel microtransacties een doorn in het oog blijven.

blank

Meer over EA Sports UFC 3:
Gespeeld: EA Sports UFC 3
Bekijk hier nieuwe gameplay van EA Sports UFC 3
Microtransacties van EA Sports UFC 3 beperken zicht tot Ultimate Team modus