Gespeeld: Super Street: The Game – Super Street: The Game is van de hand van ontwikkelaar Lion Castle en dat is een studio van Nederlandse bodem. Zij lieten deze game op de gamescom zien en wij brachten een bezoekje aan hun stand. Deze game is genoemd naar het bekende tuner en straatrace magazine: Super Street, dus dat betekent tunen, racen en meer. Vult deze game het gat op dat het gemis van een goede Need for Speed: Underground goedmaakt?

Van barrel naar superauto

De bedoeling van de ontwikkelaar is het vinden van een balans tussen een arcade racer en een racesimulatie. Dat werd ook vrij duidelijk toen we een poging waagden. Een race win je namelijk niet zomaar, maar het is qua moeilijkheidsgraad wel laagdrempelig genoeg gehouden, zodat je als speler mee kan komen in een race. En hoewel het racegedeelte van het spel grafisch wellicht onderdoet voor zijn concurrenten, probeert de game echter ook iets heel ambitieus. De drijvende kracht achter Super Street: The Game is namelijk het compleet kunnen tunen en aanpassen van een auto naar jouw eigen smaak.

Als je aan het spel begint moet je als eerste een auto kiezen. Deze auto is in een dusdanige staat dat deze nog net de weg op mag. Vervolgens kan je de auto naar hartenlust aanpassen en je kunt er volop aan sleutelen, mits je genoeg geld hebt. Met elke race die je voltooit, krijg je weer een beetje geld, dat je weer in je auto kunt steken om zo uiteindelijk een eigen monster van een wagen te creëren. Het werd al snel duidelijk dat een race in veel gevallen niet genoeg geld oplevert, maar gelukkig bestaan er in de game ook sponsorevenementen die je een handje kunnen helpen. Voltooi deze en je krijgt meer geld, dat je weer in je auto kunt steken om deze verder uit te bouwen.

Door het geldgebrek ontstaat er ook een soort van merkwaardige emotionele band met je auto. Doordat je al je geld volledig steekt in het tunen en aanpassen van je auto, is het niet zo dat je makkelijk een andere (of betere) auto zal kopen. Het betere model bezit je namelijk al, zolang je er maar genoeg tijd en geld in steekt. Dat is ook precies het systeem dat de ontwikkelaar voor ogen heeft, namelijk het spelen van een game waarbij je niet om de vijf races je auto in moet/kunt wisselen voor een beter model om verder in het spel te geraken.

blank

Licenties, licenties en licenties

Hoewel Super Street: The Game helaas geen licenties van echte automerken bevat en ook de steden en banen fictief zijn, bevat het spel wel meer dan 800 auto-onderdelen en licenties van 100 merken voor deze onderdelen. Het ontbreken van echte automerken is een gemis te noemen, maar dat brengt ook enigszins een positieve kant met zich mee. Door de afwezigheid van automerken is er namelijk wel een uitgebreid schademodel voor elke auto aanwezig.

Toen we aan de slag gingen en eenmaal een auto hadden gekozen, viel op dat deze auto, eenmaal volledig aanpast, qua uiterlijk niet meer leek op het oorspronkelijke model. Door de vele tunemogelijkheden zal het uiterlijk toch compleet veranderen en dat maskeert eens te meer het gebrek aan licenties. Ook hebben we kennisgemaakt met het schademodel; zo miste onze met zorg getunede auto op een gegeven moment twee deuren en de motorkap, en waren er zichtbare deuken in de bodykit. Rijden deed het nog wel, maar uiteindelijk vlogen we uit de bocht en crashten we, met veel spektakel tot gevolg.

blank

Grootse plannen

Super Street: The game is een groots project en de ontwikkelaar heeft ook leuke plannen voor de game na de release. Zo is het de bedoeling dat de game een jaar lang gratis content krijgt door middel van update-pakketten. Nieuwe onderdelen zullen in ieder geval deel uitmaken van deze updates, zodat je nog meer keuze hebt in het customizen en mooier maken van je auto. Ook is het de bedoeling dat Super Street: The Game speciale evenementen krijg gebaseerd op bestaande evenementen.

Tijdens het spelen werd vrij snel duidelijk dat Super Street: The Game in een gat probeert te springen dat bestaat tussen alle bestaande race games. Niet alleen door de aanwezigheid van alle uitgebreide customization mogelijkheden, maar ook door naast de online coöp een twee-speler split-screen modus in de game te verwerken. Je kan dus samen met een vriend of vriendin lekker ouderwets op de bank tegen elkaar racen, nadat beiden een prachtige auto in elkaar hebben geknutseld.

blank

Voorlopige conclusie

Super Street: The game is voor de ontwikkelaar een passie project te noemen. Ondanks dat de game gekoppeld is aan een licentie, heeft de ontwikkelaar de kantjes er niet vanaf gelopen. Hoewel de game tijdens het racen grafisch minder is dan z’n concurrenten, zijn de races wel erg leuk om te rijden. De game draait echter voornamelijk om het tunen en het ontbreken van automerken wordt ruimschoots goedgemaakt door de aanwezigheid van gelicenseerde onderdelen. De uitgebreide cosmetische en motorische tunemogelijkheden zijn tot in de puntjes uitgewerkt en zorgen er voor dat je uren zoet zal zijn met je eigen project op vier wielen.