De games van 2019: Biomutant – Biomutant is een geheel nieuw IP van de hand van ontwikkelaar Experiment 101 en uitgever THQ Nordic. De game oogt, als we van de gameplay beelden uitgaan, wellicht een beetje vreemd, maar dat maakt de titel er niet minder interessant op. Deze actie-RPG speelt zich af in een post-apocalyptische wereld, die bewoond wordt door – hoe kan het ook anders – verschillende soorten mutanten. Gaandeweg het verhaal zal je mutant nog verder gaan muteren en, naast het ontwikkelen van nieuwe krachten, een steeds grotere held worden.

Biomutant – De game bevat veel RPG-elementen die je veelal bekend zullen voorkomen. Je kunt je eigen mutant creëren, waarbij je genoeg keuze krijgt om deze te customizen, alvorens je op avontuur gaat. Ook kun je items craften en verbeteren, om zo je personage gaandeweg te upgraden. Je krijgt te maken met een reusachtige open-wereld, waarin veel verschillende quests en missies voor je klaarstaan. Wat maakt Biomutant dan net ietsje anders dan de rest? Wel, dat komt voornamelijk door de presentatie. Zo is er een verteller die je aan de hand neemt, waardoor het geheel aan zal voelen alsof het rechtstreeks uit een boek komt. Ook het vechten is bijzonder te noemen, want met kung-fuachtige mêleemoves en het betere gunplaywerk, reken je met gemak en op een stijlvolle manier met je vijanden af.

De setting is ook een belangrijke factor waardoor de game (wellicht) uitblinkt in vergelijking met genregenoten. Hoewel een post-apocalyptische wereld niet iets nieuws is, valt het op dat er in Biomutant nagenoeg alleen mutanten te vinden zijn, samen met veel relieken van een eerder tijdperk. Dit eerdere tijdperk is het tijdperk van de mens. Behalve deze verwijzingen naar onze tijd, bevat Biomutant ook een zogeheten karma-systeem. Hoe jij je zal gedragen in het spel zal ook consequenties hebben voor jouw personage en zijn of haar plek in de wereld. Jouw gemaakte keuzes hebben immers invloed op het verhaal en met welke personages je in de Biomutant-wereld uiteindelijk zal gaan samenwerken.

Voorlopige verwachting: Experiment 101 en THQ Nordic proberen met dit IP iets nieuws en origineels te doen. Van wat we hebben gezien en gespeeld, ziet het er naar uit dat ze in dat doel slagen. Dit dankzij de gekke setting die vol zit met kleurrijke personages. Jouw eigen gemaakte mutant en een kung-fu vechtsysteem blijken een gouden combinatie te zijn en als je daarbij optelt dat de game een grootse wereld bevat om te verkennen, dan is de verwachting niets minder dan hooggespannen. Biomutant belooft een avontuurlijke RPG te worden en het is er zeker eentje om in de gaten te houden dit nieuwe jaar.