Special: Super Monkey Ball: Banana Blitz HD – Super Monkey Ball schittert op consoles al zeven jaar door afwezigheid, maar in het eerste decennium van de 21e eeuw wist SEGA goed te scoren met de serie. Er kwamen verschillende delen uit voor diverse platformen, maar het kan natuurlijk voorkomen dat één van de delen het niet zo goed doet en dat was het geval met Banana Blitz. Deze game kwam in 2006 uit voor de Nintendo Wii en het was best een aardige game, maar er waren wel wat kritiekpunten. Deze waren voornamelijk te wijten aan de motion besturing en toen besloot SEGA om juist deze game als remaster uit te geven, maar dan met een ‘normale’ besturing en zo is het toch een beetje een ‘nieuwe’ game.

De ultieme reactietest

Het is alweer een aantal jaar geleden dat er een Super Monkey Ball-game is verschenen, dus niet iedereen zal met de serie bekend zijn. De reeks is eigenlijk de ultieme reactietest. In elk deel worden er verschillende korte en zo goed als lineaire levels aangeboden en hierin wordt een aap gedropt die opgesloten zit in een bal. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk van start naar finish te komen. Onderweg kun je bananen vinden en bij het oppikken van 20 stuks krijg je een extra leven. Dit klinkt op papier heel simpel, maar dat is het niet. De parkoersen worden langzaamaan steeds moeilijker en je krijgt met steeds meer obstakels en dergelijke te maken die je het leven zuur maken.

De X-factor

Super Monkey Ball: Banana Blitz volgt dezelfde formule als alle andere delen in de serie. Je bent constant bezig met het zo snel mogelijk volbrengen van parkoersen. In de campagne zijn de parkoersen in het begin simpel, maar gaandeweg wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd. Je krijgt dan te maken met bijvoorbeeld smalle paden, meerdere vijanden en/of kanonnen. Deze zorgen er voor dat de kans dat je van de baan afvalt en weer helemaal opnieuw moet beginnen groter wordt. Je zal dan ook flink wat doorzettingsvermogen moeten hebben om het spel uit te spelen, want het wordt allemaal zeer uitdagend. Toch heeft het spel de magische X-factor, waardoor je steeds verder wilt spelen. Dit komt doordat de besturing superstrak is, de game als een zonnetje loopt op 60fps en de moeilijkheidsgraad heel geleidelijk wordt opgebouwd. Je hebt daardoor altijd het idee dat je verder kan komen.

Nog even dit

Nu moet er wel een kleine asterisk geplaatst worden bij de moeilijkheidsgraad die geleidelijk wordt opgebouwd. Heel af en toe schiet deze even door, waardoor het opeens heel erg moeilijk wordt. Tevens zijn er enkele levels die gewoon niet zo leuk zijn en daardoor een beetje buiten de boot vallen. Toegegeven, deze minpunten zijn sporadisch, maar het valt extra op, doordat het qua moeilijkheidsgraad en leveldesign over het algemeen gewoon goed in elkaar zit. Zo zijn er acht werelden die ieder weer een bonuslevel en een eindbaas met zich meenemen. Deze zorgen er voor dat je niet contant met hetzelfde bezig bent, zoals het zo snel mogelijk afronden van parkoersen. Ook op grafisch vlak is er weinig op aan te merken, ook al is het een oudere titel. De cartoonachtige stijl kan er vandaag de dag nog steeds mee door, dus hier zal je snel aan wennen.

Even geduld

Het is wel even wennen als je aan Banana Blitz begint. Dit komt doordat het spel gebruik maakt van maar één analoge stick en één actieknop, die je gebruikt om te springen. Nu heb je dat springen zo onder de knie, maar niet de besturing. Je bent tegenwoordig gewend om de camera te bewegen met de rechter analoge stick, maar dat kan hier dus niet. De camera beweegt nu gewoon mee met jouw bewegingen, dus in het begin is het even aanpassen. Je zou je kunnen afvragen waarom ze dit niet hebben gemoderniseerd, maar gelukkig is dat niet gedaan, want het zou het spel geen goed hebben gedaan. Het is juist één van de dingen die de game uitdagend maakt. Het is dan ook te hopen dat als SEGA besluit wel een nieuw deel te maken, dat ze dit ook zo houden.

Minder mini-games

Het is ook mogelijk om wat mini-games te spelen, maar dit zijn er niet zoveel als in het origineel. Daar kreeg je vijftig variaties, maar in de remaster moet je het met tien doen. De game heeft op dit vlak dus een ware downgrade gehad. Toch is dit helemaal niet erg. De mini-games in de Wii-versie waren namelijk niet bepaald het sterkste punt van Banana Blitz en dat is in de remaster wederom het geval. Als je ze één keer speelt, heb je het wel gezien. Er is nu ook een speciale partymodus omheen gebouwd, maar dat heeft helemaal geen zin, aangezien de mini-games simpelweg niet leuk zijn. SEGA had dus beter alle mini-games kunnen schrappen. Dit had het spel wel minder content gegeven, maar nu is het zinloze opvulling.

Online is het erg fijn

De game weet met één simpele feature wel weer goed te scoren, namelijk online leaderboards voor de Time Attack-modus. In Banana Blitz draait het om zo snel mogelijk elk level te klaren en om je tijd te vergelijken met andere gamers van over de hele wereld, wat je extra motivatie geeft om het beter te doen. De campagne is zeker leuk, maar hier kan je alleen je eigen tijden verbeteren als je deze hebt uitgespeeld. De online leaderboards voor de time attack-modus zorgen voor extra competitieve drang. Nu is er ook een online leaderboard voor de eerder genoemde mini-games, maar zoals je al hebt kunnen lezen, zal je hier wellicht geen gebruik van maken.

Conclusie

Het is alweer een tijd geleden dat er een Super Monkey Ball-titel is verschenen en er zijn in de tussentijd ook geen games verschenen die hier op lijken. Banana Blitz HD biedt een leuke en zeer uitdagende campagne en het spelplezier wordt vergoot door de superstrakke besturing. De game laat af en toe een steekje vallen met het leveldesign en de spikes in de moeilijkheidsgraad, maar over het algemeen is het zeer goed vermaak. Dit kan niet gezegd worden over de mini-games; die zijn simpelweg niet leuk en zijn daardoor onnodige opvulling. De online leaderboards voor de time attack-modus zijn wel weer een prima toevoeging en zorgen er voor dat je competitieve drang wordt aangemoedigd en je flink wat uurtjes kwijt zal zijn om de beste tijden te verbeteren. De remaster van Banana Blitz is dus zeker welkom.