Gespeeld: Sniper: Ghost Warrior Contracts – We kunnen het ergens niet uit ons hoofd zetten dat sniper gecentreerde games een populariteitsinflux hebben gekregen sinds de geliefde missie “All Ghillied Up” van Call of Duty 4: Modern Warfare. De eerste Sniper Elite stamt weliswaar alweer uit 2005, maar sinds het verschijnen van Infinity Ward’s shooter zijn er maar liefst zes games verschenen in de eerder genoemde serie en Sniper: Ghost Warrior. De ontvangst van Sniper: Ghost Warrior 3 was helaas niet bepaald warm te noemen en ook onze Patrick kon in zijn review weinig lof uitdelen aan de sniper simulator. Reden genoeg dus voor ontwikkelaar CI Games om te hergroeperen en het doel weer in zicht te krijgen, namelijk een toffe sniper game neerzetten. In Amsterdam mochten wij zo’n twee uurtjes aan de slag met hun nieuwste titel, Sniper: Ghost Warrior Contracts.

They Call Me the Seeker

In de nieuwste creatie van CI Games is het grotere, algehele verhaal – zoals we dat in Sniper: Ghost Warrior 3 zagen – naar de prullenbak verwezen. Ditmaal is er gekozen voor een simpelere aanpak: er zijn vijf verschillende maps, die ook weer een aantal contracten hebben die je kunt vervullen en ieder contract heeft zijn eigen losstaande verhaal. Je stapt in de schoenen van een huurmoordenaar die “Seeker” heet en je krijgt je opdrachten van de zogeheten “Handler”. That’s it. Op deze manier lijkt de Poolse studio voor een opzet gekozen te hebben die meer lijkt op bijvoorbeeld Hitman, minus de talloze creatieve manieren om jouw doelwit om te brengen, je bent immers een scherpschutter. Dat maakt het echter niet minder belangrijk dat je goed van tevoren de omgeving verkent, de bewakers markeert en een strak plan bedenkt om je doelstellingen te behalen.

Elk contract heeft namelijk ook nog eens meerdere objectives om te behalen. Zo was het in het contract waar wij mee aan de slag gingen – het Siberische “Kolchack Harbor” – de bedoeling om twee doelwitten een enkeltje over de rivier Styx te geven, maar we hadden ook de taak om een logboek te downloaden, het mobieltje van één van de doelwitten te bemachtigen en een aantal “Icebreakers” op te blazen. Het toffe hiervan was, was dat wij zelf mochten bepalen in welke volgorde we deze taken gingen afronden, dit voegt immers wat toe aan de herspeelbaarheid van de missies.

Shoot to Thrill

Deze mate van herspeelbaarheid zet zich overigens ook door in de manier waarop je de contracten aanpakt. Je bent, zoals de titel al doet vermoeden, een scherpschutter maar het is ook prima mogelijk om je doelstellingen “guns blazing” met een aanvalsgeweer, shotgun of pistool te voltooien. Het echte plezier zit hem natuurlijk wel in het correct gebruiken van jouw sluipschuttersgeweer. Nu willen we niet zeggen dat Sniper: Ghost Warrior Contracts een regelrechte simulator is, maar het is wel van belang dat je een aantal factoren meeneemt in het aanleggen van een zuiver schot.

blank

Zo zal een afgevuurde kogel na een bepaalde afstand zakken (de “bullet drop”) en je moet natuurlijk rekening houden met de stand van de wind. De game lost dit vrij elegant op door – aan de hand van de wind en de afstand – een stippellijntje door te trekken, zodat je het traject van de kogel kunt volgen. Op basis hiervan kun je je aim aanpassen en een schot wagen. Mocht het je lukken om een heel lastig schot aan te leggen, dan zal de camera de kogel volgen tot die je doelwit bereikt. Het geeft dan ook een echte kick om een succesvol schot van meer dan 300 meter te maken. Dit wordt nog uitgebreid door de toevoeging van verschillende kogels die door muren kunnen knallen of een explosie veroorzaken, er is dus genoeg speelgoed om de boel mee onveilig te maken.

Achter het masker

Een extra handigheidje wat hierbij komt kijken is het masker wat je draagt. Dit masker is namelijk speciaal voor Seeker ontworpen en fungeert als het ware als een soort “detective mode”, zoals we dat zagen in de Batman Arkham games. Het masker stelt je in staat om bijvoorbeeld geluidsbronnen (van bewakers) te achterhalen of om het gezichtsveld van camera’s te bepalen. Het masker wordt echter ook ingezet om van lange afstand vijanden te markeren en de afstand te bepalen, dit is belangrijk want je kunt met behulp van deze afstand jouw scope zo instellen om het effect van de bullet drop op te vangen.

blank

Een beetje game anno 2019 heeft natuurlijk skilltrees en ook Sniper: Ghost Warrior Contracts ontbreekt daar niet in. Het is mogelijk om met behulp van verkregen vaardigheidspunten het masker van een aantal upgrades te voorzien, zodat je bijvoorbeeld van een verdere afstand geluidsbronnen kunt detecteren. Ook kun je de kracht van je gadgets een boost geven of ervoor zorgen dat je langer je adem kunt inhouden tijdens het aanleggen van een moeilijk schot. Dit zorgt overigens voor een fijn gevoel van progressie naarmate je de contracten aanpakt, maar het is aankijken of dit de balans van de missies niet teveel verstoort.

Voorlopige conclusie

Sniper: Ghost Warrior Contracts is op een aantal punten een fijne verrassing. Het speelt prettig weg en ziet er verder ook prima uit. Vooral de “draw distance” is een ferm pluspunt, want dat is een enorme hulp tijdens het plannen van jouw strategie. Scherpschutter zijn is in dit geval even wennen, omdat je echt met een aantal factoren rekening moet houden. Na een aantal pogingen klikt er echter iets en leg je bewakers om alsof je een ware Chris Kyle bent. Plak daar nog een reeks aan verschillende contracten, toffe gadgets, uitdagingen én een aantrekkelijk prijskaartje van €39,99 aan vast en CI Games heeft hier mogelijk een voltreffer in het vizier. We zullen de volledige versie moeten afwachten, maar we durven nu al met enige zekerheid te zeggen dat Sniper: Ghost Warrior Contracts een stap vooruit is ten opzichte van de vorige game.